Algemeen

Wat nou als de box office van 'Star Wars: The Rise of Skywalker' tegenvalt?

Forbes doet een gewaagde, pessimistische, voorspelling.

door Jim Pedd om 17:47 in Algemeen
Gaat het wel helemaal goed komen met Star Wars: The Rise of Skywalker? Je zou denken van wel: de film is de laatste in de Skywalker-reeks en dus geheid een box office hit. Maar Forbes-schrijver Scott Mendelson schrijft een artikel waarin hij een pessimistische voorspelling maakt.

Dat is geen officiële voorspelling en Mendelson waarschuwt expliciet in zijn inleiding dat mensen hem vooral niet zomaar moeten gebruiken voor hun eigen voorspellingen. Zo bedoelen we dit artikel dus niet, maar het is wel een interessante, andere manier om te kijken naar de box office van een blockbuster als deze.

Vergelijkbare films
Voor zijn bewust pessimistisch ingestoken verhaal, kijkt Mendelson naar de box office van vergelijkbare films. Daarbij merkt hij ook op dat The Last Jedi niet super positief ontvangen werd en uiteindelijk 1,3 miljard dollar opbracht. Dat past bij de verwachting van een tweede film, die het vrijwel altijd slechter doet dan het origineel. Dat geldt ook voor de derde film, zo maakt hij duidelijk in zijn verhaal.

De vergelijking die hij trekt, richt zich vooral op Star Trek Beyond en Jurassic Park III. Beide films die veel minder opbrachten van verwacht werd: voor Jurassic was dat 369 miljoen dollar (op een budget van 93 miljoen dollar) en voor Beyond 343 miljoen dollar op een kostenplaatje van 185 miljoen dollar.

De vergelijking
Beiden lijken natuurlijk niet enorm op The Rise of Skywalker, maar delen het feit dat ze onderdeel uitmaken van een franchise die ooit echt bovenaan de ladder stond als het op de box office aan kwam. Beiden waren ook redelijk goed ontvangen, vooral Beyond, dat gewoon niet goed wist te maken wat er negatief ontvangen werd aan zijn voorganger, Star Trek Into Darkness. Daardoor viel er ook wel een mindere box office te verwachten en dat gebeurde.

De vrees waar Mendelson van uit gaat bij zijn bewust pessimistische voorspelling voor The Rise of Skywalker, is dat de tegenvallende ontvangst van The Last Jedi ook meeweegt. Zo berekent hij, op basis van de zojuist genoemde twee voorbeelden, dat er een kans is dat The Rise of Skywalker zo rond de 428 miljoen dollar in de VS en daarbuiten 342 miljoen dollar verdient. Het totaal komt dan uit op 770 miljoen dollar, een stuk minder dan de vorige film die boven de 1,3 miljard eindigde.

Maar echt...
De kans is echter groot dat The Rise of Skywalker een grote hit wordt. Dat verwacht Mendelson eigenlik ook wel: de film zal vermoedelijk goed presteren als derde Star Wars-film en eerder uitkomen op een box office van boven de 1 miljard dan daar onder. Dan wordt het een van de best verdienende non-MCU / non-Disney-films van het jaar.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ExtraDip3000

Avatar

En wat nou als...?

https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/scottmendelson/2019/09/20/star-wars-rise-of-skywalker-optimistic-box-office-avengers-endgame-jj-abrams-last-jedi-force-awakens-disney-lion-king-harry-potter-twilight-hobbit/amp/

Oboema

Avatar

Scott wie? Heeft een voorspelling?
Ik en de rest van de wereld ook.

WackoJezus

Avatar

"Dan wordt het een van de best verdienende non-MCU / non-Disney-films van het jaar." En in welk universum is Star Wars geen Disney film?

GreenHornet

Avatar

Beter als TLJ gaat deze niet worden

PRIME

Avatar

Eigenlijk zegt 'ie helemaal niks dus.
Zegt ook niks over de kwaliteit, want Beyond was best goed.

DucoZ

Avatar

Wat nou als ik jullie vertel, dat dit ook het geval gaat zijn?

DucoZ

Avatar

Dit artikel is gewoon perfect geknipt om de discussie tussen mij en PRIME weer te doen oplaaien :')

PRIME

Avatar

^
Hell no. :D

Nature

Avatar

De film gaat wel 1miljard opbrengen denk ik.

Eddie Singer

Avatar

Ik hoor dat enge groepje van JJ Abrahms/Kennedy/Johnson/Bob Iger al jankerig zeuren: "What's in the box...? "

Sunspot

Avatar

Heb vertrouwen in de film, gaat goed worden.

En als het faalt, maakt niet uit, zolang het maar goed afsluit.

Hoef daarna ook niet zo snel iets van SW te zien, doe maar een goeie pauze

Raki-Pure

Avatar

Mss off topic maar vooruit ….
In de gaming wereld en met name inde FPS is de franchise van Call of Duty al jaren teleurstellend. Desalniettemin schaf ik elk jaar als een malloot alle delen aan …. de vergelijking met SW is dat ook dit deel op mijn lijstje staat ook al waren de vorige delen bagger. Dat is de kracht van de franchise … niets willen missen en hopen op beter.

NieuwsFilm

meest populair