Celebrity

'Steven Spielberg werd flink gepest op school'

"Ik schaamde mij voor veel dingen."

door FilmTotaal om 10:30 in Celebrity
Befaamd filmmaker Steven Spielberg heeft ons een blik geschonken op zijn verleden. En echt positief klinkt het allemaal niet. De man verantwoordelijk voor wereldbekende films als Schindler's List en Jurassic Park onthulde in een interview met India Today dat hij als kind vaak werd gepest vanwege zijn joodse geloof. Op een gegeven moment begon Spielberg zich zelfs te schamen.

De 72-jarige Amerikaan, wiens 6-delige documentaire Why We Hate pas geleden op tv verscheen, begon: "Ik kwam antisemitisme tegen als student op de basisschool. Daar deed niet iedereen aan mee, maar een kleine groep van de populaire kinderen. Zij hadden het altijd op de minder populaire kinderen gemunt. In mijn geval was ik helemaal niet populair toen ik opgroeide."

Schamen
Spielberg gaat verder: "Ik zag het niet als een vorm van haat, maar als schaamte. Ik schaamde mij voor veel dingen en [de pestkoppen] kregen het daadwerkelijk voor elkaar, met voldoende afkeur en pesterijen, dat ik me schaamde om Joods te zijn. Diep van binnen ben ik daar altijd trots op geweest."

"Dus ik was altijd het doelwit van de machtsspelletjes van anderen," eindigt de filmmaker. "En dat is mijn belangrijkste ervaring geweest met gehaat worden. Iets waar ik geen controle over had. Toen ik ouder werd voelde ik me net een buitenbeentje. Ik realiseerde me dat pesten een zeer diepgaand instrument is om andere mensen het gevoel te geven dat ze machtig zijn."

NieuwsFilm

meest populair