Jurassic Park (1993)

Life finds a way.

Een film die nog steeds staat als een huis, waar veel hedendaagse blockbusters nog wat van kunnen leren.
play

7,8 details

  • 127 Min
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
127 Min Verenigde Staten

Op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica heeft de rijke, excentrieke ondernemer John Hammond een uitzonderlijk themapark gebouwd. Het park bevat prehistorische schepsels van 65 miljoen jaar terug, die door wetenschappers met behulp van DNA uit dinosaurusbloed tot leven zijn gewekt. Een select groepje wordt door Hammond uitgenodigd om voor de officiële opening een kijkje te komen nemen.

Alt titel
Jurassic Park 3D
Regie
Steven Spielberg
Cast
Samuel L. Jackson, Sam Neill, Jeff Goldblum, Laura Dern, Richard Attenborough, Joseph Mazzello, B.D. Wong, Cameron Thor, Wayne Knight, Ariana Richards, Miguel Sandoval, Martin Ferrero, Christopher John Fields, Gerald R. Molen, Bob Peck.
Budget
$ 63.000.000
Opbrengst
$ 920.100.000
Release
08.06.1993
Release NL
02.05.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Steven Spielberg | Cast: Sam Neill (Dr. Alan Grant), Laura Dern (Dr. Ellie Satler), Richard Attenborough (John Hammond), Jeff Goldblum (Dr. Ian Malcolm), Joseph Mazzello (Tim Murphy), Ariana Richards (Lex Murphy), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 1993

Op de vraag hoe mijn liefde voor film ooit is ontstaan, kan ik in mijn antwoord onmogelijk om Jurassic Park heen. Ik was niet de enige die hiermee in 1993 zijn eerste bioscoopervaring beleefde, maar waarschijnlijk wel een van de weinigen voor wie dit enigszins bij toeval gebeurde. Destijds bezochten mijn ouders met zijn tweetjes Jurassic Park in de toen net geopende Metropolis-bioscoop in Antwerpen, maar dat deze te boek stond als 'state of the art' verhinderde niet dat de film in het laatste kwartier vastliep. Er werden daarom vrijkaarten uitgedeeld, maar toen mijn ouders later op de avond terugkwamen voor een tweede vertoning van de film, werden deze tickets niet afgescheurd. Dat verschafte mijn vader een mooie gelegenheid mij een week later ook kennis te laten maken met de dinosaurussen van Steven Spielberg en daarmee de magie van film. Voor een zevenjarige was er destijds geen betere kennismaking denkbaar.

Het succes van Steven Spielberg begon al in de jaren zeventig en lijkt voorlopig nog niet ten einde, maar als we een hoogtepunt in zijn carrière willen aanwijzen, dan is 1993 waarschijnlijk de beste kanshebber. In de zomer van dat jaar maakte hij met Jurassic Park een van de best bezochte films aller tijden. Enkele maanden later kwam hij met Schindler's List, wat hem eindelijk de nodige Oscars opleverde. Het is echter te makkelijk de ene film af te doen als een commercieel succes en de ander als een artistiek succes. Schindler's List deed het qua opbrengsten immers ook niet onaardig en Jurassic Park blijkt twintig jaar na dato nog altijd bijzonder goed in elkaar te steken. Eenieder die daarvan nog niet is overtuigd of simpelweg nooit eerder het genoegen heeft gehad, kan vanaf deze week terecht in de bioscoop, waar de film opnieuw te zien is. In 3D uiteraard.

alle artikelen (32)

Jurassic Park Nieuwsberichten

Laatste reacties

Kabol

"...ik zie 5 sterren en 7,8. Wat mij betreft: 5 sterren en een 10!..."

Frietgezicht

"...Fantastische film en ook pure jeugdsentiment. Van de special effects tot de muziek en het verhaal en......"

LeoKlee

"...Laatst de Blu-Ray collection gekocht. Ik was bang voor het feit dat de 1080p HD de Dinosauriërs nep......"

Jurassic Park

acties