Illegaal downloaders hoeven zich (vooralsnog) geen zorgen te maken om Dutch Filmworks

Illegaal downloaders hoeven zich (vooralsnog) geen zorgen te maken om Dutch Filmworks

Het bedrijf krijgt de rechter niet overtuigd van zijn zaak.

Internetprovider Ziggo krijgt gelijk in hoger beroep tegen Dutch Filmworks. De filmproducent wilde dat Ziggo NAW-gegevens zou overdragen van IP-adressen waarmee de film The Hitman's Bodyguard illegaal gedownload zou zijn. Maar dat hoeft ook van het gerechtshof in Arnhem niet.

Het gerechtshof weegt, zo schrijft de NOS, de privacy van klanten van Ziggo zwaarder dan de belangen van Dutch Filmworks. Dat komt vooral omdat de filmproducent niet genoeg helderheid geeft ten aanzien van wat het van plan is met de NAW-gegevens. Ook is volgens het hof niet duidelijk hoe het bedrijf dan precies wil optreden tegen de klanten van Ziggo.

Te weinig informatie
De plannen van Dutch Filmworks bevatten te weinig informatie volgens het hof. Over de bedragen die het wilde vorderen was bijvoorbeeld niet genoeg zeker. Ziggo laat in een reactie weten dat het tevreden is met de uitspraak. Dutch Filmworks moet nog reageren, maar zal behoorlijk balen. Het bedrijf liet twee jaar geleden nog op dreigende toon weten dat het illegale downloaders op deze manier wilde aanpakken. Deze weg blijkt echter geen opening te bieden om downloaders op te sporen en aan te pakken.

Dutch Filmworks vroeg Ziggo oorspronkelijk om de gegevens van 377 IP-adressen, die tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film The Hitman's Bodyguard gedownload zouden hebben. Ziggo weigerde die over te dragen, waarop de distributeur de internetprovider aanklaagde. De rechtbnak besloot toen al dat niet voldoende duidelijk was of de IP-adreshouders ook daadwerkelijk de downloaders waren. Daarop ging het in hoger beroep, waar het dus ook nu tegen het oordeel van de rechter aanloopt.

NieuwsFilm

meest populair