Algemeen

Stephen King zeer tevreden met 'Doctor Sleep' want Stanley Kubricks 'The Shining' vond hij maar niks

Het meesterwerk van Stanley Kubrick was jarenlang ongeliefd bij de schrijver.

door Steven van der Vegt om 12:32 in Algemeen
Het leek in 1980 de ideale combinatie: filmgenie Stanley Kubrick die een bestseller van meester-auteur Stephen King verfilmde. The Shining was dan ook een succes en blijft tot op de dag van vandaag een legendarische film. De schrijver zelf was echter nooit een liefhebber van deze adaptatie.

Stephen King was zelfs zo ontevreden met de film dat hij uiteindelijk zelf nog een nieuwe adaptatie van zijn eigen boek verfilmde, welke aanzienlijk minder ontvangen werd. Uiteindelijk schreef de auteur met Doctor Sleep in 2013 een vervolg op zijn bekende boek. Het afgelopen jaar had regisseur Mike Flanagan de zware taak om zowel dit boekvervolg te verfilmen, alsmede hiermee een vervolg op Stanley Kubrick zijn film te maken.

Herziening
De brug die de verfilming van Doctor Sleep weet te maken tussen beide, zorgt eindelijk ervoor dat King het werk van Kubrick kan accepteren. "Ik heb het script voor de film dit keer enorm zorgvuldig gelezen" zegt King over de nieuwe film. "Alles wat ik hekelde aan de film van Kubrick werd in dit script echter voor mij rechtgezet. Mike Flanagan heeft het voor elkaar gekregen om een film te maken die op de juiste manier mijn boek naar het scherm vertaald, maar ook naadloos aansluit op Kubrick zijn film", besluit de auteur vol lof.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom hij de film van Kubrick niets vind. De film is geniaal en doet eer aan het boek.

McGraig

Avatar

Het is een geweldige film maar Kubrick heeft het verhaal naar zijn eigen hand gezet; waarschijnlijk omdat het op die manier beter naar film vertaalde. Niettemin kan ik me voorstellen dat King zich hierdoor gepasseerd voelde.

John Wayne

Avatar

De film was destijds geen boxoffice succes. De reputatie van de film is pas in de jaren gegroeid mede dankzij video. King had vooral een probleem met de manier waarop Jack Torrance werd geportretteerd die vanaf begin in de film een labiel persoon is. In het boek is het verval in waanzin geleidelijk.

Goku32

Avatar

Klopt RoberPaulsen, want de steven king versie vind ik zelf poep, ik kan niet wachten om deze te checken morgen

Frietgezicht

Avatar

Ik weet dat er redenen zijn maar toch heb ik het idee dat het ook iets persoonlijks was naar Kubrick.
Waarom ook van die film een eigen versie maken en niet van al die andere klote verfilmingen want behalve wat toppers zijn er ook veel King verfilmingen pure bagger.

Spider-fan

Avatar

Er zijn veel redenen waarom hij niet weg was van de film. Hij vond ook Wendy niet goed neergezet en de film is te afstandelijk - het kijkt op een afstandelijke manier naar de personages en dat is precies het tegenovergestelde van wat King doet: je beleeft zijn boeken volledig vanuit de personages.

Hij is er door de jaren wel wat op teruggekomen. Hij zei dat zijn afkeer van de film iets overtrokken is geworden, en dat hij het visueel wel een sterke film vindt. Het is alleen niet meer zíjn boek. Als je kijkt in Danse Macabre, zijn non-fictie boek over horror dat kort na The Shining uitkwam, duidt hij in de lijst met horrorfilms aan het einde de film zelfs aan als een favoriet van hem. In eerste instantie vond hij de film schijnbaar wel goed en is het pas later minder gaan vinden.

Goku32

Avatar

Ik heb hem gezien ik zat naar 2 verschillende films te kijken.
Part 1 was een soort van vampier film
Part 2 was the shinning
Maar het was geen slechte film of zo gewoon popcorn time.
Maar deze is zoiezo 100 procent niet beter dan the shinning film

Spider-fan

Avatar

Het boek doet me soms meer denken aan The Dead Zone dan aan The Shining. Dat komt doordat Dan heel veel mensen helpt met zijn gave, dat deed Johnny Smith in The Dead Zone ook. Hij helpt mensen met het terugvinden van kwijtgeraakte kostbaarheden of hij ontdekt dat ze een ziekte hebben waarvoor ze meteen geholpen moeten worden om hun leven te redden. Johnny Smith moest iemand lichamelijk aanraken om informatie over dat soort zaken te krijgen, Dan hoeft dat op zich niet - maar het lijkt wel dat het zijn gave sterker maakt als hij het wel doet, want hij doet dat af en toe wel.

NieuwsFilm

meest populair