Featured

Hoe 'The Mandalorian' aansluit op de 'Star Wars'-sagafilms!

De eerste aflevering staat nu op Disney+.

door Bram de Groot om 16:26 in Featured
Afgelopen dinsdag verscheen de serie The Mandalorian op Disney+. Een interessante release voor de vele fans van Star Wars, aangezien de serie rond het personage van Pedro Pascal zich afspeelt tussen de originele trilogie en de huidige vervolgfilms.


Let op: SPOILERS!


Hieronder een aantal opvallende zaken uit de eerste aflevering van The Mandalorian met het oog op hoe de serie aansluit op de films, en dan uiteraard vooral de originele trilogie. En ben nogmaals gewaarschuwd: spoilers!


Ruimtewestern en saloons

The Mandalorian laat zich voorlopig omschrijven als een ruimtewestern. Zo werd ook de originele film omschreven toen deze uitkwam in 1977. Het logische gevolg is dat er soort van saloons te zien zijn en dat doet al snel denken aan de Catina-scène uit Star Wars: A New Hope. Veel van de figuren uit die scènes doen lekker praktisch (en bekend) aan en dat geeft een heerlijk Star Wars-gevoel. De eerste buit van de Mandalorian wordt zelfs ingevroren in carbonite.


Rijden op de Blurrg

Ook een typisch Star Wars-sfeertje ontstaat als de Mandalorian moet leren rijden op de rug van een Blurrg, bekend uit de tv-film Ewoks: The Battle for Endor uit 1985. De manier waarop de effecten in beeld worden gebracht doen erg denken aan de effecten uit de originele films. Zeker als de Mandalorian samen wegrijdt met zijn (tijdelijke) kameraad, Nick Nolte 's Kuiil, een Ugnaught - een soort te zien in onder meer Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back.


Stormtroopers & Boba Fett!

In een onbetaalbare scène met de Duitse filmmaker en acteur Werner Herzog zien we ook een aantal zenuwachtige Stormtroopers die na de val van het keizerrijk steeds zeldzamer worden. Overigens zou ook Boba Fett (geen Mandalorian) ook te zien zijn (18:31) in de serie, in de achtergrond in het donker. Hij lijkt er verdacht veel op!


De bounty: baby Yoda!

En dan het einde van de eerste aflevering. Het was waarschijnlijk voor velen een moneyshot, want hoe slim is deze wending. We zien namelijk een (50-jarige) baby Yoda, of althans een jonge soortgenoot van Yoda - het circa 900-jarige iconische wezen uit de sagafilms. Los van Yaddle (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) zijn er geen andere van deze wezens te zien in de sagafilms.

En zo zijn er uiteraard nog veel meer kleinere verwijzingen met tientallen herkenbare wezens en droids en ook nog naar de bekende The Star Wars Holiday Special. Nu op naar de tweede aflevering; te zien vanaf aankomende vrijdag!

Check Serietotaal voor meer updates over The Mandalorian!

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chris23

Avatar

Ondanks dat de muziek niet werkt imho (de muziek tijdens de aftiteling was wel leuk; n beetje retro tv show muziek stijl), en dat er bij de actie stukken soms helemaal geen muziek was, en dat ik de shootout aan het eind n beetje amateuristisch/knullig vond(zeker zonder muziek), en dat ondanks al het geld wat er in gepompt is het wat mij betreft toch een beetje als een fanfilm aan voelt, en dat die blauwe alien in het begin rechtstreeks uit guardians of the galaxy leek te komen ipv starwars, en dat het leren rijden op een blurrg totaal overbodig was omdat ze d`r ook heen hadden kunnnen vliegen met de Razor Crest, en dat ig-11 wel heel snel overging tot selfdestruction voor een doorgewinterde bountyhunt robot (wat moet een droid trouwens met geld? batterijen kopen? Smiley face ) en dat ik dacht dat jawa`s zwerverlocals waren van tatooine die te ghetto waren om op reis gaan naar andere planeten, zit ik vrijdag weer voor de buis om even mn controller neer te leggen van Fallen order om deeltje 2 te kijken Smiley face
I have spoken. Smiley face

PRIME

Avatar

^
you must be fun at party's.

Chris23

Avatar

^
Ligt `r aan wat ik op heb en wat er gedraaid word.

Frietgezicht

Avatar

Prima 1ste afl. fijn om een keertje Star Wars te kijken zonder geforceerde humor elke 2 minuten. Net als met Rogue One is een meer serieuze toon wel fijn en het ziet er allemaal goed uit qua CGI, kostuums enz.

Kijkt lekker weg!

I have spoken

Mas7

Avatar

Zojuist de allereerste aflevering van The Mandalorian gezien. Prima eerste aflevering!

De show heeft 10 afleveringen, dus we kunnen vind ik nog niet oordelen over de eerste aflevering.

- Prima sfeertje
- lekker rauw
- post Empire met stormtroopers en een grand moff
- goeie Stand off
- leuk einde

De aflevering is echt geschreven als een klassiek pilot, met een introductie, thema en kleine cliffhanger om de kijker naar meer afleveringen te doen verlangen.

Laat aflevering 2 maar komen!

Master Of Films

Avatar

Mas7 "De show heeft 10 afleveringen,"

8(!)

Title: The Mandalorian
Category: Live Action Series
U.S. Premiere: November 12, 2019
S1 Episodes/Airdates:
#101- November 12 (season premiere)
#102- November 15
#103- November 22
#104- November 29
#105- December 6
#106- December 13
#107- December 18
#108 – December 27 (season finale)

Bron: The Mandalorian Media Kit fact sheet

Mas7

Avatar

Rectificatie:

Het zijn 8 afleveringen ipv 10.

Smiley face

GinoD240

Avatar

Leuk begin en overtuigend genoeg, laat ze maar voorzichtig beginnen.De eerste aflevering , voelt een beetje te voorzichtig gemaakt, maar dat heb ik liever dan , pretentieus dramatisch gedoe.Het smaakt zeker naar meer.....her is herkenbaar als Old School Star Wars....daar gaat t mij voornamelijk om.

Maikjax

Avatar

Ondertiteling was een crime. Alleen vertaling als er Jabba taal word gesproken maar als er Engels word gesproken dan geen ondertiteling....

Molemanski

Avatar

Een prima 8 krijgt de eerste aflevering van mij. Beetje apart tempo in het begin en een niet al te bijzonder middenstuk. De actiescenes waren wel gaaf, mis beetje introductie van mandalorian maar ze geven genoeg weg om me geïnteresseerd te houden.

Offtopic: Nieuwe spongebob movie trailer is uit

Frietgezicht

Avatar

Is zo’n Yoda wezen bijzonder eigenlijk?
Weet niet of er kenners zijn maar is elke yoda ‘soort’ krachtig opeens? Of heeft Yoda nog gewipt en is het zijn kind?

En die gasten die uitgeroeid werden aan het einde zijn dus eigenlijk good guys die hem beschermde.

ExtraDip3000

Avatar

^ zo had ik het nog niet bekeken... Goeie+1 ;)

Chris23

Avatar

@friet
Dr is niks over Yoda`s soort bekend.
In alle canon zijn dr maar 2 voorgekomen zover ik weet ; Yoda en die ene met dat lange haar. (in prequelscenes zit ze(?) bij de counsel)
Allebei Jedi.
Quai lust Gin zei ooit dat Anakin een superhoge midigloiran count had, zelfs hoger dan Yoda.
Alles opgeteld zou je kunnen speculeren dat alle wezens van die soort zeer force sensitive zijn.
(En dat je misschien met midichlorians op de een of andere manier de emperor kan reawakenen oid? (iig niet opleiden tot een sith (dead or alive))....Werner Herzoch loopt iig nog trots met een empire embleem om z`n nek rond)
Offf...T is inmiddels ongeveer 50 jaar (de leeftijd van "baby yoda") geleden dat yoda en dat vrouwtje elkaar voor het laatst gezien hebben, dus wie weet hebben die 2 toen sexy time gehad enz enz ;)

( Die gasten waren idd missch goodguys.
Maar "Baby Yoda"is een foundling, net als de mandalorian (overtollig geld van de aromrsmit ging ook naar foundlings)... ik verwacht dat hij "baby yoda" misschien daarom niet naar die doctor terug gaat brengen en ook een good guy gaat worden en zich misschien zelfs bij de good guys gaat aansluiten.)

Toch weer die force he, ze kenne nie zonder. (voordat rebels kwam werd r ook belooft dat t niet over de force en lightsabers zo gaan.. fast forward : soort vrouwelijke darth vaders die met hun lightsber rond vliegen als een helicopter Smiley face )

eltorro

Avatar

Dit is toch eigenlijk serie nieuws?

Frietgezicht

Avatar

@ Dip, love you 3000! X

Chris, ok thanks dan weet ik ook wat meer.
Heb alle Star Wars films zat gezien maar ben geen kenner. Zie iemand Grand Moff zeggen en geen idee wat het betekent,

SAS1982

Avatar

Boba fett is toch al dood? Dit speelt zich toch af na Return of the Jedi. Of heb ik iets gemist?

Hiss

Avatar

Diepe buiging voor Dave Filoni. Deze eerste aflevering was meer Star Wars dan JJ Abrams of Rian Johnson in hun films hebben gekregen. De mystiek was terug, een IG unit voor het eerst in actie gezien, een salacious crumb aan het spit en aan het einde een echte toffe verrassing. Wat wil je nog meer!?: een nieuwe aflevering!

Spijker71

Avatar

Wat een TOPSERIE

NieuwsFilm

meest populair