Algemeen

Netflix-kijkers zijn diep verdeeld over 'The Irishman'

Is het een meesterwerk of eerder langdradig saai?

door Arjen Rooseboom om 22:30 in Algemeen
Wie had gedacht dat Martin Scorsese ons zoveel zou geven om over te debatteren in 2019? Na de controverse rondom superheldenfilms als cinema (of niet) vallen fans nu over zijn meest recente project The Irishman. De film met Robert de Niro, Al Pacino en Joe Pesci wordt volop gestreamd op Netflix en maakt een hoop tongen los.

Reacties op The Irishman zijn krachtig... en verdeeld. Gebruikers noemen het misdaaddrama een "meesterwerk". Maar "saai" is ook een trending term geworden, onder andere vanwege de speelduur van 3,5 uur.

Cinemablend heeft de beste tweets rondom deze discussie even op een rij gezet!

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Movieman2018

Avatar

Ik vond het vermakelijk, maar zeker geen meesterwerk.

McGraig

Avatar

Afgezien van Mean Streets heb ik nog geen tegenvallende Scorsese gezien maar na een krap uur The Irishman heb ik het even opgegeven. Ik kon er niet naar kijken. Een ontzettend onnatuurlijk ogende DeNiro trok me uit de film. De acteurs waren allemaal weinig overtuigend. Daarnaast was het akelig saai. Ik ga hem vast nog afkijken maar meer in de hoop dat het nog wat wordt dan dat ik er naar uit kijk.

adofmirosch

Avatar

Dove slaat de spijker op z'n kop.

Die gaat zeker een uitnodiging krijgen voor de anniversary.

Steve-O

Avatar

Ik vond het een fantastische film. De lengte van de film draagt heel goed bij aan het verhaal, het is de bedoeling dat je de tijd ervaart net zoals de personages in de film. De Niro, Pesci en Pacino leveren allemaal topwerk af. De Niro blijft altijd een geweldige leading man, Pesci speelt hier veel genuanceerder dan we van hem gewend zijn en Pacino steelt elke scene waar hij in zit. Zowel zijn hilarische momenten als de stillere, hij is net zo subtiel als de anderen en wat mij betreft moet hij of Pesci de Oscar krijgen voor beste mannelijke bijrol.

Maar ik denk dat Scorsese en Schoonmaker de echtere sterren van deze film zijn. Het verhaal is zo gefocust, de editing is feilloos en het verhaal dat Scorsese wilde vertellen is zowel aangrijpend als triest. Naar mijn idee zeker een van de beste films van het jaar en ook zeker van dit decennium. Ik ben blij dat ik deze nog in de bioscoop heb kunnen zien maar ik denk dat een tweede zitting de film nog beter maakt.

23VDV23

Avatar

Ik sluit me bij Steve-O aan. Ik vond 'm fantastisch. Zoals ik bij de recensie al schreef: bij tijd en wijle, zeker in het laatste deel van de film, lijkt het ook een soort van meditatie van Scorsese zélf op zijn oeuvre te worden. Ik denk dat het helpt als je liefhebber en kenner van zijn films bent, want ik zag genoeg momenten waarop hij in zekere zin daar op begon te reflecteren. Bewust of onbewust. De cast is fenomenaal. Wat ben ik blij dat deze mensen nog een keer tezamen zijn gebracht.

BillySavastano

Avatar

Moet de film nog zien, ga vanavond kijken, zie veel klachten over de lengte maar bij endgame schijnt niemand het erg te vinden 3 uur aan onsamenhangende scènes achter elkaar te kijken. Verder duurde LOTR return of the king ook 3 en half uur en daar vind ik het nooit saai worden, wellicht door de setting van irishman dat de 3 en half uur idd wat langzaam aanvoelen dat kan ik begrijpen, maar ben nog steeds benieuwd Goodfellas van de beste man is nog steeds een van mn favoriete films.

noah81

Avatar

Tis gewoon een tegenvaller die te lang duurt. Het word nooit echt spannend. Wel te gek om pesci weer te zien. Maar de film is geen 2e keer kijken waard. Te saai..

TwinsA

Avatar

Ik moet hem nog zien, waarschijnlijk in 2 of 3 delen, maar ik twijfel er niet aan dat het een toppertje is.

Philmhuis

Avatar

Ik vond het een meesterwerk.. De film duurde voor mijn gevoel echt geen 3,5 uur.. Gelukkig op groot scherm gezien in een comfortabele stoel in een uitverkochte zaal vol met enthousiaste film-liefhebbers.

Rutherford

Avatar

Ik moet nog een dik uur zien. Tot nu toe geen meesterwerk, maar wel een meer dan degelijke film. Ik vind het niet echt spannend, maar ook niet licht verteerbaar genoeg. Misschien schaaf ik mijn mening bij na zien van het laatste uur. The Wolf of Wall Street was ook lang maar ging bv sneller voorbij.

donniebrasco

Avatar

Beste film van de laatste en de komende 10 jaar!

Artificialis

Avatar

Hetzelfde kritiek dat Blade Runner 2049 ook kreeg. Blijkbaar hebben mensen wel het geduld om eindeloos lange seizoenen van tv series weg te werken. Maar een lange film is opeens teveel van het goede? Kom op zeg..

Leo54

Avatar

Ik vond het helemaal niks. Oude mannen die ik eigenlijk zo goed vind dat ik ze niet in deze rollen wil zien. Het moment dat de Niro die man uit de winkel schopt zie je duidelijk de stramheid van zijn echte leeftijd. Veel te veel schmink en een saai verhaal.
De flashbacks maken de rollen nog ongeloofwaardiger. Oude mannen , jong geschminkt en dan dat bejaarde loopje wanneer ze in de film veertigers, vijftigers zijn.
Jammer.

SunChaser

Avatar

Pesci stal de show maar the irishman was idd vaak overbodig saai.
Ik vind true detective of fargo de serie beter
De ouwe mannen bewegingen van DeNiro en Pacino onder jong gemaakte gezichten wasbweg storend

SeanDeNiro

Avatar

Ik vond de film erg langdradig. De hoofdrolspelers zijn zo goed dat als ze het telefoonboek zouden voorlezen, het nog het kijken waard zou zijn.
Maar dit is een gangsterfilm, over de maffia. Er zat totaal geen dreiging in of onnodig geweld.
Een magere zes ivm Casino/Good Fellas en een 8 ivm de gemiddelde moderne film.

GreenHornet

Avatar

Diegene die het saai vinden zijn gewoon goede content niet gewend

Cavernfrost

Avatar

Kids today can't sit for longer than 20 mins without going on social media. It's the same with listening to music. To ask them to concentrate for 3 hours is impossible. Nothing for them should be longer than a tweet.

Pilot64

Avatar

Onwaarschijnlijk saai. Mooie decors en entourage, maar dat is het dan ook. En de Niro is gewoon het de Niro typetje met zijn overbekende grijns.

Zichtbaar stram lopend op zgn jongere leeftijd.

Na 2 uur verveeld en afwachtend kijken... " Gebeurt er nog iets?", opgegeven.

Allemaal namen, namen, namen. Geen touw aan vast te knopen.

Lekker naar bed... ik denk dat mijn dromen interessanter zijn. Oja... mijn vrouw en zoon (tarrentino liefhebber bij uitstek) waren allang teleurgesteld afgehaakt. Wat een slechte film

Hoogie

Avatar

Ik ben enorme fan van scorcese alsmede de niro,pacino en pesci. Al het oude werk gezien. Deze film in bios gezien paar weken geleden maar vond er echt heel weinig aan. Erg langdradig.
Mijn idee is dat deze film gigantisch gehyped is op social media...

Fr0nt

Avatar

lengte geen probleem, maar idd maar middelmatig. cgi in het begin erg slecht, daarna minder storend, gelukkig.

RoberPaulsen

Avatar

Zo’n opmerking als “het wordt nooit echt spannend” is precies wat Scorsese bedoelde. Het hedendaagse bioscooppubliek verwacht door al die Marveloverdaad alleen maar achtbaanritten. Als het daar niet aan voldoet is het niks.
Niet alle films zijn spannend

Baba Yaga

Avatar

Hele sterke film. heb mij geen second verveeld. Voor mij mocht het half uur langer doorgaan.

Civilian Supreme

Avatar

Heb het een uur volgehouden, kon mij niet boeien, de acteurs zagen er ook vreemd uit. Behoorlijk overhyped. Misdchien dat ik de film nog eens afkijk maar iig niet in 1 keer.

Michelx81

Avatar

Ik vond het een geweldige film!!

Watchingfilms

Avatar

De film is een typisch Scorcese product. Veel gescheld, gemoord en Italiaans haantjesgedrag. De acteurs doen hun werk erg goed, maar het verhaal is tamelijk vlak en lineair. Ik mis echte hoogtepunten, een climax. Het is een verhaal dat wordt afgedraaid, zonder plotselinge wendingen, interessante verhaallijnen of verrassingen. Anders dan bij Once upon a time in Hollywood gaat deze film na 2 uur vervelen. De Niro moet een Ier vertolken, maar hij is en blijft een Italiaan in zijn voorkomen en gedrag. De titel zou beter The Unionman of The Housepainter kunnen zijn. Met de Irishman heeft Scorcese in mijn ogen niet zijn beste werk afgeleverd, maar een 3 uur durend relaas over een vakbondsman en diens liaisons met de Italiaanse maffia. Goodfellas met vrijwel dezelfde cast in de hoofdrollen was veel intenser, meer sprankelend en Scorcese in topvorm. Ik ben fan van Scorcese, maar vind daarom niet alles wat hij maakt zonder meer goed en heb een hekel aan napapagaaien.

Lucky

Avatar

Zo kids naar bed, even lekker voor gaan zitten samen met mijn vriendin.
Half uur in de film en mijn vriendin gaf het al op.
"Niet mijn soort film, veel te traag"...

Okay, prima, fair enough. Ondanks haar onwelwillendheid liet ik mij niet uit het veld slaan en weer snel op play gedrukt.

Waar ik een liefhebber van het genre, liefhebber van Pacino, Pesci en DeNiro en liefhebber van het thema ben, was de film toch ook zelfs voor mij een lange zit. Waar ik normaliter moeiteloos lange films kijk is de manier van verhaal vertellen van Scorsese in de Irishman niet de meest enerverende waardoor 3,5 uur ineens toch aanvoelt als een klus.

De film komt traag op gang maar door het sterke acteerwerk hield het me wel bij de les. Toch valt het me direct op dat er veel namen genoemd worden die voor weinig mensen (behalve de kenner van de 60's/70's mafia wereld) belletjes doen rinkelen. Nou ben ik zelf redelijk goed op de hoogte van alle ins en outs maar ik snap dat de mindere kenners hier al snel de draad kwijt raken. Namen worden genoemd die weinig tot niet relevant voor het verhaal zijn waardoor Scorsese mijn inziens het verhaal onnodig verwarrend, afleidend en complex maakt.

Maar goed, ik blijf dapper zitten en laat de film traag over me heen komen tot na +- 55 minuten Pacino zijn intrede doet. De film wordt instant naar een hoger niveau getilld. DeNiro en Pesci spelen absoluut waardig maar Pacino is naar mijn mening wel de ster van de show.
Doch, zonder de prestaties van Pesci en DeNiro af te doen als ondermaats. Pesci speelt in tegenstelling tot vrijwel al zijn eerdere rollen een zeer beheerste rol met verfijnde en subtiele trekjes waardoor hij een sterke indruk op mij achterlaat en DeNiro acteert als altijd gewoon degelijk. Niets op aan te merken maar Pacino is net even wat stemmingmakender voor de film.
Net even een trapje hoger op de ladder.

Het verhaal blijft een trage maar vaste toon aanhouden die mij persoonlijk kan bekoren, de verjongingstechnieken van de computer daarentegen een stuk minder. In sommige scènes is het ronduit slecht te noemen en zien de 3 er ontzettend onnatuurlijk uit met als dieptepunt een bejaarde DeNiro die de plaatselijke kruidenier aftuigt na het onjuist bejegenen van zijn dochter.
Hij viel nog net niet om....

Na anderhalf uur pakt de film het tempo iets op maar een snelheidsrecord zal bovengenoemde niet breken. Nou is snelheid allerminst een voorwaarden voor een films als deze mits het verhaal goed, spannend of meeslepend is geschreven en daar schort het hier iets aan. Spannend is de film allerminst, meeslepend zelfde verhaal, niet echt. Goed is uiteraard relatief maar de film is objectief allerminst slecht.
The Irishman is als een dubbelzijdig zwaard die afstoot en aantrekt. Een deel blijft mijn aandacht wel vasthouden.

Langzaam maar zeker groeit er een band tussen DeNiro en Pacino waardoor er een innerlijk conflict ontstaat als blijkt dat DeNiro een keuze moet gaan maken tussen zijn voormalige leermeester Pesci en zijn nieuwe leermeester Pacino. Dat heeft Scorsese goed gedaan en die kwelling was absoluut merkbaar. In combinatie met de sfeermakende achtergronden en catchy soundtracks laat ik mij geleidelijk aan meeslepen met het verhaal.

En dan toch wordt het meeslepen elke keer weer verstoord door de onnatuurlijke computer bewerking. De licht blauwe ogen van DeNiro helpen ook niet....zeer afleidend en ik ben van mening dat ze die beter achterwege hadden kunnen laten. Maar goed...

Het verhaal is interessant, de acteurs super degelijk met een duidelijke ere podiumplaats voor Pacino, de cinematografische kunsten van Scorsese valt niets op af te dingen en de muziek simpelweg goed uitgezocht en passend.

Toch kan ik mij niet aan het feit ontrekken dat het verhaal beter had kunnen worden verteld en de continue narratieve stem van DeNiro die terugblikt op zijn leven aanvoelt als dezelfde manier van verhaalvertelling als in Casino en Good Fellas, inherent aanvoelt als een truc der herhaling.

De film eindigt met een blik op Pesci en DeNiro als oude mannen in de gevangenis die op hun beurt weer terugblikken op hun leven en gemaakte fouten, of beter gezegd...keuzes.
Het gevoel van zinloosheid bekruipt de kijker en zo ook de acteurs. Hiermee probeert Scorsese nog wat diepgang aan het verhaal te geven.
Al dan niet wat aan de late kant....

Al met al een absoluut interessant verhaal maar zeker niet voor iedereen weggelegd en zelfs de liefhebbers moeten hun onvermijdbare eventuele verwachtingen ietwat aanpassen.

Toch zijn Pacino, Pesci en DeNiro in staat om met hun zeer gedegen rollen het ietwat trage script met succes naar de eindstreep te trekken.

7 voor de film, 9 voor de acteurs.

Een verdiende dikke 8 lijkt me op zijn plaats hier.

leovansister

Avatar

Heerlijke klassieke film met geweldige acteerprestaties van de oldtimers. Een aanrader!

McGraig

Avatar

De criticasters de mond snoeren met de bewering dat tegenwoordig alles maar snel moet is te makkelijk. Het geldt vast voor een beperkt aantal kijkers. Zelf was ik als kind gek op films van David Lean, Cecil B. DeMille, William Wyler en Sergio Leone. En als er een trage film is dan is het Once upon a time in America.

The Irishman mist spanningsopbouw in het eerste uur en DeNiro ziet er niet alleen onnatuurlijk uit, hij beweegt ook als een oud mannetje op jongere leeftijd waardoor je uit het verhaal getrokken wordt. Ook beweren dat de film slecht is, is te makkelijk want het is verder prachtig gefilmd. Maar ik merk dat ik er bijna tegenop zie om nog verder te kijken. Toch wil ik een Scorsese afzien.

Frietgezicht

Avatar

Lucky +1, top als een keer iemand uitgebreid zijn mening geeft.

Branno

Avatar

Monumentale film. Ik heb niet gemerkt dat hij meer dan 3 uur duurde. Adembenemend.
Vooral afgezet tegen het huidige tijdsbeeld van de continuïteit van de misdaad.

David Mills

Avatar

Phoe, dit was ff een lange zit. Prima film met Al Pacino als absolute smaakmaker maar het zal geen klassieker worden. Ik hou van lange films maar deze had iets korter mogen zijn ( teveel vakbond geleuter). Het is ook niet een film die je ff een 2de keer gaat kijken. Ik heb mij trouwens totaal niet gestoord aan de CGI.

centr1no

Avatar

Mc Graig " Zelf was ik als kind gek op films van David Lean, Cecil B. DeMille, William Wyler en Sergio Leone. En als er een trage film is dan is het Once upon a time in America. "
Ja dat zijn de klassiekers. Maar je kunt natuurlijk niet alle lange films over één kam scheren. En een film van anderhalf uur kan ook traag zijn.
Voor lange films geldt echter veel meer dat je geïnvesteerd moet zijn in de karakters en geïntrigeerd moet worden door het verhaal en nieuwsgierig wordt naar wat er nog komt.
Het simpele feit dat een aantal mensen hier al aangeven dat ze de film niet in één keer hebben gekeken zegt al genoeg.

De redenen die Steve-O en 23VDV23 geven waarom zij deze film zo goed vinden zijn zeer valide, maar een doorsnee filmkijker gaat niet objectief naar een film zitten kijken hoe scènes ge-edit zijn, hoe de regisseur reflecteert op zijn vorige werk of hoe genuanceerd een acteur acteert.
Dat is ook een beetje de eerdere discussie over wat wel of niet 'cinema' is.
Moet een film mensen vermaken of moet het een showcase zijn van het kunnen van een regisseur en acteurs?
Naar mijn idee beide, met de opmerking dat het 2e het 1e ondersteund en het 1e niet een leuke bijkomstigheid is.
RoberPaulsen " Zo’n opmerking als “het wordt nooit echt spannend” is precies wat Scorsese bedoelde. Het hedendaagse bioscooppubliek verwacht door al die Marveloverdaad alleen maar achtbaanritten. Als het daar niet aan voldoet is het niks.
Niet alle films zijn spannend"
Dat argument moet naar de vuilnisbak waar het thuis hoort.
Dit soort films zijn niet voor iedereen. Daarom trekt een Avengers film 2 miljard en een (goede) Scorsese maar een 5e daarvan.
'Spanning' hoeft niet perse te komen van actie en special effects. Er zijn genoeg filmkijkers die naast de 'achtbaanritten' een ander genre prima kunnen waarderen. En films zijn er in de eerste plaats om mensen te vermaken. Op verschillende manieren. Daarom zijn er komedies, horrorfilms, romcoms, psychologische thrillers, actiefilms.
Deze film valt denk ik het meest in het biografische genre. Een genre dat alleen bij hoge uitzondering veel kijkers trekt. Als het over een zeer bekend persoon gaat (bijv. Freddy Mercury) of als het iets is met alle elementen om een breder publiek te trekken (bijv. Braveheart).
Wat heeft deze film dat er voor moet zorgen dat mensen vermaakt worden en blijven? Een bekende regisseur en wat bejaarde hoofdrolspelers?

Nikita

Avatar

Aaneengeregen feiten komen voorbij, weinig diepgang in de gebeurtenissen, alles zo oppervlakkig. Wat mij af en toe moeite kostte, was het uitvinden in welk tijdsperk je zat. De laatste anderhalf uur is nog wel te doen, maar daarvoor is het twee uur bikkelen. Jammer had er veel meer van verwacht. Gisteren nog maar een keer The Departed gekeken, dat is pas een goeie film!

Ray1976

Avatar

Ff pauze na uurtje ....beetje trage start wel vermakelijk. Beter dan dat geplakte end game tot nu toe....morgen verder

Bluemeister

Avatar

Deze film was slaapverwekkend, ik moest echt mijn best doen om tot het einde te komen.....zo boring!

Coen1976

Avatar

Ik ben een enorme fan van Robert de Niro, Al Pacino en Scorsese. Ik keek enorm uit naar de film. De film is mij enorm tegenvallen. Waar Quentin Tarantino in zijn nieuwste film een grote diversiteit aan scenes laat zien, is het werk van Scorsese, weliswaar goed acteerwerk, maar wel eentonig en daarmee saai. Ik denk dat de kwaliteit van de film vooral gezocht moet worden in de historische feiten.

dondeestagb

Avatar

Net als bij Blade Runner >3 uur intens genoten van deze film.

A-Bat

Avatar

Geweldige film, lekker oldskool.
Heel blij dat ik hem op groot scherm gezien heb, komt veel beter tot zijn recht.

NieuwsFilm

meest populair