Algemeen

Disney neemt opvallend risico met 'Star Wars: The Rise of Skywalker'

De negende sagafilm is géén enkele keer vertoond aan een testpubliek.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Disney lijkt een risico te nemen met Star Wars: The Rise of Skywalker. De film blijkt namelijk géén enkele proefvertoning te hebben gehad. En dat is opvallend, want voor vrijwel alle blockbusters worden die vandaag de dag georganiseerd.

De afgelopen maanden verschenen er meerdere geruchten dat de testscreenings voor The Rise of Skywalker 'vreselijk slecht' zouden zijn verlopen. Dat blijkt - gelukkig! - niet waar te zijn. Disney heeft de film namelijk helemaal niet uitgetest. Dat onthult terugkerend regisseur J.J. Abrams, op wiens visie de studio dus volledig vertrouwt, in een interview met Esquire.

"Natuurlijk heb ik de film al aan familie en vrienden laten zien, maar we hebben absoluut geen enkele testscreening gehouden", reageert Abrams op de geruchten. De regisseur rondde vorige week pas de definitieve montage van zijn film af, dus de bioscoopversie zullen sowieso nog maar weinig mensen hebben gezien.

Geen paniek, wel opvallend
Dit nieuws is overigens geen reden voor totale paniek, maar wel opvallend. De meeste blockbusters worden vandaag de dag immers eerst een aantal keer bekeken door een testpubliek. Filmmakers gebruiken de reacties die ze daar ophalen om hun films bij te schaven. Zo merkten de makers van Avengers: Endgame dat het testpubliek de oorspronkelijke uitleg over het tijdreizen maar verwarrend vond. Daarop besloot Marvel de film aan te passen met een nieuwe, verduidelijkende scène.

Bezoekers moeten voor zulke bijeenkomsten een contract tekenen waarin staat dat zij niets over de film mogen verklappen. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een megaboete. Degenen die zo'n exclusieve proefvertoning hebben gezien zullen dus wel twee keer nadenken voordat ze spoilers het internet op slingeren.


Star Wars: The Rise of Skywalker draait vanaf 18 december in de Nederlandse bioscopen!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Wel leuk als je bij zo’n test publiek mag zitten maar ben benieuwd hoe ze mensen uitkiezen voor zoiets.
Als je 20 Coola’s in de zaal zet dan is alles elke keer goed en zal er geen enkele aanpassing plaatsvinden.

Misschien dat er bij het testpubliek van Fallen Kingdom ook dat soort kids zaten die zeiden topfilm, beste van deze eeuw, niks aan veranderen!

GreenHornet

Avatar

ze halen de mensen toch van straat

Robbepost

Avatar

^willekeurige mensen zonder liefde voor films of het betreffende genre?
Denk het niet.

Scheerzeep

Avatar

@Robbepost

Ze pikken soms inderdaad mensen gewoon van straat. Soms kunnen mensen zich inschrijven via een speciale website, maar de studio's maken bijna nooit van tevoren bekend welke film het betreft.

Dus in zaal kunnen ook mensen zitten die nog nooit een 'Star Wars'-film hebben gezien en dat is juist positief (imo), want dan krijg je veel bredere en eerlijkere feedback.

BillySavastano

Avatar

Rotzak maar wel aan familie en vrienden laten zien haha

Frietgezicht

Avatar

Scheerzeep, ik zou dan (als ik de studio of regisseur was) liever mijn Star Wars film laten keuren door Star Wars fans.
Natuurlijk kunnen erbij zitten die te overdreven reageren maar ze geven een mening en ze doen niet overal iets mee natuurlijk.

Als je bijv nooit een MCU film gezien hebt en Endgame moet beoordelen is dat gewoon een film die niet te volgen is. Je weet niet wat er speelt tussen karakters, begrijpt sommige grappen niet enz, momenten hebben minder impact enz. Doet een karakter dingen die niet passen bij zijn karakters?

Bij The Rise of Skywalker mensen in een zaal zetten die Palpatine, Rey, Luke enz niet kennen lijkt mij apart. Ook omdat die mensen uberhaubt niks hebben met dat soort films anders hadden ze die weleens bekeken.

Zo’n Leia knuffelt Rey en niet Chewie scene na de dood van Solo (waar JJ spijt van had) had dan verkomen kunnen worden bijvoorbeeld. Neutrale kijkers zien dat niet.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Als je 20 Coola’s in de zaal zet dan is alles elke keer goed en zal er geen enkele aanpassing plaatsvinden."
Ligt eraan. Als er een verhaal waarbij je moet gaan nadenken na een zware werkdag. Of wat dacht je van hoe minder CGI, hoe zwaarder het wordt om de aandacht vast te houden.

Robbepost "willekeurige mensen zonder liefde voor films of het betreffende genre?"
Martin Scorsese wordt niet uitgenodigd. Tevens wilt die man echte cinema zien.

Scheerzeep

Avatar

@Frietgezicht

Het moet een mooie mix zijn Smiley face

Studio's zullen denk ik ook - zelfs bij zulke grote franchisefilms - een klein beetje rekening willen houden met de mensen die voor het eerst een Marvel- of Star Wars-film zien.

ExtraDip3000

Avatar

Dus dat hele verhaal over meerdere eindes die getest werden waarbij het einde van Lucas 80 procent van de stemmen kreeg is dus onzin?

Frietgezicht

Avatar

@ Scheerzeep, mensen die voor de eerste keer een film kijken die het einde is van een trilogy waarbij andere trilogieën ook nog een rol spelen zou ik geen rekening mee houden.
Beetje alsof je de finale van Breaking Bad laat testen door mensen die nooit een aflevering gezien hebben.

Ik bedoel trouwens niet per se die hard fans die onder een Yoda dekbed slapen maar gewoon ‘kenners’ van het bronmateriaal.

Lets agree to disagree?

Robbepost

Avatar

Je onderbouwt mijn visie goed Friet!

Xenolicker

Avatar

Goeie zaak, films moeten worden gemaakt door filmmakers en niet door het publiek. Andere kunstenaars houden toch ook geen testtentoonstelling wanneer de klei van hun beeld nog nat is zodat het publiek alsnog kan kiezen voor een grotere of kleinere of krommere neus!

Popcultuurfreak

Avatar

Gezien dat JJ Abrams zo laat klaar is met filmen betwijfel ik het.
We zullen vanzelf zien of er veel overeenkomsten zijn met de geruchten of niet.

Parisan

Avatar

Volgens mij krijgen Star Wars films nooit test screenings. Je denkt toch niet dat mensen daarover hun klep kunnen houden alleen maar omdat ze ergens een krabbeltje hebben gezet? Andere films boeien niet zo, die kun je rustig testen.

Xenolicker

Avatar

^ Geheimhouding zal inderdaad wel de belangrijkste factor zijn.

HvO

Avatar

Als je dit geloofd ben je wel ontzettend naïef. Natuurlijk zijn er testscreenings geweest en waren de resultaten hoogstwaarschijnlijk niet positief. Dit is uitgelekt dus probeert J.J. de PR wonden te helen door te ontkennen dat er überhaupt testscreenings geweest zijn.

NieuwsFilm

meest populair