Blu-ray review: 'Hobbs and Shaw' en de "Black Superman" van Idris Elba

Dwayne Johnson en Jason Statham in dolle actie.

Bram de Groot 13 december 2019 18:50 in Blu-ray
Regie: David Leitch | Cast: Dwayne Johnson (Hobbs), Jason Statham (Shaw), Idris Elba (Brixton), Vanessa Kirby (Hattie), Helen Mirren (Queenie), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Bioscooprelease: 01.08.2019 | FilmTotaal Recensie: 2 sterren

Ondanks dat velen vooraf sceptisch waren over de eerste spin-off in de Fast & Furious-reeks bleek Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw toch een enorme kaskraker. De film met vooral Dwayne Johnson als Hobbs, Jason Statham als Shaw, Idris Elba als "Black Superman" Brixton en Vanessa Kirby als het zusje van, was het een dollemansrit. Veel onmogelijke PK-actie en de nodige krachtpatsende grappen, en waarom ook niet!

In de States startte het $200 miljoen kostende Hobbs and Shaw met een degelijke $60,0 miljoen en eindigde wereldwijd op een sterke $758,9 miljoen. Alleen de laatste drie films in de hoofdreeks scoorden sterker. De ontvangst was zeer redelijk met 67% op Rotten Tomatoes, met een 6.09/10 als gemiddelde beoordeling.


Doldwaze rit!

Hobbs and Shaw geeft een nieuwe wending aan de Fast & Furious-franchise en neemt je mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Tussen de diplomatieke beveiligingsagent Luke Hobbs en de losbandige Deckard Shaw heerst nog altijd een gespannen sfeer, maar het lot brengt hen weer samen en ze moeten tegen hun zin in samenwerken. Het tweetal moet het opnemen tegen een ongeslagen opponent die de naam Brixton draagt.

Blu-ray: Hobbs and Shaw

Discs: | 1 x UHD 4K | 1 x 3D Blu-ray | 1 x Blu-ray | Release: november 2019 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083189983 | Met dank aan: Universal Pictures

De drie schijven van deze uitgave van Hobbs and Shaw zitten vastgeklikt in de iets dikkere 4K UHD keepcase. Op de voorkant toont de herkenbare filmposter met vijf belangrijke gezichten in de film, en de achterzijde hint naar een toch forse reeks extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Opvallend aan deze uitgave is dat er drie versies van de film zijn; de gewone Blu-ray schijf, de 4K-schijf en zelfs een 3D-schijf. Het laatste wordt steeds meer een uitzondering, aangezien 3D-spelers amper of niet meer worden gemaakt en nieuwe tv's de 3D-optie niet meer krijgen ingebouwd. De meerwaarde van 4K lijkt wel aanwezig en ook deze uitgave bewijst dit ook.

Ondanks dat het verschil in beeld tussen Dvd en Blu-ray aanzienlijk groter is, kan de liefhebber van 4K opnieuw zeker zeggen dat het beeld sterker is dan de standaard Blu-ray uitgave. Het beeld heeft toch iets meer diepte door de zeer krachtige scherpte. De kleur is ook waanzinnig, al moet aangegeven worden dat de gewone Blu-ray uitgave zeker niet teleurstelt.

Waar sommige 4K-schijven uniek zijn in een Dolby Atmos-track heeft in dit geval ook de (3D) Blu-ray uitgave een Atmos-track meegekregen. Met muziek van Tyler Bates (Guardians of the Galaxy, Deadpool, John Wick) is het weer genieten. De $200 miljoen kostende film barst daarnaast van de geluidseffecten en die komen werkelijk waar prachtig uit de surround set, zelfs zonder een Atmos-opstelling.

Bonusmateriaal

De extra's zijn volop aanwezig, al is een groot deel erg kort en promotioneel. Opvallende, aan te raden extra's zijn de Alternate Opening van tien minuten en een ruim half uur aan Deleted / Extended / Alternate Scenes. De verdere korte featurettes van max zo'n 5 minuten gaan over onder meer de twee helden, de slechterik, de vrouwen in de film, de actie, de praktische en visuele effecten en de regisseur. Het is allemaal zeer kort. Er is dus geen echt diepgaande Making-of aanwezig, en dat is voor de fan jammer.

Wat vind jij van deze "solofilm" Hobbs and Shaw?

Al gezien? Zo ja, ben je van plan om deze film nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm