Recensie

Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019)

Deze spin-off van de Fast & Furious-reeks gaat weer een versnelling hoger, maar vliegt helaas uit de bocht.

door Lukas Schröder om 23:50 in RECENSIES
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw poster
Regie: David Leitch | Cast: Dwayne Johnson (Hobbs), Jason Statham (Shaw), Idris Elba (Brixton), Vanessa Kirby (Hattie), Helen Mirren (Queenie), e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2019

De Fast & Furious-reeks is één van de opvallendste fenomenen van het moderne Hollywood. Wat begon als een straatracefilm met enkele actiescènes is uitgegroeid tot een miljardenreeks van bijna tien films die met elk nieuw deel meer op het spektakel leunde en daarmee ook de geloofwaardigheid verder oprekte. Dat is voor deze eerste spin-off niet anders en misschien wordt het tijd om te zeggen dat het wat te ver gaat.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw, zoals de volledige titel van dit vehikel luidt, draait om twee van de populairdere bijfiguren van de reeks: Dwayne Johnsons flamboyante geheim agent Luke Hobbs en Jason Stathams oud-soldaat en -huurmoordenaar Deckard Shaw. De twee onwelwillende helden worden tegen hun wil in aan elkaar gekoppeld om de wereld te beschermen tegen half-robot Brixton, die de mensheid wil blootstellen aan een levensgevaarlijk virus.

Diens entree maakt duidelijk dat de filmmakers meegaan in de absurditeit van de latere delen van de reeks. Er is niets meer dat deze film scheidt van een willekeurige film in het Marvel-universum; twee onverwoestbare helden moeten de wereld beschermen tegen een bovenmenselijke bedreiging en doen dat met een bijna ongezonde dosis grappige observaties en humor. Het ontbreekt de film zelfs niet aan een scène na de aftiteling, die uiteraard een vervolgdeel opzet, mocht deze genoeg geld in het laatje brengen.

De cast bestaat tenminste nog uit drie charismatische hoofdrolspelers, die eigenlijk allemaal weinig tot niets verheffends brengen. Johnson en Statham wisselen alleen maar clichématige oneliners en beledigingen met elkaar uit, wat na ongeveer een kwartier begint te vervelen. Maar dat valt nog in het niet met hoe de film omgaat met Idris Elba. Normaal gesproken een acteur waarbij het charisma uit de poriën loopt, maar als de bionische schurk Brixton is hij verschrikkelijk dertien-in-een-dozijn en totaal niet memorabel.

De actie is goed gechoreografeerd en in beeld gebracht, maar de vraag is in hoeverre dat nog echt een compliment is voor een film met een budget van tweehonderd miljoen dollar. Het spektakel ziet er weliswaar strak uit, maar is soms zo lachwekkend over-the-top dat zelfs de duurste visuele effecten niets aan de ongeloofwaardigheid veranderen. Daarnaast zijn deze scènes zo lang en overdreven dat verzadiging al lang en breed heeft opgetreden wanneer de hysterische derde akte zich aandient.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw is nog net iets hysterischer en over-the-top dan zijn voorganger Fast & Furious 8. Ondanks een paar leuke verrassingen in de eerste helft (dankzij de sterke marketingcampagne staat de kijker sowieso een bijzondere onthulling te wachten), weet hij geen moment meer te zijn dan een extreem formulematige actiefilm, die alleen van het label B-film gered wordt door een enorm budget en een hoop spektakel.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Marklar

Avatar

Gisteren gezien en prima vermaakt. Vond deze juist een stuk beter te verteren dan de ff films. Minder bombastisch ondanks sommige dingen die hier aangehaald worden. Voelde meer als een sci fi mission impossible met vermakelijke humor en chemie tussen de 3 hoofdpersonen en elba deed het ook prima.

Heb weinig met die ff films maar deze was gewoon vermakelijk. Vooral door stathem die wel droge humor bracht

Chris23

Avatar

Jammer (Maar ik laat me de laatste tijd niet meer zo afschrikken door Filmtotaalreviews ;) ), ik dacht eindelijk `s een poging wagen.
I can`t stand Vin Diesel (behalve in Pitch Black) en wil wel weer `s een goede actiefilm met The Rock zien. (laatste was Faster imho)

eltorro

Avatar

Op rotten tomatoes heeft de film een prima score.

SAS1982

Avatar

Lijkt me niks dit, vond die humor al zo slecht in de trailer.
Dit is echt film met verstand op nul en gaan. Maar deze sla ik lekker over.

Vroeger hadden we Steven Seagal en van Damme als action B acteurs. Tegenwoordig zijn dat The Rock en Jason Statham

SeanDeNiro

Avatar

Het kost bijna een half miljard gulden maar dan heb je ook wel niets...

Pronk47

Avatar

Gisteren gezien,en ja je moet geen Oscar waardige film verwachten en zo is hij ook niet bedoelt.
er wordt best goed in geacteerd,hij zit bomvol goeie actie in vooral die auto achtervolging,van mijn krijgt hij een sterretje er bij je kan hem het beste vergelijke met de Expendables maar dan met zijn tweeen.

noosso

Avatar

Gisteren gezien en steekt nog netjes in elkaar. Beter dan de laatste ff-films. Vind daarom de recensie niet op zijn plaats.

Diyana112

Avatar

Wat een slechte film. Ineens zonder intro of wat dan ook een gevecht te zien. Het was niet grappig en veelte overdreven! Het was mooier geweest als er een gevoelselement zou komen. WAAROM zijn er veel engelse acteurs? Dat kan je toch niet serieus nemen. Bij iedere gesprek of gevecht dacht ik "darlin do you want some cop of Thea?" Deze film met engelse zooi exit!

plopje88

Avatar

Ik zie hier beneden reacties van mensen die beweren dat deze film beter is dan de fast reeks.. nou mag een mens van smaak verschillen. maar kom op.. deze film is nep. de gevechten zijn overduidelijk nep. de humor is niet grappig. toen ik bij 8 in de bios zaal zat lag de halve zaal inclusief mij plat van het lachen.. en fast is niet overdreven dat hoort er gewoon bij. als ze dat bij die hard doen hoor je er ook niemand over zeuren dat het te is. dus conclusie deze film is zwaar geflopt en betreft geacteerd en dergelijke compleet niets.. en de fast delen 1tot 8 tja dat zit hier gewoon een aantal levels boven. dat kun je gewoon niet vergelijken.

Mich1983

Avatar

wat een afgang voor film . mijn broer die liep de bioscoop uit en zei al dat die zo slecht was .heb hem voor gek verklaard . nu zelf gaan kijken , en ja hoor wat een kutfilm heb de film na 15 minuten afgezet .ik wacht liever op deel 9 met de echte cast .

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw

acties