Blu-ray

Blu-ray review 'Crawl' - De beste monsterfilm van dit jaar?!

Alexandre Aja (Horns, Piranha 3D) met

door Bram de Groot om 11:00 in Blu-ray
Regie: Alexandre Aja | Cast: Kaya Scodelario (Haley Keller), Barry Pepper (Dave Keller), Ross Anderson (Wayne Taylor), Anson Boon (Stan), George Somner (Marv), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Bioscooprelease: 11.07.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Met onder meer Piranha 3D en Horns heeft Alexandre Aja al een paar prima films in het genre opgeleverd. Eerder dit jaar verscheen van de filmmaker de horrorthriller Crawl en ondanks dat dit uiteraard geen meesterwerk is, is het geheel wel bijzonder doeltreffend en ook nog eens zeer aardig uitgevoerd.

In de States startte het $13,5 miljoen kostende Crawl met een nette $12,0 miljoen en eindigde wereldwijd op een verdienstelijke $91,5 miljoen. De ontvangst was erg sterk met 83% op Rotten Tomatoes, met een wat mindere, maar nog steeds prima 6.47/10 als gemiddelde beoordeling.


Krokodillenterror

In Crawl raast er een enorme orkaan door Florida. Haley negeert echter de evacuatie-orders en gaat op zoek naar haar vermiste vader. Ze treft hem zwaargewond aan in de kruipruimte van haar ouderlijk huis. Door het snel stijgende water komen ze vast te zitten, terwijl de tijd dringt om aan deze alsmaar heviger wordende storm te ontsnappen. Dan komen ze er achter dat dit niet de grootste bedreiging is waar ze mee te maken hebben als blijkt dat er levensgevaarlijke krokodillen hun overgestroomde kelder zijn binnengedrongen.

Blu-ray: Crawl

Discs: 1 x Blu-ray | Release: november 2019 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083194727 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze uitgave van Crawl zit vastgeklikt in een standaard blauwe keepcase. Op de voorkant zien we actrice Kaya Scodelario (The Maze Runner) en één van haar tegenstanders. De achterzijde verraadt 45 minuten aan bonusmateriaal. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Universal Pictures levert een prima beeldkwaliteit af met deze High Def-uitgave. De film heeft een flink filmische uitstraling en dat komt ook zeker door de lichte kleurfilter die gebruikt is om de grimmige sfeer aan te dikken. Verder doen de donkere beelden in de kelder sterk aan, met een uitstekende detailweergave. Van ruis of andere mogelijk storende zaken is geen sprake. Een strak beeldje dus!

De visuele effecten zijn doorgaans redelijk, al zijn de buitenscènes soms niet helemaal top, al stijgen deze overigens wel ver boven de VFX die je in goedkopere genrefilms ziet. De geluidstrack is DTS-HD 7.1 en deze doet uitstekend zijn werk, met muziek van Max Aruj en Steffen Thum.

Bonusmateriaal

De belangrijkste extra op de schijf heet Beneath Crawl en duurt bijna een half uur. Daarin zie je hoe de film gemaakt is. Interessant om te zien is hoe het noodweer nagemaakt is met praktische en visuele effecten. Wil je meer weten over de krokodillen in de film dan zet je Category 5 Gators: The VFX of Crawl aan. Hierin wordt gekeken naar de gebruikte computeranimaties. In Alligator Attacks wordt in 1,5 minuut nog even de bruutste aanvallen achter elkaar gezet.

En daarnaast heb je nog drie verwijderde en verlengde scènes en een alternatieve openingsscène. Erg leuk gedaan. Deze is ook te bekijken met commentaar van de regisseur.

Wat vind jij van deze monsterfilm Crawl?

Al gezien? Zo ja, ben je van plan om deze film nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nooffencetaken

Avatar

Dit is dus zo'n gevalletje instant classic.
Ik heb hem zelf nog niet gezien maar als ik iedereen er zo over hoor praten heeft een de cult status al behaald.

adofmirosch

Avatar

Heb me er goed mee vermaakt.

Civilian Supreme

Avatar

^ nee, absoluut geen instant classic.
Het is een behoorlijk standaard filmpje, prima tijdsverdrijf maar niks meer dan dat. Je zult nergens echt verrast worden.
De setting is wel leuk en het acteerwerk van de hoofdpersonen ook prima.

Bluemeister

Avatar

Kom op man! Deze film was gewoon middelmatig een 6,5 op zen best...

Coola

Avatar

Geweldige film. Van mij krijgt de film een 8

mofo83

Avatar

Bijzonder leuke film. Simpel maar goed uitgevoerd. Deed me een beetje denken aan de krokodillenfilm Rogue.

Master Of Films

Avatar

Gek genoeg heeft deze film mij wel geleerd wat het verschil is tussen alligators en krokodillen. In Crawl zitten dus alligators en geen krokodillen. Verder zat het ook goed met de humor, vooral als alligators hun snacks zaten te nuttigen. Zoals gebruikelijk zijn mensen oliedom en de diertjes superslim. Alexandre Aja weet iig dat hij (zeer) gevaarlijke dieren goed kan misbruiken als evil bad guys voor zijn films. Smiley face

NieuwsFilm

meest populair