Blu-ray review 'Crawl' - De beste monsterfilm van dit jaar?!

Alexandre Aja (Horns, Piranha 3D) met

Bram de Groot 17 december 2019 11:00 in Blu-ray
Regie: Alexandre Aja | Cast: Kaya Scodelario (Haley Keller), Barry Pepper (Dave Keller), Ross Anderson (Wayne Taylor), Anson Boon (Stan), George Somner (Marv), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Bioscooprelease: 11.07.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Met onder meer Piranha 3D en Horns heeft Alexandre Aja al een paar prima films in het genre opgeleverd. Eerder dit jaar verscheen van de filmmaker de horrorthriller Crawl en ondanks dat dit uiteraard geen meesterwerk is, is het geheel wel bijzonder doeltreffend en ook nog eens zeer aardig uitgevoerd.

In de States startte het $13,5 miljoen kostende Crawl met een nette $12,0 miljoen en eindigde wereldwijd op een verdienstelijke $91,5 miljoen. De ontvangst was erg sterk met 83% op Rotten Tomatoes, met een wat mindere, maar nog steeds prima 6.47/10 als gemiddelde beoordeling.


Krokodillenterror

In Crawl raast er een enorme orkaan door Florida. Haley negeert echter de evacuatie-orders en gaat op zoek naar haar vermiste vader. Ze treft hem zwaargewond aan in de kruipruimte van haar ouderlijk huis. Door het snel stijgende water komen ze vast te zitten, terwijl de tijd dringt om aan deze alsmaar heviger wordende storm te ontsnappen. Dan komen ze er achter dat dit niet de grootste bedreiging is waar ze mee te maken hebben als blijkt dat er levensgevaarlijke krokodillen hun overgestroomde kelder zijn binnengedrongen.

Blu-ray: Crawl

Discs: 1 x Blu-ray | Release: november 2019 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083194727 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze uitgave van Crawl zit vastgeklikt in een standaard blauwe keepcase. Op de voorkant zien we actrice Kaya Scodelario (The Maze Runner) en één van haar tegenstanders. De achterzijde verraadt 45 minuten aan bonusmateriaal. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Universal Pictures levert een prima beeldkwaliteit af met deze High Def-uitgave. De film heeft een flink filmische uitstraling en dat komt ook zeker door de lichte kleurfilter die gebruikt is om de grimmige sfeer aan te dikken. Verder doen de donkere beelden in de kelder sterk aan, met een uitstekende detailweergave. Van ruis of andere mogelijk storende zaken is geen sprake. Een strak beeldje dus!

De visuele effecten zijn doorgaans redelijk, al zijn de buitenscènes soms niet helemaal top, al stijgen deze overigens wel ver boven de VFX die je in goedkopere genrefilms ziet. De geluidstrack is DTS-HD 7.1 en deze doet uitstekend zijn werk, met muziek van Max Aruj en Steffen Thum.

Bonusmateriaal

De belangrijkste extra op de schijf heet Beneath Crawl en duurt bijna een half uur. Daarin zie je hoe de film gemaakt is. Interessant om te zien is hoe het noodweer nagemaakt is met praktische en visuele effecten. Wil je meer weten over de krokodillen in de film dan zet je Category 5 Gators: The VFX of Crawl aan. Hierin wordt gekeken naar de gebruikte computeranimaties. In Alligator Attacks wordt in 1,5 minuut nog even de bruutste aanvallen achter elkaar gezet.

En daarnaast heb je nog drie verwijderde en verlengde scènes en een alternatieve openingsscène. Erg leuk gedaan. Deze is ook te bekijken met commentaar van de regisseur.

Wat vind jij van deze monsterfilm Crawl?

Al gezien? Zo ja, ben je van plan om deze film nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm