Featured

Hoe Disney de mist in ging met het herintroduceren van 'Star Wars'

De redenen waarom het niet de gehoopte comeback was voor de studio en de fans.

door Steven van der Vegt om 22:30 in Featured
Het was in 2012 groot nieuws: Lucasfilm werd voor 4 miljard overgenomen door Disney en er zou in 2015 een nieuwe Star Wars-trilogie van start gaan. Het zorgde voor zowel vreugde als scepticisme bij de fans. De prequels waren voor velen al een grote teleurstelling geweest, kon men het dit keer wel goed doen?

Het antwoord lijkt vooralsnog nee. Met The Force Awakens speelde regisseur J.J. Abrams erg in op de nostalgie van de fans die het gevoel van de originele films wilden herbeleven. Dit resulteerde in een hoop herkauwwerk, maar ook in een vermakelijke film die boeiende nieuwe personages introduceerde. Het was een veilige doch vermakelijke herintroductie van de franchise, die over het algemeen goed ontvangen werd.


Daarna had Rian Johnson de taak om de lijn voort te zetten met zijn The Last Jedi. Hij had echter geen zin om op de nostalgie van de fans in te spelen en maakte een zeer eigenzinnige film. Dit viel nogal slecht bij een deel van de fans, die zich niet konden vinden in de gekozen koers. Dat terwijl de critici nog steeds overwegend positief waren over de film.


Voor het afsluitende deel keerde Abrams weer terug aan het roer. Helaas valt The Rise Of Skywalker nu overwegend slecht bij critici alsook de fans.

Waar ging het mis?
Bij het tweede deel van de nieuwe trilogie klonken er reeds kritiek dat er geen overkoepelend idee was voor deze nieuwe films. De vraag is of dit perse noodzakelijk was. Ondanks dat George Lucas graag zegt altijd een groter idee van zijn films te hebben gehad, blijkt dit in praktijk wel meegevallen te hebben. Echter hadden al deze films in de vorm van Lucas iemand met een overkoepelende visie om de boel te sturen, iets dat ontbrak bij de nieuwe films.


Zowel Abrams alsook Johnson wisten niet hun eigen stempel op de films te drukken. Waar Abrams zich te zeer druk maakte om het voor de fans goed te doen, wilde Johnson zich te weinig van de fans aantrekken en moest hij zich schikken aan de blauwdruk van zijn voorganger. Kan je dit beide filmmakers kwalijk nemen? Nee. Beiden werden met een kluitje het riet in gestuurd en deden dat op hun eigen manier. Het lijkt vooral erop dat Lucasfilm geen duidelijk idee had wat het van haar filmmakers verwachtte en wel op vastgestelde data films in de bioscopen wilde hebben. Een tijdsbestek van twee jaar per film, dat te kort is voor een fan om écht enthousiast te worden en voor een filmmaker om écht een goede film te maken. The Mandalorian laat zien dat je wel de meerderheid tevreden kunt stellen. Met één showrunner die de boel overziet en zorgt voor consistentie, plus een narratief dat nostalgie en vernieuwing succesvol weet te mengen.


Stel je voor dat Abrams en Johnson van meet af aan samen aan de hele trilogie hadden gewerkt, zonder harde deadlines. Misschien dat Star Wars momenteel dan een minder verhit onderwerp was geweest. Geld heeft Disney al kunnen verdienen aan Star Wars, maar willen ze dat zo houden, dan moeten ze de koers wat bijstellen. Zo was Solo: A Star Wars Story al het bewijs dat ook deze franchisefilms kunnen floppen.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

omniesbonsai

Avatar

Ik vindt de prequels goed,leuk
De filosofie van George lucas spreekt me aan
Wat ik heb gemist in de sequels
Had George de sequels maar gedaan
Ik weet zeker dat hij dan luke skyewalker beter tot zijn recht had laten komen

Master Of Films

Avatar

De prequels, met name TPM & ATOC, zijn niet al te best. Maar als ik ga vergelijken met de Disney sequels, dan zie je dat de prequels wel 1 cohesive verhaal hebben. Dat is zeker een positieve punt.

adofmirosch

Avatar

Liever geen geforceerde politieke correcte personages. Rey vond ik in het begin een leuke afwisseling als hoofdpersonage, maar het was weer een mary sue personage. Met als eenige doelstelling om de feministische dames op twitter tevreden te stellen. Zeflde voor finn en co.

GreenHornet

Avatar

Laatste 3 films stoor ik me aan dat er nooit een plan is geweest.
Dit had zoveel beter kunnen zijn.

- geen Snoke wel Palpatine in alle 3 de films.
- Finn + Rose voegen niks toe hadden ze weg kunnen laten.
- Poe meer een grotere rol kunnen geven (Han Solo achtig samen met Rey)
- Knights of Ren + Kylo -vs- Luke & Rey
- Ouders van Rey al bekend in 2de deel
- Luke Fysiek van het eiland af komt en Leia en Han ontmoet.
- Liefdes verhouding tussen Poe en Rey / Rey & Kylo

centr1no

Avatar

Filmtotaal "Een tijdsbestek van twee jaar per film, dat te kort is voor een fan om écht enthousiast te worden en voor een filmmaker om écht een goede film te maken."
Onzin natuurlijk.
Als een film gewoon goed is en bepaalde elementen heeft die blijven hangen dan worden mensen vanzelf enthousiast.
En 2 jaar is echt wel lang genoeg om een fatsoenlijke film te produceren als je niet eerst een jaar weg gooit voor het compleet moeten schrijven van een script.
Niet om nou weer olie op het vuur te gooien, maar Ryan Johnson heeft zelfs van zichzelf gezegd dat hij een slechte schrijver is. En hij is een onervaren filmmaker.
Ook de intentie om Benioff en Weiss in te huren voor SW gaf aan dat ze geen idee hadden of totaal geen gevoel hadden waar ze mee bezig waren.
En met 'ze' bedoel ik Kathleen Kennedy.

Het blijft overigens alleen een 'verhit' onderwerp omdat websites en andere media het vuur gaande houden.
De hele maand verschenen weer berichten met koppen als "Why Toxic Star Wars Fans Will Hate 'The Rise of Skywalker" en "It Doesn't Matter if Star Wars: The Rise of Skywalker Is Good Or Bad—Toxic Fans Will Try to Destroy It". Van een site als Esquire nota bene.

Monojaxx

Avatar

En die flop van Solo begrijp ik nog steeds niet. Deze film had, net als bij Rogue One (voor mij persoonlijk de 2de beste SW film na TESB) juist wel het gevoel van de oude trilogie. Ik vind Solo echt wel goed gedaan. Zal wel een van de weinige zijn blijkt dus.

SAS1982

Avatar

Misschien ook maar beter dat er een einde is gekomen aan de Skywalker saga. Jammer dat er niks met Luke Skywalker is gedaan dat had Mark Hamill niet verdiend.

23VDV23

Avatar

Ik was na TFA en TLJ nog positief gestemd. Films met hele andere interpretaties, waarvan die van TLJ mij ontzettend aansprak. Nog steeds, die film blijft mij ook dierbaar, ondanks dat hij zo door anderen wordt verguisd. Maar Abrams is blijkbaar tot niets anders in staat dan rehashen en fanservice. En waar het nog in Episode 7 het juiste moment was, was het dat nadat TLJ er nou eenmaal was geweest absoluut niet en doet hij dat ook nog eens op een manier die zware afbreuk doet aan episode 1 tot en met 6. Dit doet echt pijn.

PRIME

Avatar

^
Hoezo niks gedaan?
Luke heeft...
Een Jedi tempel opgericht
Jedi getrained
Leia getrained
Jarenlang (met o.a. Lando) gezocht naar dat Sith artifact
Zich teruggetrokken omdat hij vond dat ie had gefaald
De force bestudeerd
Fucking sterk geworden
ZICHZELF VANUIT EEN ANDER DEEL VAN DE GALAXY GEPROJECTEERD OM HET HELE RESISTANCE TE REDDEN EN TE DOEN ALSOF HIJ MET KYLO REN DUELLEERDE MAAR HIJ WAS ER GEWOON NIET EENS
Lived a hero
Died a hero
Inspired millions

Maar hij heeft inderdaad niks gedaan.

Darthmar

Avatar

Poe zou zelfs omkomen in de eerste versie. Finn zou met BB8 terugkeren naar de resistance. Maar Abrams vond het karakter Poe leuk.
Op zich was TFA een leuke opwarmer voor een zwaar tegenvallende maaltijd.
DIsney maakt zich ook zorgen over SW vanwege tegenvallende verkoop merchandise, bezoekers aan Galaxy Edge en teruglopende biosscoopbezoekers.

MARQ242

Avatar

@monojaxx nee hoor ik vond Solo ook een leuke film oké geen classic maar gewoon een mooi Star Wars avontuur. Rogue One was een topper, het kan dus gewoon wel. De laatste trilogie is gewoon zo'n gemiste kans. De prequals waren ook niet denderend, vooral door overmatig cgi gebruik en daardoor slecht acteer werk. Maar het had tenminste is consistent verhaal wat in 3 films werd verteld. Dat is nu gewoon niet gebeurt.

PRIME

Avatar

@Darthmar

''DIsney maakt zich ook zorgen over SW vanwege tegenvallende verkoop merchandise, bezoekers aan Galaxy Edge''

Je bent al de zoveelste die dit roept, waar haal je dit vandaan? Er zullen meer mensen zijn die de films alsnog tof vinden, dan mensen die dit niet vinden. + het lijkt me sterk dat deze films zodanig slecht vallen dat ze dit merken in speelgoed en bezoekers van 'het vetste' attractiepark van het decennia.

Darthmar

Avatar

@Prime daar was een heel artikel aan gewijd eerder dit jaar van een economisch blad. Ik heb geprobeerd hem terug te vinden maar kan hem zo snel niet vinden. Het kwam neer dat de verwachtingen die Disney had niet werden gehaald vooral na de The Last Jedi waarvan ze de merchandise niet aan de straat stenen kwijt konden. Het onderzoek concludeerde ook dat de jeugd van tegenwoordig niet meer zo geintresseerd was in Star Wars. Ik baal dat ik het artikel niet kan vinden voor je.

Shifty777

Avatar

@centr1no: Een jaar weggooien voor het schrijven van een script? Lijkt me toch normaal dat je fatsoenlijk de tijd moet nemen om een goed script te schrijven. Die opmerking snap ik niet helemaal. En krap twee jaar de tijd om een film te schrijven, in pre-productie te gaan, te filmen en dan nog te monteren en CGI toe te voegen is voor een dergelijke film erg weinig.

@23VDV23: wij delen niet alleen dezelfde mening, als ik het goed heb zaten wij zelfs in dezelfde zaal de film te kijken woensdag!

Parisan

Avatar

Ik vond TFA wel aardig, TLJ uitstekend, en TRoS bij vlagen goed. Al met al vind ik de ST zeker beter geslaagd dan de PT. Die keek ik alleen maar omdat het verplichte kost was. Daarnaast is Rogue One een meesterwerk wat mij betreft. En Solo vond ik een zeer vermakelijke film waar ik eigenlijk best wel een sequel van had willen zien. Natuurlijk had Disney niet zoveel druk op Lucasfilm moeten zetten, maar de resultaten mogen er best zijn. Voor mij zijn dit gouden tijden. Ik krijg steeds meer schijt aan alle azijnpissers. Er is nu wel genoeg gezeurd. Zelfs nu iedereen zonder veel klagen The Mandalorian kijkt blijven veel mensen nog steeds de pik op Kathleen Kennedy houden, terwijl zij daar ook gewoon producer van is. Veel mensen weten blijkbaar niet wat een producer doet en hoe weinig creatieve invloed Disney eigenlijk op Lucasfilm heeft. Maar goed, mensen geloven toch wat ze willen geloven.

Artificialis

Avatar

Echter hadden al deze films in de vorm van Lucas iemand met een overkoepelende visie om de boel te sturen, iets dat ontbrak bij de nieuwe films.

Misschien had het geholpen als J.J. Abrams vanaf de start was aangesteld om een trilogiebrede planning uit te werken. Maar in feite was dit de taak van Kathleen Kennedy. En zij heeft bewezen een afschuwelijke opvolgster van George Lucas te zijn geweest. Ze heeft geen ideeën, geen inspiratie, geen visie, noch creatief vermogen. Ze zit er een beetje bij om geld te ontvangen en springt slechts in wanneer het script te weinig vrouwen en etniciteiten bevat. Haar enige bijdrage aan de nieuwe franchise is dat de films aan allerlei politiek correcte richtlijnen voldoet.

centr1no

Avatar

Shifty777 "Een jaar weggooien voor het schrijven van een script? Lijkt me toch normaal dat je fatsoenlijk de tijd moet nemen om een goed script te schrijven. Die opmerking snap ik niet helemaal. En krap twee jaar de tijd om een film te schrijven, in pre-productie te gaan, te filmen en dan nog te monteren en CGI toe te voegen is voor een dergelijke film erg weinig."
Als ze van tevoren hadden gezorgd voor een fatsoenlijk script, zoals bij iedere fatsoenlijke trilogie die één verhaal vertelt, en zich daaraan hadden gehouden i.p.v. tussen de 1e en de 2e de boel om te gooien en met de 3e weer terug te gaan, dan hadden ze veel meer tijd gehad om te filmen.
En denk je niet dat Disney of Lucasarts of een ervaren filmmaker als Abrams niet weet of 2 jaar genoeg is?
Weet je waarom Marvel de ene na de andere film uit kan spugen? Omdat ze daar het verhaal klaar hebben liggen. Script oppakken en filmen met die banaan.

Philmhuis

Avatar

Mensen, houd op met die verhalen over dat Star Wars Galaxy's Edge slecht loopt.. Als je iedere dag al om 4 uur 's ochtends(!!) voor de poorten bij Disney Hollywood Studios moet staan om de nieuwe Star Wars-attractie 'Rise of the Resistance' om mogelijk die dag de attractie te kunnen om zeg 19:00u dan doet Disney het best wel goed. Als je dan om 04:30u aan komt lopen en aansluit aan de immense lange rij fans dan is het al zinloos.

Dat Galaxy's Edge in Disneyland Anaheim (Los Angeles) in het begin slecht werd bezocht dat is een feit. Maar ik denk (en ik ben geen echte Disney-fanaat die dat allemaal piet precies bij houdt) dat ze aan de westkust ook wachten tot daar Rise of the Resistance opent in Januari 2020.

Zelf vind ik TFA - nadat ik woensdag weer heb mogen zien op groot scherm - een moderne herhaling van de originele trilogie met het opblazen van de Star Killer Base. Goh, Death Star maar dan veel groter.

Bij TLJ vind ik dat er te veel onnodige bijfiguren zijn bijgehaald waardoor de film te lang lijkt te duren.

Gisteren TROS gezien en het idee is best aardig, maar het voelt allemaal wat gezocht qua verhaallijnen. (Sorry, hier geen spoilers).

SAS1982

Avatar

@prime,

Ze hebben zijn rol om zeep geholpen. Kom op man had veel meer ingezeten.
Had gewoon een kut rol

Paulusie

Avatar

Ik ben een groot STAR WARS fan, hier ben ik een film gek door gewoorden in de jaren 80 en altijd gebleven.
De eerste 6 films hebben dat George Lucas gevoel waarbij idd, ep. 1, 2, en 3 er wat gemaakt uitzien maar een prima verhaal hebben, nog relevant ook in deze tijd. Maar alles is wel helemaal Star Wars.
Disney heeft de plank totaal mis geslagen in de laatste trilogie wat mijn betreft. Wat het verhaal betreft totaal de erste 3 film laaten gaan waardoor het als geheel niet meer klopt. Zo verschrikkelijk jammer, ik denk dat het daarom voor de fans zo tegenvalt. De beste Star Wars films van Disney zijn Roque One en Solo.

MovieMiepert

Avatar

Solo: A Star Wars Story, ik weet niet wat de mensen hier tegen hebben. Ik vond de film juist verrassend goed.

centr1no

Avatar

Philmhuis "Mensen, houd op met die verhalen over dat Star Wars Galaxy's Edge slecht loopt.."

Speciaal voor jou en Prime die hier ook al over zat te zeuren hier een officieel rapport van Disney zelf. Gelieve pagina 5 even te checken. Daar staat het letterlijk.
[url=https://www.thewaltdisneycompany.com/wp-content/uploads/2019/11/q4-fy19-earnings.pdf[/url]

Darthmar

Avatar

Solo was leuk maar probeerde alles over Han Solo te vertellen zoals de Kessel run. Die hadden ze niet moeten laten zien alleen naar hinten aan het einde bijvoorbeeld dat dan wordt voorgesteld om naar Kessel te gaan.

Bluemeister

Avatar

@Prime,

Luke had gewoon in alle 3 de films moeten zitten, los van de cameo in TFA en als ''spoiler'' in TROS. Dat ''gevecht'' tegen Kylo was echt lachwekkend....
Hij heeft niks toegevoegd aan de films en die training die hij Rey gaf duurde een weekend....nou lekker dan.

PRIME

Avatar

@centrino

Vragen om bronnen is nu zeuren?

Goku32

Avatar

De grote mis was dat ze Palpetine lieten horen in de trailers, weet zeker dat de impact veel groter was geweest, als je in de zaal zit en dan Palpetine hoord en ziet. Dat was een grote fout geweest van Disney

centr1no

Avatar

^Ten eerste is die informatie gewoon op internet te vinden.
Ten tweede is het, zoals Darthmar al aan gaf, logisch te beredeneren.
Ten derde: als je bronvermelding wilt, waarom begin je dan niet bij Filmtotaal zelf.
Er worden hier hele artikelen neergegooid zonder bronvermelding waar niemand over zeurt en als ze wel een bronvermelding hebben wordt daar door 99% van de lezers dus niet op geklikt. Als je dat wel zou doen zie je regelmatig dat de bronnen van Filmtotaal gewoon roddel- of opiniewebsites zijn maar af en toe kom je op webpagina's die wel onderzoek doen en voor ieder statement die ze maken ook een officiële bron hebben.
Helaas zijn die zeldzaam. Het is eigenlijk te absurd voor woorden dat als je in deze tijd ergens het fijne van wil weten je of zelf enorm veel onderzoek moet doen, of je bent aangewezen op vage Youtubers die blijkbaar meer journalistieke vermogens bezitten dan de gerenommeerde websites maar weer vreselijk bevooroordeeld en geopinieerd zijn.

Sunspot

Avatar

Ten eerste niet genoeg gedaan met originele cast, boring nieuwe karakters, geen goed verhaal.

Vooral de karakters, was gewoon niks, bedoel, gaat wel om SW.

De prequels hadden ook echt goeie karakters, verhaallijn liep door trilogie, vette afsluiter, beste SW film voor mij.

Dat mist bij huidige trilogie, die karakters man, totaal niks aan!

Alleen Kylo Ren is goed

NieuwsFilm