Algemeen

Regisseur Steve Queen (12 Years a Slave) niet blij met BAFTA-lijst

Weer geen blanke acteurs...

door Wouter Drummen om 14:39 in Algemeen
De Oscars liggen onder vuur vanwege het feit dat geen enkele regisseuse kans maakt op het felbegeerde gouden beeldje in de categorie Best Director. Ook de nominaties van de BAFTA's zijn met gemengde gevoelens onthaald. Zo zijn er enkel blanke acteurs genomineerd. Regisseur Steve McQueen, o.a. bekend van 12 Years a Slave, heeft hier wat over te zeggen.

De met een Oscar bekroonde McQueen zegt: ''Als de BAFTA's Brits talent en mensen die vooruitgang in de filmindustrie niet steunen, weet ik eerlijk gezegd niet waarom ze bestaan. Het is hetzelfde verhaal met de Grammy Awards, waarbij niet-blanke artiesten ook vaak benadeeld worden.''

Ongeloofwaardig
De regisseur gelooft dat het de reputatie van de BAFTA's geen goed zal doen: ''Tenzij er iets verandert, gaan de BAFTA's de richting uit van de Grammy Awards. Dan zullen ze helemaal niemand meer interesseren en ook totaal geen geloofwaardigheid meer hebben''

De voorzitter van de British Academy of Film and Television Arts, Marc Samuelson, beweert dat het probleem bij de filmindustrie ligt, maar daar is McQueen het niet met eens: ''Dat is onzin. Films van niet-blanke mensen worden geprezen in de pers, maar krijgen geen erkenning. Wanneer komt hier eens verandering in?''

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Zucht. Misschien dat dit jaar de goede films zijn gemaakt door blanke mensen?
Of ziet hij liever genomineerde op basis van huidskleur ipv kwaliteit?

Moviemagic

Avatar

In the category for best black director...the winner is....
------------------------------------------------------------------------------
Ik wil best wat aannemen maar waarom komt hij niet met cijfers. Zoveel films gemaakt door mannen en vrouwen. Hiervan waren er zoveel Aziatische, Negroïde, blanke, etc...regisseurs en die prijzen vielen in zoveel procent aan elke groep. Voor mij roept hij nu wat maar geeft geen feiten en inzichten op die feiten.

Master Of Films

Avatar

Wellicht dat McQueen maar eens een goeie film maken om dat tegendeel te bewijzen. Want iedereen kan zijn/haar schuldige vinger aanwijzen als men zijn/haar zin niet krijgt.

Darthmar "Misschien dat dit jaar de goede films zijn gemaakt door blanke mensen?"
Pardon? Ben jij spontaan Bong Joon-ho uit Zuid-Korea vergeten. Verder is ook Waad Al-Kateab genomineerd. Hoe is dat nou mogelijk...een vrouw uit Syrie is genomimeerd voor Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer.

Darthmar

Avatar

@masteroffilms Ik kan niet kijken naar wat de stemmers goed vinden. Ze hebben de laatse jaren veel "gekleurde" leden toegevoegd aan de academy en toch krijgen we veel blanke genomineerde dus blijkbaar ligt het niet alleen aan rascisme.
De films die jij noemt ken ik niet dus kan ik ze niet beoordelen.

Frietgezicht

Avatar

Ik hoorde hem niet toen The Black Achievement Awards uitgereikt werden waar je als je blank bent niet welkom bent op het podium.

Wie zijn dan die donkere acteurs waarbij het schandalig is dat ze genegeerd worden voor een oscar? Namen? Elba in Hobbs & Shaw?

Master Of Films

Avatar

@Darthmar
For Sama & Parasite zijn goede films gemaakt door niet-blanke mensen. Ze worden geprezen in de pers en krijgen dus blijkbaar wel erkenning.

Disclaimer: For Sama heeft ook een blanke Edward Watts als 2e regisseur in de credits staan. Neemt niet weg dat Al-Khateab en haar familie de belangrijkste mensen zijn voor deze documantaire.

Arnold_FF7

Avatar

Stop dan met de african american awards dan. Daarnaast kan je niet iedereen blij maken want het is ook alweer een schande dat er geen brouwelijke director een nominatie kreeg volgens vrouwelijke actievoerders

Mav Damian

Avatar

Frietgezicht "Wie zijn dan die donkere acteurs waarbij het schandalig is dat ze genegeerd worden voor een oscar? Namen? Elba in Hobbs & Shaw?"
De enigste goede werk dat ik gezien van donkere acteur was Lupita Nyong'o in Us. Er zullen er vast nog aantal zijn, maar ik denk dat dit meer is in arthouse films en indiefilms dat vrij onbekend zijn. Meestal bij zo'n grootte en belangrijke nominaties focussen ze daar niet op. Ik denk dat Queen zoiets bedoelt.

Frietgezicht

Avatar

^ Mav, denk niet dat hij daar op doelt want het gaat om de huidskleur en niet om arthouse films bij deze man.

Over het algemeen wordt horror als niet snel genomineerd( Toni Collette had op zijn minst ook een nominatie toen verdiend voor Hereditary) en Us wordt ook niet gezien als een pareltje. Een nominatie had gekund maar het is geen schande dat die uitblijft en dat jij moeite hebt om rollen te bedenken zegt natuurlijk al genoeg toch.

Maac

Avatar

frietgezicht "Ik hoorde hem niet toen The Black Achievement Awards uitgereikt werden waar je als je blank bent niet welkom bent op het podium."
Juist.
Deze types voelen zich gebaat door racisme in leven te houden en dit is de manier waarop ze dat doen.

SeanDeNiro

Avatar

Wat een treurige zeik negert. Europa en de VS zijn landen met een blanke bevolking. En kwaliteit komt altijd bovendrijven.
Ik ken niet 1 getinte klassieke componist om maar iets te noemen. Ik ken wel een getinte marathonloper, Kiplagat. Ik ken daarentegen geen 1 blanke marathonloper.
Ik kan een dozijn negers opnoemen die de beste blues ooit hebben gemaakt maar geen 1 blanke. Dus zal ik wel een racist zijn.

Maac

Avatar

^Genetische verschillen tussen rassen benoemen maakt je niet racistisch. Suggereren dat er een verschil is tussen de kwaliteit van regisseer-en acteerprestaties dat door genetica onevenwichtig is bepaald tussen rassen is op zijn minst onwetend te noemen.

Mav Damian

Avatar

Frietgezicht "en dat jij moeite hebt om rollen te bedenken zegt natuurlijk al genoeg toch"
Nee, ik noemde Lupita Nyong'o als enigste die bij mij opkwam. Net zoals jij die Elba benoemde als voorbeeld.

Frietgezicht

Avatar

@ Mav, precies, ik bedoel dat wij niemand kunnen bedenken met een donkere huidskleur die er zou moeten staan.

@ Maac, de slachtofferrol spelen bij donkere mensen of juist de aanval inzetten met racisme of het voor een donker persoon opnemen door een andere donkere persoon gebeurd keer op keer.
Het is bijna gedurfd of een schande om een donker persoon te betichten van racisme. In nederland hebben we types als Sylvana Simons(racist) of Jandino(die na zijn standup flop in de slachtofferrol kroop) en in Amerika gebeurd het continu.
Als er 5 donkere acteurs terecht genomineerd waren nu hoor je niemand klagen.
Het is eerder racistisch dat hij klaagt over huidskleur nu bij nominaties waardoor je juist een verschil laat zien in kleuren want de meeste hier zou het niet eens opvallen dat de genomineerden blank zijn omdat we allen 1 zijn.

Frietgezicht

Avatar

Ik zei bijv hier laatst een keertje dat de wereld een betere plek zou zijn zonder moslims.
Laat ik duidelijk zijn, zonder moslims, niet zonder arabische mensen of kleurlingen.
Toen waren er ook 1 of 2 kneuzen die mij aanvielen met argumenten als ‘domme uitspraken’ en ‘triest wat je zegt, racist’
Oftewel geen argumenten maar simpele zielen die liever David de Kabouter kijken dan Opsporing Verzocht.
Ze vergeten dan dat moslims meisjes in zwembaden lastig vallen, dat zonder de Islam er minder oorlogen geweest waren enz enz. Ze verdedigen dus mensen die geloven in een sprookjesfiguur(profeet mohammed) die een pedofiel en dictator was als die had bestaan.
Ze verdedigen dus een geloof die grotendeels tegen homo’s zijn, die nergens een normaal vrij land hebben opgebouwd enz.

Ik zei dat en ben een racist maar ik geniet vooral van de mensen die mij aanvallen erop want het zijn altijd hersenloze opmerkingen(je bent zielig enz) en nooit een discussie met argumenten.


De ‘aarde’/onze planeet zou toch ook een betere planeet zijn geweest zonder de mens. Maakt dat mij een mensenhater?

Frietgezicht

Avatar

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/69836

Hier bijv, 2 mensen maken speciaal een profiel aan voor mij en hun reacties zijn zo lachwekkend zwak dat ik er alleen maar om kan lachen dat ze daarvoor gegevens hebben ingevuld om een profiel aan te maken.
De mensen die mij aanvallen zijn te dom om te begrijpen dat ik daarvan geniet.

GreenHornet

Avatar

Black Oscars met zwarte beeldjes

Maac

Avatar

@Frietgezicht
Persoonlijk zou ik het woord 'moslims' vervangen door 'religie', maar verder zijn we het eens. Dat gescheld komt vaak voor uit een gebrek aan een goed tegenargument.

Frietgezicht

Avatar

^ Ook mee eens, uberhaubt is de wereld een betere plek zonder elk geloof.

Giuseppe Melone

Avatar

Dan moeten de niet-blanken en niet-mannen maar betere films maken.

Sunspot

Avatar

Gaan we weer...

NieuwsFilm

meest populair