12 Years a Slave (2013)

The extraordinary true story of Solomon Northup

Verstikkend drama maakt de slavernij voelbaar.
play

8,4 details

  • 134 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
134 Min Verenigde Staten

12 Years of a Slave is gebaseerd op de memoires van Solomon Northrup (Ejiofor). Deze Northrup was in de 19e eeuw een vrije zwarte man die leefde in New York toen twee mensen bij hem langskwamen en hem een baan in Washington aanboden. Daar werd hij ontvoerd en gedwongen tot een gruwelijk leven als slaaf onder verschillende eigenaren.

Regie
Steve McQueen
Cast
Chiwetel Ejiofor, Scoot McNairy, Quvenzhané Wallis, Bill Camp, Dwight Henry, Tony Bentley, Taran Killam, Dickie Gravois, Christopher Berry, Bryan Batt, Chris Chalk, Ashley Dyke, Kelsey Scott, Mister Mackey Jr., Cameron Zeigler.
Budget
$ 20.000.000
Release
30.10.2013
Release NL
20.02.2014
Release DVD
20.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Steve McQueen | Cast: Chiwetel Ejiofor (Solomon Northup), Michael Fassbender (Edwin Epps), Benedict Cumberbatch (Ford), Paul Dano (Tibeats), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2013

“Als je dit wil overleven moet je je gedeisd houden.” Solomon Northup zit vastgeketend op een slavenschip en krijgt een wijze les van een medegevangene. Maar de boodschap wil er niet in bij de getalenteerde vioolspeler, die kort daarvoor nog aan een sjiek diner zat. In het hartverscheurende 12 Years a Slave zien we hoe zijn zelfvertrouwen en waardigheid steeds verder de kop worden ingedrukt. Een slopende zit is het, maar wel een die de gruwelen van de slavernij meesterlijk vangt.

Vroeg in de film denkt de donkere muzikant het te hebben getroffen met de twee heren die interesse in zijn talent tonen. Solomon mag mee op tournee, voor een mooi salaris. Maar de ochtend na een gezellig etentje wordt hij wakker in een donkere kelder. Vastgebonden, verkocht. De opmerking dat hij geen slaaf maar een vrij man is, wil niemand horen. Hij wordt op zijn rug geslagen met een dik slaghout, zo lang en hard dat het in splinters uiteen breekt. Regisseur Steve McQueen toont het zonder te monteren of de camera weg te draaien. Eén lang, pijnlijk confronterend shot waarin onze hoofdpersoon de onderwerping wordt ingebeukt.

videotrailers & clips

alle artikelen (15)

12 Years a Slave Nieuwsberichten

Laatste reacties

Frietgezicht

"...Ben echt ff ademloos na deze film. Echt een meesterwerk en wat een gruwelijke tijd. Heb er ff geen w......"

Spijker2

"...Ik sluit mij geheel aan bij bovenstaande reacties. Zeer aangrijpend, en in z'n totaal een cinematogr......"

ronj

"...Ik ben echt zeer benieuwd naar deze film.. had de kans om 'm in een speciale preview te bekijken maa......"

12 Years a Slave

acties