Algemeen

J.J. Abrams blikt terug op de ontvangst van 'Star Wars: The Rise of Skywalker'

Ruim een maand is de Skywalker Saga afrond.

door Bram de Groot om 13:06 in Algemeen
Midden december verscheen Star Wars: The Rise of Skywalker en met die film werd de Skywalker Saga afgerond. De ontvangst was opnieuw wisselend, al waren dit keer vooral de critici die de film maar niets vonden.

De fans waren nu doorgaans positiever dan bij deel zeven en acht. Regisseur J.J. Abrams keek tijdens 2020 Upfront Summit in Los Angeles terug op de ontvangst, ruim een maand na de release van Episode IX:


"De waarheid is dat ze bedoeld zijn om mensen te entertainen, om hen iets te laten voelen en hopelijk om ze zich goed te laten voelen. Het is duidelijk dat het niet altijd werkt. Het is moeilijk als het niet werkt, en als het niet werkt dan moet je het begrijpen, het erkennen en het nader bekijken."

Wel een succes
Ondanks dat de ontvangst wisselvallig was, was de film - logischerwijs - wel een financieel succes. Uiteindelijk zal The Rise of Skywalker zo'n $1,1 miljard hebben opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Dit is wel bijna de helft van de eindscore van Abrams' Star Wars: The Force Awakens uit 2015.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MARQ242

Avatar

J.J. Moest roeien met de riemen die hij had. Persoonlijk heb ik me erg vermaakt met TRoS, maar er waren duidelijk vele missers. Maar die lagen eerder bij Disney en Rian J. Dan J. J zelf...

centr1no

Avatar

Het ging helemaal niet over de ontvangst van TROS, Bram.
Het hele artikel gaat over diversiteit en de positieve discriminatie die ze bij Bad Robot hanteren bij sollicitaties.
Die quote gaat specifiek over de diversiteit van de 4 hoofdrolspelers in TFA.
“How can we find a way to have every kid who’s going to go see that movie see a version of themselves, in a way that isn’t often considered at scale?”

Gelijke kansen voor iedereen betekent natuurlijk dat iedereen iets moet kunnen bereiken als ze zich inzetten of ergens de beste in willen zijn.
Het betekent niet dat een plek voorbestemd ingevuld moet worden door een bepaalde kleur, sekse of geaardheid omdat er een percentage niet gehaald wordt.
Verder zit het grootste probleem bij het 'gebrek aan rolmodellen' of karakters waarmee kinderen zich kunnen identificeren niet zozeer bij het daadwerkelijke ontbreken van die karakters maar het feit dat door cultuur en opvoeding kinderen wijs gemaakt wordt dat ze zich niet kunnen of mogen identificeren met een karakter met een andere kleur of culturele achtergrond.
Ophef over black-face, kinderen die zich als indiaan verkleden, westerse toeristen die in Japan een yukata aantrekken voor een festival. Grapjes in de trant van 'alle Belgen zijn dom' die alleen nog maar door Belgen zelf gemaakt mogen worden. Een wet die je verplicht iemand met 'lantarenpaal' aan te spreken als diegene zich dusdanig identificeert en zo aangesproken wil worden.
Wat zijn we toch allemaal goed bezig voor die zielige mensen. Dikke pluim in je reet, Abrams.

GreenHornet

Avatar

Diversity heeft de films kapot gemaakt.

Eddie Singer

Avatar

centr1no +1

Disney maakt familie- én diversiteiten-films.
Behalve voor de diversiteiten van homo's/lesbiennes en multi-sexueel verwarden dan.

De grootste misser is Kathleen Kennedy.
Die maakt van elke productie een teringbende. Hoewel ze toch een akelig groot CV heeft.
Blijkbaar liep ze toen aldoor aan het handje van de mensen die er wel verstand van hebben. De Spielbergs, de Lucassen, de Cruises...

Ik ben oprecht verbaast dat het derde deel van de Palpatine-saga dit bedrag heeft opgebracht.
Het eerste deel rammelde al. Alles wat daarna kwam viel compleet uit elkaar.
Ik ga er maar vanuit dat het nieuwsgierige filmgangers waren, die wilde zien hoe slecht deze film is.

NotMyStarWars!

3man

Avatar

Force awakenings was te doen
The last Jedi was pure crap
En die laatste was een laatste stuiptrekking van iets dat al aan het sterven was ... jammer ... maar goed ze kunnen idd niet iedereen pleasen als je Disney moet pleasen ... Disney killed starwars niet JJ ... het is wel onbegrijpelijk dat ze dan bij mandalorian laten zien dat ze het wel snappen en de juiste sfeer weten te creëren ...

Chris23

Avatar

""... als het niet werkt dan moet je het begrijpen, het erkennen en het nader bekijken."""
En DAN pas de film daadwerkelijk gaan maken JJ.

Btw, de deleted scenes van de bonus DVD zijn gelekt!

VFX expert

Avatar

Prima reactie lijkt me. Hij geeft niemand de schuld, in tegenstelling tot sommige andere regisseurs die vaak het publiek allerlei verwijten maken. J.J. stelt heel terecht vast dat het gewoon niet altijd lukt, en dat is prima.

Malloy de Beer

Avatar

Het is zijn schuld, het is haar schuld. Het ligt aan dat, het ligt aan dit.
Johnson killed Star Wars, Kennedy killed Star wars, Abrams killed Star wars, TLJ was crap, TLJ was geen SW, Disney killed Star Wars.
Blablablabla.
Star wars is dood mensen, en toch worden er nog steeds producties gemaakt, huh? Hoe kan dat nou?
Owja misschien omdat het geen persoon of dier is met een kloppend hart in het lijf...
Ongelofelijk hoe kinderachtig, zielig en debiel mensen kunnen zijn om iets wat niet leeft maar simpelweg een vorm van kunst is.
Ik ben ook van mening dat Star wars bij de orginele trilogie had moeten blijven en verder niks maar die reacties als dat een franchise gedood is is echt ronduit zielig.
De oude films zijn er nog steeds, kijk daar dan naar.
Film gaat altijd nog om beleving, als het niet bevalt is dat je eigen smaak maar als je het groter gaat maken als een tegenvallende film moet je nodig eens hulp zoeken.
Want of een film nou slecht of goed is, het veranderd je leven totaal niet.
En dat JJ niets meer had om mee te werken, met dat lulcultuur ga ik de discussie niet eens mee aan die mensen zijn al helemaal gek.

Frietgezicht

Avatar

MARQ242, dan geef je JJ wel erg veel krediet maat.

Ten 1ste was JJ niet verplicht om deze 3e film te maken. Als je geen raad ermee weet omdat een voorganger het voor je verpest heeft laat je het lekker aan een ander. Als je dan toch besluit eraan te werken verdien je ook de kritiek.

Ten 2e heeft The Last Jedi amper vooruitgang in het grote verhaal. Luke sterft, Snoke sterft, voor de rest veranderd er niks. The Rise of Skywalker zou je als vervolg op The Force Awakens kunnen kijken als je even noteert dat die 2 dood zijn.
Waarom moet je een hele film op zoek naar een dolk die daarna weer de zoektocht start naar dat Sith apparaat die vervolgens weer een zoektocht start naar Palpatine. Dat is opvulling wat niet nodig was geweest. En al die onzin enz wat er vervolgens gebeurd op die zoektochten kiest hij ook voor.

Jij hebt je tenminste nog vermaakt. Ik had 3 dagen diarree.

Frietgezicht

Avatar

@ Malloy , jij bedoeld dat het voor jou gewoon een film is? Dus als jij uit zo’n baggerfilm gelopen komt ga je niet thuis je vrouw ff paar tikken geven om je af te reageren?
Op zich is dat wel verstandig ja! Smiley face

Malloy de Beer

Avatar

@Frietgezicht
Goed begrepen.
Voor mij is en blijft een film gewoon een film.
Ik kan hem goed vinden of slecht. Als ik de film goed vind vind ik hem niet per se leuk, als ik hem slecht vind vind ik hem niet per se kut.
En een film is geen levend voorwerp, ook al beteken het wat voor mij, de oude films blijven gewoon bestaan dat kan niet verpest worden.
Persoonlijk vind ik ook dat als de rechten van een franchise voor miljarden wordt overgenomen dat de nieuwe eigenaar ermee mag doen wat hij/zij wilt.
Als iemand jou caravan overkoopt en erin gaat wonen, lijkt het mij logisch dat het jou een zorg zou wezen wat de nieuwe bewoners ermee zullen doen want dan was je er wel blijven wonen.
Aparte vergelijking wellicht maar zo denk ik erover.
Zo mogen mn vrienden ook gewoon seks hebben met mn exen, want zij zijn niet van mij en hij belazeren mij in dat geval ook niet.
Maar goed vergelijkingen kan ik uren blijven geven.
Maar je verwoord het goed, iemand tikken geven om een film is sowieso .....

Parisan

Avatar

Het nadeel van de sequels is dat er blijkbaar niet van de deadline afgeweken mag worden. Dit geldt vooral voor TFA en nu dus ook TRoS. Dat leidt tot haastwerk, helaas. MAAR al met al ben ik toch wel tevreden met TRoS, al vind ik 'm natuurlijk niet zo goed als TLJ, maar dat verwachtte ik ook niet.

centr1no

Avatar

^
Dat gezever over haastwerk is totale onzin.
Twee jaar is meer dan genoeg om een fatsoenlijke film op te leveren. Filmen duurt 3 tot maximaal 6 maanden en daarna besteden ze nog een jaar aan post-production en editing.
Zowel TFA als TLJ (die zelfs nog delays had door script rewrites) waren ruim op tijd klaar.
Als ze zich, zoals normaal is bij trilogieën, gewoon aan het vooraf geschreven script hadden kunnen houden, hadden ze zelfs al scenes kunnen filmen van deel 2 en 3 voordat de vorige film ge-released werd.
Dat Abrams geen tijd genoeg had is te wijten aan de zowat onmogelijke opgave het verhaal nog te redden en de reshoots en editing op het allerlaatste moment na verschrikkelijke kritieken bij de voorvertoningen.
Alles wat met deze films is scheef gegaan is te wijten aan de waardeloze beslissingen van Kathleen Kennedy.

NieuwsFilm

meest populair