Hollywoodlegende Kirk Douglas (Spartacus) overleden

Hollywoodlegende Kirk Douglas (Spartacus) overleden

De acteur/producent werd maar liefst 103 jaar oud.

Woensdagavond is de legendarische acteur Kirk Douglas (1916) overleden. Dit heeft zijn familie (waaronder zoon Michael Douglas) bevestigd. Douglas vierde in december nog zijn 103e verjaardag, maar zijn gezondheid ging de laatste tijd snel achteruit.

Na eerst wat kleinere Broadwayproducties ging hij in 1941 bij de marine en pakte na de oorlog zijn acteerwerk weer op. Hij werd drie keer voor een Oscar genomineerd, maar ontving het gouden beeldje pas in 1996, toen hij een ere-Oscar kreeg uitgereikt voor zijn gehele carrière.

Het grote publiek kent hem waarschijnlijk nog het beste van zijn rol als Spartacus in de gelijknamige klassieker uit 1960 van Stanley Kubrick of van de 8 titels die hij samen met Burt Lancaster zou maken.

Zwarte Lijst
Douglas is er ook mede voor verantwoordelijk dat de omstreden 'zwarte lijst' uit Hollywood verdween. Hierop stonden filmmakers die verdacht werden van communisme en Spartacus-scenarist Dalton Trumbo was daar één van. Douglas stond er echter op dat Trumbo op de aftiteling vermeld werd en dreigde anders om het project te verlaten.

Verder zette hij zich in voor diverse goede doelen. Hij doneerde miljoenen dollars aan scholen, ziekenhuizen en richtte met zijn vrouw Anne de Playground Award op waarmee honderden schoolpleinen zijn ingericht.

NieuwsFilm

meest populair