Blu-ray

Blu-ray review 'Joker' - Beste DC-film ooit met prachtrol van Joaquin Phoenix

De wereld was zwaar onder de indruk van deze DC-film.

door Bram de Groot om 19:38 in Blu-ray
Regie: Todd Phillips | Cast: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Franklin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne) e.a. | Speelduur: 121 minuten | Bioscooprelease: 03.10.2019 | FilmTotaal Recensie: 5 sterren

Vooraf was moeilijk in te schatten of Joker een succes zou worden. Uiteraard was topacteur Joaquin Phoenix aanwezig, maar het idee dat Todd Phillips (The Hangover) er iets van zou kunnen maken, was zeker niet voor iedereen zeker. En dat dacht Warner Bros. ook. Er was een beperkt budget en de film werd los ontwikkeld van het grotere DC Extended Universe. De uitkomst was verrassend: Joker is de (financieel) succesvolste DC-film ooit én er was een Oscar (en talloze andere prijzen) voor de hoofdrolspeler.

In de States startte het minimaal $55 miljoen kostende Joker met een voortreffelijke $96,2 miljoen en eindigde wereldwijd op een onvoorstelbare $1.072,7 miljoen. Ondanks alle bejubelde reacties en prijzen is de score met 68% op Rotten Tomatoes toch wat laag te noemen. De gemiddelde beoordeling is een 7.2/10. Bij het publiek scoort Joker beter met een 4.44/5 (88%).


Wie is de Joker?

In Joker is Arthur Fleck een man die problemen heeft om zijn weg te vinden in de ontwrichte maatschappij van Gotham. Overdag te boeken als clown, 's avonds probeert hij een voet aan de grond te krijgen als stand-up comedian, maar hij is zelf altijd de klos. Gevangen in een vicieuze cirkel vol apathie en wreedheid, neemt hij één verkeerde beslissing die een kettingreactie van escalerende gebeurtenissen tot gevolg heeft.

4K UHD Blu-ray: Joker

Discs: 1 x 4K UHD | 1 x Blu-ray | Release: februari 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888249970 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze uitgave van Joker zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD-keepcase. Op de voorkant de eenzame Arthur Fleck en de achterkant hint naar een reeks bonusmaterialen. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Deze 4K UHD-uitgave laat een fantastisch, strak beeld zien. De kleur is grauw en natuurlijk én ook erg pakkend als het moet. De scherpte is voortreffelijk met een minimaal ruisje dat helpt aan het filmische aspect. Dit wordt ook gerealiseerd door het prima camerawerk van Lawrence Sher en de geweldige aankleding.

Zowel de 4K UHD als de gewone Blu-ray uitgave bevat een Dolby Atmos-track en dat ze de audiofans goed doen. De track bevat prima te volgen dialoog en de film heeft ook een uitstekende soundtrack. De film won tijdens de Academy Awards een Oscars voor Best Original Score, voor Hildur Guðnadóttir (Chernobyl, Sicario: Day of the Soldado).

Bonusmateriaal

De extra's zijn toch wat beperkt te noemen. Er zijn vier extra's en de meest omvangrijke heet Joker: Vision & Fury en duurt ruim 22 minuten. Er wordt logischerwijs een blik geworpen op de realisatie van de film, met het verhaal, het productieontwerp en de postproductie. Dan zijn er nog drie korte extra's met de titels Becoming Joker rond Phoenix, Please Welcome... Joker! met een blik op de talkshow-entree en Joker: A Chronicle of Chaos waarin je een reeks foto's ziet.

Wat vind jij van deze Joker-film?

Was jij onder de indruk van Joker? En ben je van plan om deze nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Beste DC film ooit? Ja...nee! Het is door Joaquin Phoenix dat hij de film een hele tijd aan zijn schouders heeft gedragen. De film is goed, maar er wordt veel te veel credit gegeven aan deze film.

GreenHornet

Avatar

Dit is gewoon de beste DC Film ooit.

tk1989

Avatar

Pardon, Beste DC-film? Het was een aardige film maar zo goed als The Dark Knight imho zeker niet. Sterker nog; mijn jeugdige herinneringen aan Watchmen plaatsen die ook hoger dan Joker. Het is zeker een goede film, maar laten we 'm aub niet blijven overhypen.

Mediator

Avatar

hele mooie film, ben het met jullie eens dat het de beste film is uit de stallen van dc.

Decepticon

Avatar

Voor de audio liefhebbers is het belangrijk om te vermelden dat WB ook bij deze release van de gewone blu-ray wederom gekozen heeft om de originele Engelse taal de inferieure Dolby Digital Plus track heeft gegeven en de Franse taal de voorkeur geeft voor de Dolby TrueHD track.
Ik heb gewoon weer de UK uitgave aangeschaft, ik ben helemaal klaar met WB, ik koop geen Nederlandse blu-ray's meer van hun.

Rohieth

Avatar

Overhypte film, net zoals 1917 en Parasite.

Daarmee zeg ik niet dat het slechte films zijn.

Hyenas

Avatar

Ahum* The Dark Knight

rep_robert

Avatar

En zo vind ik dit met gemak de beste DC film. Twee vingers in de neus. Meningen verschillen. TDK duurt veel te lang en dat hele two face gebeuren aan het eind sleept maar voort. Daarnaast vind ik Ledger goed als Joker, maar mist hij diepgang en vind ik het te cartoonesk en over de top.

Frietgezicht

Avatar

Ik snap dat The Dark Knight en Joker beide een Joker erin hebben en van DC zijn maar voor de rest is het appels met peren vergelijken.
Alsof ik moet kiezen tussen Infinity War en Logan. Zowel de Joker als The Dark Knight zijn imo mooie films en als dat het niveau zou zijn van de komende DC films mogen we uiterst tevreden zijn.
De ene keer zie je mensen positief zijn over bagger als Wonder Woman, de keer daarna krijgt opeens The Dark Knight ervan langs.

@ Mav, te veel credit? Mensen leven gewoon in het nu en kijken niet verder dan hun neus lang is. TDK was toen een openbaring in het superheldengenre, dan opeens weer was het Logan of Deadpool, nu weer Joker.

Ray1976

Avatar

Ben het met Mav Damian & tk1989 eens een okay film gedragen door Phoenix.

Mario62

Avatar

Langdradige film, ergernis en eigenlijk zonde van mijn tijd, er zijn genoeg betere films uitgebracht. Grote tegenvaller eigenlijk !

Ronin75

Avatar

Dit is gewoon een goed geacteerd drama niks DC. Falling down in een raar jasje.

JMRG

Avatar

Gister eindelijk gekeken en nou ik had er meer van verwacht.. ik vind hem iig niet de beste DC film

LesserMagic

Avatar

Mooie film die ik (en dat had ik nooit verwacht) 5x in de bioscoop heb gezien. Binnenkort ook maar eens op het kleine scherm bekijken.

Maac

Avatar

Die hele hype rondom The Dark Knight heb ik nooit begrepen. Prima film, meer niet. Ik kijk eerlijk gezegd liever Batman Begins.

Marcelo

Avatar

Ik snap niet waarom mensen Joker willen vergelijken met The Dark Knight. Joker is een psychologische reis die langzaam opbouwt naar de climax, waarin je eigenlijk alleen in de laatste 5 minuten pas echt "The Joker" ervaart. Er is toch wel serieus geduld voor nodig om dit te kunnen waarderen, niet echt bedoeld voor jeugd.

The Dark Knight is van begin tot einde gewoon een superheldenfilm volgens het boekje, dat gemaakt is om constant sensatie te stimuleren. Het vergt niet al teveel concentratie. Het zijn simpelweg totaal andere soort films.

Toen ik jonger was vond ik The Dark Knight trilogie helemaal geweldig (en nog) en zou ik waarschijnlijk niet al teveel voelen voor Joker. Maar nu ik ouder ben kan ik Joker als film meer waarderen dan The Dark Knight.

Maar dit is gewoon appels met peren vergelijken. Een echte fan gaat niet de één boven de ander plaatsen, maar geniet gewoon van alles wat er beschikbaar is.

NieuwsFilm

meest populair