Blu-ray review 'Joker' - Beste DC-film ooit met prachtrol van Joaquin Phoenix

De wereld was zwaar onder de indruk van deze DC-film.

Bekijk de afbeeldingRegie: Todd Phillips | Cast: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Franklin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne) e.a. | Speelduur: 121 minuten | Bioscooprelease: 03.10.2019 | FilmTotaal Recensie: 5 sterren

Vooraf was moeilijk in te schatten of Joker een succes zou worden. Uiteraard was topacteur Joaquin Phoenix aanwezig, maar het idee dat Todd Phillips (The Hangover) er iets van zou kunnen maken, was zeker niet voor iedereen zeker. En dat dacht Warner Bros. ook. Er was een beperkt budget en de film werd los ontwikkeld van het grotere DC Extended Universe. De uitkomst was verrassend: Joker is de (financieel) succesvolste DC-film ooit én er was een Oscar (en talloze andere prijzen) voor de hoofdrolspeler.

In de States startte het minimaal $55 miljoen kostende Joker met een voortreffelijke $96,2 miljoen en eindigde wereldwijd op een onvoorstelbare $1.072,7 miljoen. Ondanks alle bejubelde reacties en prijzen is de score met 68% op Rotten Tomatoes toch wat laag te noemen. De gemiddelde beoordeling is een 7.2/10. Bij het publiek scoort Joker beter met een 4.44/5 (88%).


Wie is de Joker?

In Joker is Arthur Fleck een man die problemen heeft om zijn weg te vinden in de ontwrichte maatschappij van Gotham. Overdag te boeken als clown, 's avonds probeert hij een voet aan de grond te krijgen als stand-up comedian, maar hij is zelf altijd de klos. Gevangen in een vicieuze cirkel vol apathie en wreedheid, neemt hij één verkeerde beslissing die een kettingreactie van escalerende gebeurtenissen tot gevolg heeft.

4K UHD Blu-ray: Joker

Discs: 1 x 4K UHD | 1 x Blu-ray | Release: februari 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888249970 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

Bekijk de afbeeldingDe schijven van deze uitgave van Joker zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD-keepcase. Op de voorkant de eenzame Arthur Fleck en de achterkant hint naar een reeks bonusmaterialen. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Deze 4K UHD-uitgave laat een fantastisch, strak beeld zien. De kleur is grauw en natuurlijk én ook erg pakkend als het moet. De scherpte is voortreffelijk met een minimaal ruisje dat helpt aan het filmische aspect. Dit wordt ook gerealiseerd door het prima camerawerk van Lawrence Sher en de geweldige aankleding.

Zowel de 4K UHD als de gewone Blu-ray uitgave bevat een Dolby Atmos-track en dat ze de audiofans goed doen. De track bevat prima te volgen dialoog en de film heeft ook een uitstekende soundtrack. De film won tijdens de Academy Awards een Oscars voor Best Original Score, voor Hildur Guðnadóttir (Chernobyl, Sicario: Day of the Soldado).

Bonusmateriaal

De extra's zijn toch wat beperkt te noemen. Er zijn vier extra's en de meest omvangrijke heet Joker: Vision & Fury en duurt ruim 22 minuten. Er wordt logischerwijs een blik geworpen op de realisatie van de film, met het verhaal, het productieontwerp en de postproductie. Dan zijn er nog drie korte extra's met de titels Becoming Joker rond Phoenix, Please Welcome... Joker! met een blik op de talkshow-entree en Joker: A Chronicle of Chaos waarin je een reeks foto's ziet.

Wat vind jij van deze Joker-film?

Was jij onder de indruk van Joker? En ben je van plan om deze nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm

meest populair