Algemeen

Topman Bob Iger verlaat Disney: Wat zijn de gevolgen voor Marvel en Star Wars?

Naamgenoot Bob Chapek neemt het stokje over.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Bob Iger heeft onverwachts aangekondigd per direct te vertrekken als topman van Disney. Zijn naamgenoot Bob Chapek neemt zijn functie over. Hoewel Iger nog een tijd actief zal blijven binnen het mediabedrijf, leidt de aanstelling van een nieuwe topman mogelijk wel tot een koerswijziging. Wat zijn de gevolgen voor Marvel en Star Wars?

Bob Iger (69) heeft na vijftien jaar zijn functie als hoofd van The Walt Disney Company neergelegd. Onder Igers leiding nam Disney onder meer animatiestudio Pixar, Marvel Entertainment en Lucasfilm (van de Star Wars-franchise) over.

Iger had eerder al aangegeven eind 2021 met pensioen te willen gaan, maar wilde zijn vertrek niet aankondigingen voordat hij zijn laatste grote projecten goed had afgerond: de fusie met 21st Century Fox en de opstart van streamingdienst Disney+. Hij heeft aangegeven tot eind 2021 te zullen blijven als uitvoerend bestuurder.

Nieuwe baas, nieuwe koers?
Zijn opvolger Bob Chapek mag zich vanaf vandaag dus de hoogste man van Disney noemen. Chapek werkt al jaren voor het bedrijf en gaf voorheen leiding aan de pretpark- en merchandisedivisie.

Een nieuwe topman betekent mogelijk ook een nieuwe koers. Iger had de laatste jaren steeds meer creatieve vrijheid gegeven aan Marvel Studios en Lucasfilm - gemiddeld genomen met succes. Ook wist hij afgelopen zomer een deal te sluiten met Sony om Spider-Man te behouden in het Marvel Cinematic Universe.

Het is dan ook te hopen dat Kevin Feige van Marvel en Kathleen Kennedy van Lucasfilm onder Chapeks bewind in alle vrijheid kunnen doorgaan met waar zij mee bezig waren: het produceren van winstgevende en populaire blockbusters.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

VFX expert

Avatar

Kathleen Kennedy en het produceren van populaire blockbusters? Is dat nu juist niet hetgeen wat het probleem met haar is?

GreenHornet

Avatar

hij kan beter KK ontslaan

Mav Damian

Avatar

Met de succes dat Feige & co hebben gemaakt denk ik dat bij Marvel Studios niks zal veranderen.

shellghost

Avatar

@Moviewheels:
Staat letterlijk in het artikel dat hij pas aan het eind van 2021 zou vertrekken. Niet nu al. Dus een aardige onzin reactie van jou kant uit.

SunChaser

Avatar

Ik hoop dat Kathleen Kennedy NIET verder mag met haar vrijheid
wat een puinhoop heeft ze gemaakt van Star Wars

RoberPaulsen

Avatar

De lijst van films waar Kathleen Kennedy aan gewerkt net zo lang als indrukwekkend.
Wat ze met Star Wars gedaan heeft is niet best, maar buiten dat erg indrukwekkend

Frietgezicht

Avatar

Ik dacht dat het Ellen Degeneres was toen ik die pic in het klein zag op de front page.

John Wayne

Avatar

Off topic: Variety meldt zojuist dat Steven Spielberg, Indiana Jones 5 niet zal regisseren. Men heeft nu James Mangold gevraagd om de regie op zich te nemen. Spielberg blijft wel aan als producent. Harrison Ford blijft natuurlijk verbonden als Indy.

Frietgezicht

Avatar

^ Jammer hoewel Mangold wel een goede regisseur is. Hoop alleen niet dat het gaat lijken op zijn film Knight and Day die ik wel slecht vind(wat ook een actie comedy flick is a la Indy)

Sunspot

Avatar

Yep, beter Kathleen Kennedy die moet move!

Misschien dat ze in een adnere tijd zou werken, maar nu zeker niet.

Dat soort personen moet je totaal niet hebben, hoewel veel mensen denken in hun eetje alles even te kunnen pushen, zaken die tig tijd nodig hebben.

Chris23

Avatar

James Mangold?... Hmmmm, Old Man Indy zou ik wel willen zien.

Sunspot

Avatar

^

haha, nu je het zegt :D

NieuwsFilm