Topman Bob Iger verlaat Disney: Wat zijn de gevolgen voor Marvel en Star Wars?

Naamgenoot Bob Chapek neemt het stokje over.

Bob Iger heeft onverwachts aangekondigd per direct te vertrekken als topman van Disney. Zijn naamgenoot Bob Chapek neemt zijn functie over. Hoewel Iger nog een tijd actief zal blijven binnen het mediabedrijf, leidt de aanstelling van een nieuwe topman mogelijk wel tot een koerswijziging. Wat zijn de gevolgen voor Marvel en Star Wars?

Bob Iger (69) heeft na vijftien jaar zijn functie als hoofd van The Walt Disney Company neergelegd. Onder Igers leiding nam Disney onder meer animatiestudio Pixar, Marvel Entertainment en Lucasfilm (van de Star Wars-franchise) over.

Iger had eerder al aangegeven eind 2021 met pensioen te willen gaan, maar wilde zijn vertrek niet aankondigingen voordat hij zijn laatste grote projecten goed had afgerond: de fusie met 21st Century Fox en de opstart van streamingdienst Disney+. Hij heeft aangegeven tot eind 2021 te zullen blijven als uitvoerend bestuurder.

Nieuwe baas, nieuwe koers?
Zijn opvolger Bob Chapek mag zich vanaf vandaag dus de hoogste man van Disney noemen. Chapek werkt al jaren voor het bedrijf en gaf voorheen leiding aan de pretpark- en merchandisedivisie.

Een nieuwe topman betekent mogelijk ook een nieuwe koers. Iger had de laatste jaren steeds meer creatieve vrijheid gegeven aan Marvel Studios en Lucasfilm - gemiddeld genomen met succes. Ook wist hij afgelopen zomer een deal te sluiten met Sony om Spider-Man te behouden in het Marvel Cinematic Universe.

Het is dan ook te hopen dat Kevin Feige van Marvel en Kathleen Kennedy van Lucasfilm onder Chapeks bewind in alle vrijheid kunnen doorgaan met waar zij mee bezig waren: het produceren van winstgevende en populaire blockbusters.

NieuwsFilm

meest populair