Blu-ray review 'Gemini Man' - Twee Will Smiths brengen geen dubbele cijfers

De grootse actiethriller die het niet waar kon maken.

Bram de Groot 5 maart 2020 12:30 in Blu-ray
Regie: Ang Lee | Cast: Will Smith (Henry Brogan/Junior), Mary Elizabeth Winstead (Danny Zakarweski), Clive Owen (Clay Verris), Benedict Wong (Baron), Linda Emond (Janet Lassiter), E.J. Bonilla (Marino), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Bioscooprelease: 10.10.2019 | FilmTotaal Recensie: 1.5 ster

Regisseur Ang Lee weet de afgelopen jaren niet te imponeren zoals hij dat eerder wel deed. Na zijn succesvolle en bekroonde Life of Pi uit 2012 leverde hij het zwakke Billy Lynn's Long Halftime Walk (2016) af en vorig jaar was er Gemini Man (2019). Met de nodige uitdagingen, bijvoorbeeld door de film op te nemen met een hoge beeldfrequentie van 120 bps, kreeg Will Smith een opvallende dubbelrol. Ondanks alle ambities sneuvelde de actiefilm aan de bioscoopkassa's.

In de States startte het $138 miljoen kostende Gemini Man met een te zwakke $20,6 miljoen en eindigde wereldwijd op een teleurstellende $173,5 miljoen. Bij de critici deed de actiethriller het zeker niet goed met 26% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling is een 4.69/10. Bij het publiek scoort Gemini Man een toch best opvallend sterke 4.16/5 (83%) op Rotten Tomatoes.


Visueel sterk, verhalend te zwak

In Gemini Man wordt de huurmoordenaar Henry Brogan opeens zelf het doelwit als hij achtervolgd wordt door een mysterieuze jongere concurrent die zijn acties telkens lijkt te kunnen voorspellen.

4K UHD Blu-ray: Gemini Man

Discs: 1 x 4k UHD | 1 x Blu-ray | Release: februari 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083206055 | Met dank aan: Universal Pictures

De twee schijven van deze uitgave van Gemini Man zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD-keepcase. Op de voorkant de oude en jonge Will Smith en de achterkant zegt dat de schijven meer dan een uur aan bonusmateriaal bevatten. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Eén ding is zeker bij deze uitgave en dat is dat het beeld werkelijk prachtig is en dit wordt versterkt door de bijna beeldvullende weergave (1.85 : 1). De kleuren zijn natuurlijk en vol aanwezig en de scherpte is fantastisch. Toch blijft het filmische aspect ook nu zeer goed aanwezig, ondanks dat het beeld er wel heel modern en strak uitziet. De geluidstrack is op 4K UHD-uitgave (en op de Blu-ray uitgave) Dolby Atmos (Dolby TrueHD 7.1) en ook deze bewijst dat er technisch gezien weinig mis is met de film en deze uitgave.

Bonusmateriaal

De voornaamste extra's staan op de Blu-ray schijf, maar er staat er ook één op de 4K-schijf, namelijk Visuel Effects Progression by Weta. In deze korte video zie je in een leuke drie minuten hoeveel visuele effecten er aan de film zijn toegevoegd.

Verdere extra's zijn dus te vinden op de gewone Blu-ray schijf. Zo zijn er een alternatieve openingsscène, enkele verwijderde scènes en een zestal featurettes. Deze gaan over de productie van de film (The Genesis of Gemini Man), de technologie gebruikt in de film (Facing Your Younger Self), de verjonging van een Will Smith (The Future is Now), de actiescènes (Setting the Action), enkele sets (Next Level Detail) en de filmtechnieken zoals 4K en 120 frames (The Vision of Ang Lee). Een mooie reeks voor de liefhebber van de film en de uitdagingen die Lee had.

Wat vind jij van Gemini Man?

Was jij onder de indruk van Gemini Man? En ben je van plan om deze nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm