Video

Deze curb stomp-scène uit 'American History X' blijft snoeihard

Edward Nortons gruwelijke neo-nazi Derek Vinyard.

door Bram de Groot om 13:39 in Video
In 1998 verscheen het misdaaddrama American History X met onder meer Edward Norton en Edward Furlong. Vooral de rol van Norton viel op, zowel in negatieve als positieve zin. Zijn personage Derek Vinyard is eerste instantie namelijk een bikkelharde neo-nazi.

Onderstaande clip laat zien hoe Nortons personage bikkelhard afrekent met een aantal inbrekers. Eén van de ongelukkige inbrekers komt tot zijn einde door een zogenaamde 'curb stomp'. Hij moet zijn tanden op de rand van een stoep zetten en krijgt vervolgens een doodtrap.


Een scène die je eigenlijk niet wilt zien
Vinyard wordt gepakt en moet voor drie jaar de bak in. Dit verandert hem en hij neemt daarna afstand van de neo-nazi groeperig waar hij onderdeel vanuit maakte. Hij gaat zich inzetten voor het goede doel, maar ziet zijn broertje een dezelfde pad bewandelen als hij deed.

Norton kreeg een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol in de film van regisseur Tony Kaye. Met een budget van $20 miljoen werd er wereldwijd een kleine $24 miljoen opgehaald. Empire bestempelde American History X in 1999 als de 311e beste film ooit gemaakt.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

milo007

Avatar

Schitterende film. Ergens snapte ik het "monster" wel hij miste zijn vader en had iemand(en) nodig om zich op af te reageren. Knap dat Kaye deze als debuutfilm maakte, later niks meer gehad aan die gast. De scene kon ik nooit aanzien, gruwelijk.

Frietgezicht

Avatar

Echt een fantastische film. En schandalig dat in dat jaar Shakespeare In Love de oscar voor beste film won terwijl deze niet eens genomineerd was voor die award!!

In die jaren groeide Norton ook uit tot 1 van mijn favo acteurs, hij had veel sterke rollen (o.a. ook in The Score en Primal Fear) dus jammer dat hij mij zelden meer opvalt met een sterke rol(In Birdman nog een keertje)
Kan mij nog herinneren dat omdat in The Score Marlon Brando, Robert de Niro en Edward Norton meededen ze het hadden over 3 generaties acteurs die elkaar opvolgde maar de nieuwe De Niro is hij nooit geworden.

Must see film

Master Of Films

Avatar

Idd een schitterende film.
Deze zag echt uit als een pijnlijke scene, waarbij mij een bijna een fantoompijn heeft ontstaan.

TearsinRain

Avatar

Briljante film die net als "The Wave" verplichte kost moet zijn op ons middelbare onderwijs.

Inderdaad ongelooflijk dat deze film geen oscar nominatie heeft gehad.

BillySavastano

Avatar

And the white man marshes onnnn.... hoe kan je deze vergeten? Ik denk dat meeste van mijn leeftijd deze allemaal wel gezien hebben als klein jochie.. en @friet, nu je zegt primal fear die heb ik afgelopen jaar voor het eerst pas gezien...schandalig ik weet het maar ik vind norton daar ook echt goed in acteren indd al moet ik eerlijk toegeven dat ik hem aan heb gezet omdat ik zag dat mn boy André Braugher van b99 erin mee speelde haha

David Mills

Avatar

Fantastische film en deze film staat met nummer 311 veel te laag om de lijst van beste films ooit. Op IMDB staat deze op 35 genoteerd. Sinds de Corona crisis weet filmtotaal wel de goede films eruit te pikken met Shawshank Redemption, Heat, Inception en American History. Veel beter dan al die Marvel artikelen!! Welke film volgt: Se7en, Silence of the Lambs, Gladiator, Pulp Fiction, Fightclub, The Usual Suspect, Goodfellas, The green mile??

John Wayne

Avatar

Dit is inderdaad een fantastische film. Het is een van de eerste films die ik destijds op DVD heb gekocht. Achter de schermen van deze film was veel herrie. Regisseur Tony Kaye raakte helemaal van het padje en wilde een heel andere film maken. Uiteindelijk heeft Norton zijn status gebruikt en de regie overgenomen. Het eindresultaat is aan hem te danken.

xarkov

Avatar

Ik heb deze film toendertijd op 5 mei in de bios gezien. Wist niet waar de film over ging voordat ik de bios instapte xD

Maac

Avatar

+1 Frietgezicht, helemaal mee eens.
Overigens heb ik de scène met hem en zijn leraar in de ziekenboeg van de gevangenis altijd als nóg indrukwekkender ervaren.

"Has anything you've done made your life better?"
Zo'n sterk moment.
De jaren 90 was echt een gouden decennium voor cinema.

Overlord

Avatar

Topfilm, spijtig dat deze film net als vele andere klassiekers op geen enkele streamingdienst te zien zijn of op blu-ray te koop voor een schappelijke prijs. DVD kijk ik niet meer en 20 euro voor een oudere film ....

David Mills

Avatar

@ maac... De jaren negentig is misschien wel het beste decennia geweest in de filmgeschiedenis

Maac

Avatar

^Voor mij persoonlijk zonder enige twijfel. Ik heb in die periode mijn liefde voor cinema ontwikkeld, dus ik weet niet zeker of anderen die in een vroeger of later tijdperk zijn grootgebracht hier anders over denken.
Ik associeer het onvermijdelijk met mijn wekelijkse videotheekbezoekjes, op zoek naar de nieuwste films en dan samen met ons gezin op de bank met een knabbeltje. Als je van mijn leeftijd bent (zo ergens tussen de 30 en de 40) herken je het ongetwijfeld. Het is bijna onmogelijk voor mij om objectief te zijn en het niet te romantiseren.
Aan de andere kant probeer ik wel open te staan voor de kwaliteit van nu, en omdat ik ouder ben en mijn smaak is veranderd is dat niet altijd even makkelijk. Als The Last Boy Scout of Twins nu uit zouden komen zou ik er waarschijnlijk met een grote boog omheen gaan, terwijl ik het toen geweldige films vond.
Excuses voor de lap tekst, ik word altijd een beetje weemoedig als ik terugdenk aan videotheken.

Mav Damian

Avatar

Inderdaad een goede film met een zeer sterke boodschap.

+1 Frietgezicht! Typisch de Oscars, ze gaan vaak voor historische en docu films, maar wat stellen de filmprijzen voor?

Frietgezicht

Avatar

@ Maac, eens, de jaren 90 waren top. Behalve gewoon veel klassiekers lijken de (popcorn)actiefilms ook gewoon wat meer te bieden in die tijd.

The Last Boy Scout. Heerlijk. Willis(toen nog niet als Willis maar zijn karakter hadden ze net zo goed John McClane kunnen noemen) die aan het begin van 2 gasten afkomt door fat momma jokes te maken en later nog die kerel met 1 klap doodslaat in die sigaret scene.

@ Mav, hoe ver met The Wire?

Maac

Avatar

"Touch me again and I'll kill ya..."

Master Of Films

Avatar

Maac "Als The Last Boy Scout of Twins nu uit zouden komen zou ik er waarschijnlijk met een grote boog omheen gaan, terwijl ik het toen geweldige films vond."
Twins is van 1988. En die film heb ik nooit wat aan gevonden. Vanwege films die hij daarvoor maakte namelijk de Predator, The Running Man & Red Heat. Dat waren echte Ahnuld films. Gelukkig was Ahnuld in de jaren 90 weer op zijn best in films zoals Total Recall, Terminator 2: Judgment Day & True Lies.

Maar ja, de jaren 90 bracht ons ook een Ahnuld in Batman & Robin. Smiley face
Dat maakt de jaren 90 toch een gouden decennium voor cinema. Net zoals 90's classics zoals Speed 2: Cruise Control, Teenage Mutant Ninja Turtles III, The Island of Dr. Moreau, Spice World, Highlander II: The Quickening, Vanilla Ice in Cool as Ice, Roland Emmerich Godzilla, Super Mario Bros. The Movie, Blues Brothers 2000, Flubber, Mortal Kombat II: Annihalation, Ghost Dad, Inspector Gadget, Shaq's Kazaam, Shaq's Steel. Beste van alles was uiteraard Star Wars Episode 1: The Phantom Menace. Eindelijk een nieuwe Star Wars.

Frietgezicht "The Last Boy Scout. Heerlijk."
Zekers. Toen was Willis nog de echte Bruce Willis. Daarnaast was Tony Scott, naast JC, de grote bekende actie regisseur. Anno 20xx merk je vooral dat Michael Bay het stokje van Tony Scott probeert over te nemen.

Maac

Avatar

Master of Films "Twins is van 1988."
Haha jeetje wat slecht, dat ik een voorbeeld uit een verkeerd decennium noem. Maar toch van genoten, ik vind alles van Schwarzenegger top.

NieuwsFilm

meest populair