Deze curb stomp-scène uit 'American History X' blijft snoeihard

Edward Nortons gruwelijke neo-nazi Derek Vinyard.

In 1998 verscheen het misdaaddrama American History X met onder meer Edward Norton en Edward Furlong. Vooral de rol van Norton viel op, zowel in negatieve als positieve zin. Zijn personage Derek Vinyard is eerste instantie namelijk een bikkelharde neo-nazi.

Onderstaande clip laat zien hoe Nortons personage bikkelhard afrekent met een aantal inbrekers. Eén van de ongelukkige inbrekers komt tot zijn einde door een zogenaamde 'curb stomp'. Hij moet zijn tanden op de rand van een stoep zetten en krijgt vervolgens een doodtrap.


Een scène die je eigenlijk niet wilt zien
Vinyard wordt gepakt en moet voor drie jaar de bak in. Dit verandert hem en hij neemt daarna afstand van de neo-nazi groeperig waar hij onderdeel vanuit maakte. Hij gaat zich inzetten voor het goede doel, maar ziet zijn broertje een dezelfde pad bewandelen als hij deed.

Norton kreeg een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol in de film van regisseur Tony Kaye. Met een budget van $20 miljoen werd er wereldwijd een kleine $24 miljoen opgehaald. Empire bestempelde American History X in 1999 als de 311e beste film ooit gemaakt.

NieuwsFilm

meest populair