Algemeen

Editors 'The Rise of Skywalker' hebben forse kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi'

Ze vinden het maar niks wat de film heeft gedaan met de franchise.

door Jim Pedd om 07:59 in Algemeen
Twee editors die meewerkten aan Star Wars: The Rise of Skywalker uiten nu forse kritiek op The Last Jedi. De film verdeelde de fans al en waar de meeste mensen die aan de franchise meewerken heel positief zijn gebleven, komt daar nu verandering in.

De twee spraken met Light The Fuse: A Mission: Impossible Podcast en deelden hun ideeën over de film van Rian Johnson. Zo terugkijkend, vinden ze het vooral jammer dat de trilogie die gemaakt is om de Skywalker-saga tot een einde te brengen, geen duidelijke visie had.

Visie ontbreekt
"De trilogie had, als ik zo terugkijk, echt een visie nodig," aldus Brandon. Markey ging er met een gestrekter been in: "Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Het is heel vreemd om te zien hoe de tweede film bewust alles van de eerste film ongedaan maakt. Het spijt me echt, maar zo voelt het."

The Last Jedi veranderde hoe dan ook een aantal dingen die opgezet waren in The Force Awakens, sommige dingen werden goed ontvangen en andere dingen juist niet.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

23VDV23

Avatar

Tsja, en The Rise of Skywalker deed zelfs dingen teniet die in deel 1 tot en met 6 waren opgezet en niet zo'n beetje ook. Vingertje wijzen, maar uiteindelijk ontbrak het aan een overkoepelende visie. Hun maatje JJ is daar mede schuldig aan. Die heeft in deel 7 zaken opgezet waar hij ook Johnson al mee in de problemen bracht en waar hij, getuige deel 9, ook geen raad mee wist. Good old mystery box. In deel 7 zit er zelfs letterlijk één: die waar Rey het Skywalker lightsaber uitvist. Uiteindelijk was dat een catalysator van een heleboel scenariotechnische problemen.

GreenHornet

Avatar

Rise was de Edit ook verschrikkelijk

Mav Damian

Avatar

We gaan eens de vinger naar iemand anders wijzen hmmm.
Eens met 23VDV23.
De gebeurtenissen in The Last Jedi was zeker een lastige uitdaging om de touwtjes bij elkaar te knopen, maar er waren gewoon veel domme plotelementen die Abrams met Terrio hebben geschreven in Rise of Skywalker.

ridjieddo

Avatar

Wat ik nog vreemder vind: Er is geen overkoepelende visie. Ok dat weet iedereen, maar aan wie heeft dat gelegen? Degenen die visie/strategie bedenken of de strategie uitvoeren - de schrijvers, de regisseurs of de studiobazen? Bij TFA heb je iig JJ Abrams' visie, misschien niet de beste, maar een goed begin om op voort te bouwen. Wie besluit dan na TFA om die shit te negeren? En wie besluit verder om de shit uit TLJ te negeren? En waarom is er (nog) niemand opgestapt? Niemand neemt verantwoordelijkheid.

Master Of Films

Avatar

@23VDV23 Ik ben in het algemeen met je eens. Echter ik heb wel een kanttekening.

23VDV23 "Die heeft in deel 7 zaken opgezet waar hij ook Johnson al mee in de problemen bracht en waar hij, getuige deel 9, ook geen raad mee wist."

Ik vind niet dat je Rian Johnson een gehele free pass moet gaan geven.

Zo heeft Johnson geen rekening gehouden met Colin Trevorrow voor Dual of the Fates. The Last Jedi was zo goed als klaar, helemaal voor Carrie Fisher. Echter toen Carrie stierf, wou Colin de script aanpassen vanwege de dood van Carrie. Johnson en KK hielden voet bij stuk. Niet Leia laten sterven in The Last Jedi, terwijl er mooie kans was, is duidelijk een ego beslissing.

Het beste sterfmoment was net voor die cringy Mary Poppins scene. Hiermee heeft Kylo zijn beide ouders vermoord.
Zijn bekende quote zou dan veel meer waarde hebben gekregen.
The Empire, your parents, the Resistance, the Sith, the Jedi... let the past die. Kill it, if you have to. That's the only way to become what you are meant to be.


Anyway een levende Leia werd hiermee een probleem voor J.J.
Nou wat een geweldige resultaat hebben we gekregen. Met slechts een paar aanpassingen/reshoots in The Last Jedi had de dood van Leia makkelijk verwerkt kunnen worden. Imho ook veel meer impact.

Daarnaast wou Colin een levende Luke hebben. Vind je het gek dat Colin zijn koffers heeft gepakt, omdat hij geen medewerking kreeg van Johnson en KK .

De nog levende Leia werd een probleem voor J.J. Het eindresultaat van al die Leia scenes en de dood van Leia is om te huilen in Rise. Zo slecht. Op een hoop zaken kunnen we J.J. en Terrio gaan verwijten aan hun fan fic film, wat deel 9 moet gaan voorstellen. Maar niet Leia.

GreenHornet

Avatar

deze films hadden nooit gemaakt moeten worden.
Heeft Star Wars alleen maar nog meer pijn gedaan.

23VDV23

Avatar

@Master of Films: ik kan me dat inderdaad herinneren en moet toegeven dat toen ik TLJ ik ook niet begreep waarom ze haar daar niet hadden laten sterven, al vond ik de scène tussen projectie Luke en Leia wel magistraal.

Toen las ik het script van Duel of the Fates en viel mij op dat Leia's rol vergelijkbaar was met die wat t nu is geworden en daar dus ook juist wel weer met dezelfde techniek iets mee gedaan had kunnen worden. Daarnaast werkte Luke als ghost die Kylo tormenteert ook juist heel mooi Shakespeariaans. Al met al vind ik dat Trevorrow heel dichtbij was met een haalbare sequel.

Hiss

Avatar

Alsof Patricia Paay tegen Kim Holland zegt dat ze een slet is...

horizon

Avatar

De titel zegt dat ze TLJ van alles verwijten en het stuk zelf geeft aan de ze het ontbreken van visie het probleem vonden. Dat begon dan toch eigenlijk al bij TFA?

En ja, als Leia op dat moment was gestorven dat MoF beschreef dan zou de kritiek op TLJ al stukken minder zijn geweest.
Maar, de visie (lol) die ze dus hadden was dat deel 9 oorspronkelijk Leia als een heel belangrijk personage zou hebben gehad.

centr1no

Avatar

ridjieddo "aan wie heeft dat gelegen? Wie besluit dan na TFA om die shit te negeren? En wie besluit verder om de shit uit TLJ te negeren? En waarom is er (nog) niemand opgestapt? Niemand neemt verantwoordelijkheid."
Kathleen Kennedy. Lijkt me duidelijk. Zelfs al zou ze het kunnen afschuiven op de producers/regisseurs, zij is nog steeds de baas en degene die de beslissingen heeft gemaakt die ervoor hebben gezorgd dat het een bende werd.
De schaamteloze arrogantie waarmee kritiek wordt weggewoven is om te kotsen.
Dat gedrag lijkt zich ook niet te beperken tot het maken van films zoals de politieke bullshit bij bijvoorbeeld de Oscars bewijst. Blijkbaar is een groot deel van Hollywood van mening dat zij moeten bepalen hoe de wereld moet zijn.
Het doet me steeds denken aan die ene uitzending van Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares met eigenaren die ervan overtuigd waren (en bleven) dat hun eten geweldig was en dat al hun klanten dat gewoon niet snapten.

Master Of Films

Avatar

horizon "Maar, de visie (lol) die ze dus hadden was dat deel 9 oorspronkelijk Leia als een heel belangrijk personage zou hebben gehad."
Men kon niet weten dat Carrie er niet meer zou zijn als je even van de oorspronkelijk visie uitgaat. But like I said. De opnames van TLJ waren al klaar toen Carrie stierf. Dat is een jaar voor de premiere van TLJ. Genoeg tijd in de post productie o.e.a. aan te passen.

Super-K

Avatar

Ik ben ontzettend fan van Star Wars, maar vond de laatste trilogie, met name de 2 laatste films, echt bedroevend. Als je met extra uitleg in boeken en comics, als Disney zijnde, jezelf moet rechtlullen, dan heb je het gewoon niet goed gedaan. Alleen Rebels, Rogue One en Mandalorian vind ik echt goed van Disney.

Sunspot

Avatar

TLJ was gewoon verkeerd, had een losse film of zo kunnen zijn.

Niet in de trilogie, veel te losstaand, opeens uit het niets weg met dingen, zonder goeie redenen

Paulusie

Avatar

Eeuwig zonde.

NieuwsFilm