Blu-ray

Blu-ray review 'Boyz N the Hood' - beste gangfilm ooit?

De topfilm van wijlen John Singleton.

door Bram de Groot om 18:30 in Blu-ray
Regie: John Singleton | Cast: Cuba Gooding Jr. (Tre Styles), Ice Cube (Doughboy / Darren), Laurence Fishburne (Furious Styles), Angela Bassett (Reva Styles), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 31.10.2019 | FilmTotaal Recensie: Geen FilmTotaal Recensie

Wie opgroeide met films in de jaren 80 en 90 kent Boyz N the Hood met onder meer Ice Cube en Cuba Gooding Jr. waarschijnlijk maar al te goed. Er verschenen destijds vele films in het subgenre met onder meer Menace II Society en Blood In Blood Out, beide uit 1993, en Clockers uit 1995.

Wijlen John Singleton profiteerde met Boyz N the Hood uiteraard van het succes van Do the Right Thing uit 1989 van Spike Lee. Singleton ontving terecht Oscarnominaties voor Beste regie en Beste originele script.

Sterk ontvangst
Wereldwijd wist Boyz N the Hood een kleine $60 miljoen op te halen bij een productiebudget van $6,5 miljoen. De ontvangst was sterk en op Rotten Tomatoes staat de film op 96 procent na 69 opgenomen recensies.

De Critics Consensus: "Goed acterend en thematisch rijk. Boyz N the Hood observeert het stedelijke Amerika met veel meer diepte en mededogen dan veel van de gelijkgestemde films waarop het succes is geïnspireerd."


Gangwereld in de States

In Boyz N the Hood groeien Tre en zijn vrienden op in een zwarte wijk in South Central Los Angeles. Tre leert van zijn vader hoe hij zich afzijdig kan houden van de gewelddadige omgeving waarin hij woont.

Toch moet hij zichzelf sterk houden om niet mee te gaan met de massa en de geldende normen en waarden uit zijn buurt. De "Struggle for Live" is het enige dat lijkt te tellen.

UHD 4K Blu-ray: Boyz N the Hood

Discs: 1 x UHD 4K | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712609635430 | Met dank aan: Sony Pictures Entertainment Benelux BV

De schijf van deze uitgave van Boyz N the Hood zit vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant is de filmposter te zien en de achterkant toont aan dat er op de 4K-schijf extra's zijn. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

De film uit 1991 werd een kleine 10 jaar geleden al uitgegeven op Blu-ray en het is daarom niet heel raar dat deze uitgave alleen op 4K-schijf wordt geleverd. Dit is duidelijk een uitgave voor de fans.

De 4K-uitgave heeft een nieuwe transfer gekregen en dat maakt het zeker een meerwaarde ten opzichte van die eerdere Blu-ray uitgave die bij de release toch iets zwakker bleek dan mogelijk / gewenst. De kleuren en scherpte van deze 4K-uitgave zijn fraai en zorgen voor een uitstekende kijkervaring.

Het geluid, met veel bijpassende hits en muziek van Stanley Clarke, komt via een Dolby Atmos-track (Dolby TrueHD 7.1) door de speakers en dat geeft de schijf nog meer meerwaarde.

Bonusmateriaal

Er staan op deze schijf enkele featurettes. Nieuw is de video John Singleton Tribute waarin er dus een eerbetoon is aan de in 2019 overleden regisseur van de film. Daarnaast is er een video (Theatrical Press Conference) waarin Singleton in gesprek gaat met de pers als zijn film wordt gescreend in 1991. Als laatste zijn er de kortere video Original Behind the Scenes Featurette en de bioscooptrailer.

Wat vind jij van Boyz N the Hood?

Was jij onder de indruk van Boyz N the Hood? Of heb je de film nog steeds ergens op je watch list staan? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Boyz N the Hood is top maar Menace 2 Society vind ik beter.
Gebeurd meer omdat de karakters ook een korter lontje hebben.
Als je het vergelijkt met mob films dan kun je Boyz vergelijken met The Irishman(waar geen opvliegerige Pesci in zit) en Menace met Goodfellas( waar we O-Dog hebben)

Jammer dat er amper films uitkomen deze eeuw die zich afspelen in de ‘hood’.
Vergeet trouwens de serie The Wire niet Smiley face

noah81

Avatar

^
Ik denk er precies hetzelfde over. Topfilm zeker wel, maar m2s is voor mij nog steeds de beste film in dit genre

adofmirosch

Avatar

Goeie film inderdaad, en meer films in de hood ja! voelt altijd een beetje aan als het wilde westen. En dan liever weer eens een ouderwetse gangster film met van die heerlijke old school rap.

Frietgezicht

Avatar

Voor de fans boven mij en anderen wil ik trouwens ook South Central en Paid in Full aanraden.
En natuurlijk Don’t be a Menace Smiley face

Sunspot

Avatar

WAs oke, maar Menace 2 Society is de beste nog steeds.

Zo goed gedaan, vaak gezien vroeger.

Veel geoie scenes, top film! En Jada Pinkett was toen wel leuk Smiley face

Maac

Avatar

Ja, ik vind Menace II Society ook beter. Ik zou Cidade de Deus daar nog boven zetten, maar dat speelt zich niet af in Amerika.

Frietgezicht

Avatar

@ Maac, idd een pareltje die film. Zo’n film verdiend nou een oscar in plaats van Moonlight ofzo. City of God is een classic.

Gigan72

Avatar

Prima film al is Menace 2 Society  wel beter.
Ik vindt dat Colors ook wel in die rij past al is die wel meer door de ogen van de politie maar zeker een geweldige L.A. gang film.

Goku32

Avatar

Denk dat city of God tien keer beter is

KeesjeNL

Avatar

Vertel eens; wat vinden jullie de beste gangster-moord? Of duidelijk zichtbare ganster-onderbroek?

MARQ242

Avatar

Colors is indd ook een goeie!

Last of the Mohicans

Avatar

Boyz N the Hood was een goede gangster film (topper), waarna vele anderen volgden, sommige beter, andere wat minder.
Ik heb mij trouwens ook aardig vermaakt met New Jack City, die kwam ongeveer in dezelfde tijdsperiode uit.
En afgelopen week, kwam 21 Bridges beschikbaar op Prime, en Black and Blue te huur/koop op DVD. Beide goede misdaad films, gaat dan wat minder over gangsters maar meer over corruptie.

NieuwsFilm