Blu-ray review 'Boyz N the Hood' - beste gangfilm ooit?

De topfilm van wijlen John Singleton.

Bekijk de afbeeldingRegie: John Singleton | Cast: Cuba Gooding Jr. (Tre Styles), Ice Cube (Doughboy / Darren), Laurence Fishburne (Furious Styles), Angela Bassett (Reva Styles), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 31.10.2019 | FilmTotaal Recensie: Geen FilmTotaal Recensie

Wie opgroeide met films in de jaren 80 en 90 kent Boyz N the Hood met onder meer Ice Cube en Cuba Gooding Jr. waarschijnlijk maar al te goed. Er verschenen destijds vele films in het subgenre met onder meer Menace II Society en Blood In Blood Out, beide uit 1993, en Clockers uit 1995.

Wijlen John Singleton profiteerde met Boyz N the Hood uiteraard van het succes van Do the Right Thing uit 1989 van Spike Lee. Singleton ontving terecht Oscarnominaties voor Beste regie en Beste originele script.

Sterk ontvangst
Wereldwijd wist Boyz N the Hood een kleine $60 miljoen op te halen bij een productiebudget van $6,5 miljoen. De ontvangst was sterk en op Rotten Tomatoes staat de film op 96 procent na 69 opgenomen recensies.

De Critics Consensus: "Goed acterend en thematisch rijk. Boyz N the Hood observeert het stedelijke Amerika met veel meer diepte en mededogen dan veel van de gelijkgestemde films waarop het succes is geïnspireerd."


Gangwereld in de States

In Boyz N the Hood groeien Tre en zijn vrienden op in een zwarte wijk in South Central Los Angeles. Tre leert van zijn vader hoe hij zich afzijdig kan houden van de gewelddadige omgeving waarin hij woont.

Toch moet hij zichzelf sterk houden om niet mee te gaan met de massa en de geldende normen en waarden uit zijn buurt. De "Struggle for Live" is het enige dat lijkt te tellen.

UHD 4K Blu-ray: Boyz N the Hood

Discs: 1 x UHD 4K | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712609635430 | Met dank aan: Sony Pictures Entertainment Benelux BV

Bekijk de afbeeldingDe schijf van deze uitgave van Boyz N the Hood zit vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant is de filmposter te zien en de achterkant toont aan dat er op de 4K-schijf extra's zijn. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

De film uit 1991 werd een kleine 10 jaar geleden al uitgegeven op Blu-ray en het is daarom niet heel raar dat deze uitgave alleen op 4K-schijf wordt geleverd. Dit is duidelijk een uitgave voor de fans.

De 4K-uitgave heeft een nieuwe transfer gekregen en dat maakt het zeker een meerwaarde ten opzichte van die eerdere Blu-ray uitgave die bij de release toch iets zwakker bleek dan mogelijk / gewenst. De kleuren en scherpte van deze 4K-uitgave zijn fraai en zorgen voor een uitstekende kijkervaring.

Het geluid, met veel bijpassende hits en muziek van Stanley Clarke, komt via een Dolby Atmos-track (Dolby TrueHD 7.1) door de speakers en dat geeft de schijf nog meer meerwaarde.

Bonusmateriaal

Er staan op deze schijf enkele featurettes. Nieuw is de video John Singleton Tribute waarin er dus een eerbetoon is aan de in 2019 overleden regisseur van de film. Daarnaast is er een video (Theatrical Press Conference) waarin Singleton in gesprek gaat met de pers als zijn film wordt gescreend in 1991. Als laatste zijn er de kortere video Original Behind the Scenes Featurette en de bioscooptrailer.

Wat vind jij van Boyz N the Hood?

Was jij onder de indruk van Boyz N the Hood? Of heb je de film nog steeds ergens op je watch list staan? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm

meest populair