Blu-ray review 'Ford v Ferrari' - of is het 'Le Mans '66'?

Matt Damon en Christian Bale in een topfilm!

Bram de Groot 14 april 2020 18:30 in Blu-ray
Regie: James Mangold | Cast: Matt Damon (Carroll Shelby), Christian Bale (Ken Miles), Caitriona Balfe (Mollie Miles), Jon Bernthal (Lee Iacocca), Josh Lucas (Leo Beebe) e.a. | Speelduur: 153 minuten | Bioscooprelease: 14.11.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Voor wie Rush uit 2013 hoog heeft zitten, moet zeker Ford v Ferrari (of Le Mans '66) gaan kijken. De film is logischerwijs een stuk Amerikaanser, maar dat maakt het race- én acteergeweld er niet minder om. De hoofdrol zijn voor Matt Damon en Christian Bale en de snelheid komt uit brute Fords en snelle Ferrari's.

In de States startte het $100 miljoen kostende racedrama Ford v Ferrari in het eerste weekend met een nette $31,5 miljoen en eindigde wereldwijd op een sterke $225,5 miljoen. Ter vergelijking: Rush kostte $38 miljoen om te maken en kwam tot $97,0 miljoen wereldwijd.

Bij de critici deed de film James Mangold (Logan, Walk the Line) het sterk met 92% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling is een 7.77/10. Het publiek op RT was nog iets positiever: 98% (4.71/5).


Veel racegeweld

In Ford v Ferrari gaan de visionaire Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby en de onverschrokken Britse coureur Ken Miles samen het gevecht aan tegen een bedrijfsfusie, de wetten van de natuur en hun eigen persoonlijke demonen om een revolutionaire raceauto voor de Ford Motor Company te bouwen en het op te nemen tegen de dominante raceauto's van Enzo Ferrari tijdens de 24 uur van Le Mans in Frankrijk in 1966.

Blu-ray: Ford v Ferrari

Discs: 1 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712626075318 | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze uitgave van Ford v Ferrari zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de gave filmposter met Damon en Bale. De achterkant voorspelt maar één extra. De leeftijd: 6 jaar.

Beeld & geluid

Deze film is er duidelijk één voor het testen van je thuisbioscoop. De film barst van de race-actie, ook tijdens de voorbereiding op de race in Le Mans. Het race- en motorgeluid komt uit de speakers via een DTS-HD 7.1 track en dat klinkt fantastisch via de surround set, met muziek van Marco Beltrami en Buck Sanders.

Naast het geluid is ook het beeld pakkend. Met de strakke beeldverhouding (2.39 : 1) is het genieten van een haarscherpe weergave, zonder enige filmruis. Toch doet het beeld - in positieve zin - wat gedateerd aan. Dat komt dit door de aankleding en sets. De prachtige kleurweergave maakt het fraaie beeld helemaal af!

Bonusmateriaal

Bij de extra's geen enorme reeks kortere featurettes, maar slechts één verzamelset extra's. Dit is overigens goed voor de liefhebbers, want Bringing the Rivalry to Life is een docu van maar liefst één uur met acht hoofdstukken. Er wordt ingezoomd op de opnames, de echte Carroll Shelby en Ken Miles, de cast & crew en uiteraard de race-actie.

Wat vind jij van Ford v Ferrari?

Was jij onder de indruk van Ford v Ferrari? Of moet je de film nog bekijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm