Filmdebuut: Deze film verdiende als eerste meer dan 50 miljoen dollar in bioscopen

Filmdebuut: Deze film verdiende als eerste meer dan 50 miljoen dollar in bioscopen

Gone with the Wind verkocht meer tickets dan iedere andere film.

Waar de filmwereld begon als een stroming voor kunstenaars en uitvinders, werd al snel duidelijk dat hier geld te verdienen viel. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat films steeds grootser werden. En dat resulteerde in nóg meer inkomen.

In 1939 ging de eerste film over de magische grens van 50 miljoen dollar. Het betreft dan ook niet zomaar een film. Gone with the Wind werd een van de meest geliefde films uit de geschiedenis.

Kostuumdrama
In dit epos van meer dan drieënhalf uur zien we een turbulente romance tijdens en net na de Amerikaanse Burgeroorlog. Centraal staat Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) die verliefd is op de getrouwde Ashley. Uit rancune trouwt ze met de vrijbuiter Rhett (Clark Gable). En zoals het in een goed kostuumdrama hoort, is uiteindelijk niemand echt gelukkig.



Vooruitstrevend
Het succes van Gone with the Wind opende de deuren voor steeds grotere producties, want als er geld te verdienen valt, duikt Hollywood er bovenop. Als je de heruitgaven meerekent en de inflatie in ogenschouw neemt, is Gone with the Wind nog altijd één van de best verdienende films ooit.

Ook op een ander vlak was Gone with the Wind vooruitstrevend. Van de 10 gewonnen Oscars - destijds een record - ging er namelijk eentje naar Hattie McDaniel voor haar bijrol als Mammy. In die tijd was het helaas nog een unicum dat een donkere actrice een prijs won.

NieuwsFilm

meest populair