Blu-ray review 'Parasite' - de beste film van vorig jaar!

Blu-ray review 'Parasite' - de beste film van vorig jaar!

En ben jij het daarmee eens?

Bekijk de afbeeldingRegie: Bong Joon-ho | Cast: Song Kang-ho (Kim Ki-taek), Lee Sun-kyun (Park Dong-ik), Jo Yeo-jeong (Park Yeon-kyo), Choi Woo-sik (Kim Ki-woo), Park So-dam (Kim Ki-jung) e.a. | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 28.11.2019 | FilmTotaal Recensie: 4,5 sterren

Regisseur Bong Joon Ho (Okja, Snowpiercer) gooit al jaren hoge ogen en al vroeg na de release van Parasite werd duidelijk dat we te maken hadden met een directe klassieker. Het drama won al in mei 2019 de Palme d'Or tijdens het Cannes Film Festival. Daarna volgde er nog veel meer prijzen met onder meer de Oscar en BAFTA voor Beste film en de Golden Globe voor de Beste internationale film. Met recht de beste film van het jaar.

In de States haalde het $11,4 miljoen kostende Parasite een mooie $53,4 miljoen op en eindigde wereldwijd op een indrukwekkende $266 miljoen. In Nederland werd er ruim $4 miljoen genoteerd aan de bioscoopkassa's.

Sterk ontvangst
Bij de critici kon het drama vol zwarte humor en maatschappelijke kritiek niets fout doen, met een score van 99% op Rotten Tomatoes tot gevolg. De gemiddelde beoordeling is een 9.37/10. Het publiek vermaakte zich ook prima met de Zuid-Koreaanse film: 90% (4.51/5).

De Critics Consensus: "Een dringende, briljant gelaagde blik op hedendaagse thema's. Met Parasite neemt schrijver/regisseur Bong Joon Ho bijna de complete leiding over zijn vak."


Maatschappelijke kritiek in creatief jasje

In Parasite leven de werkloze Ki-taek en zijn gezin in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil.

Blu-ray: Parasite

Discs: 1 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Koreaans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8718836864575 | Met dank aan: Source 1 Media

Bekijk de afbeeldingDe schijf van deze uitgave van Parasite zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de hoofdrolspelers in de logische opstelling. De achterkant voorspelt een verder kale schijf. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

De uitgave van Source 1 Media is recht toe recht aan. Zoals hieronder vermeld staan er geen extra's op de schijf en dat zou erop kunnen wijzen dat de transfer optimaal zou moeten kunnen zijn. En dat is deze ook zeker.

Met een mooie beeldverhouding (2.39 : 1) en hedendaagse kleuren is de weergave top. De scherpte is fraai en dat sterkt het mooie camerawerk dat speels door het hoofdverblijf in de film gaat. Ook de donkere scènes in de film blijven doorgaans sterk overeind.

Het geluid komt via een standaard DTS-HD 5.1 track uit de speakers. De muziek en het geluid van Jung Jae-il was sowieso niet het directe hoogtepunt is de drievoudige Oscar. Toch komt dit goed tot zijn recht via de track.

Bonusmateriaal

Naast de trailers van So Long, My Son, Instinct en Ut Og Stjæle Hester heeft de schijf geen extra's te bieden. Het is vooral jammer dat er geen uitgave beschikbaar is met ook de later verschenen zwart-wit versie van de film. Deze verscheen omdat "zwarten, witten en grijzen de personages een nog tragischer accent geven", aldus de regisseur.

Wat vind jij van Parasite?

Was jij onder de indruk van Parasite? Misschien ook de zwart-wit versie gezien? Of heb je de film ergens op je watch list staan? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm

meest populair