Algemeen

Grootste bioscoopketen wereldwijd weigert voortaan films van Universal Pictures ('Jurassic World', 'Fast & Furious')

De strijd barst nu los.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Er barst een strijd los tussen Universal Pictures en AMC Theatres. NBCUniversal-baas Jeff Shell vertelde na het succes van Trolls: World Tour dat zijn bedrijf vaker films direct online gaat zetten. Nu reageert AMC, de grootste bioscoopketen in de wereld, vrij hard.

AMC-baas Adam Aron schrijft een open brief en meldt dat zijn bioscoopketen geen films meer gaat vertonen van Universal Pictures. De keten heeft in de Verenigde Staten alleen al 661 bioscopen met in totaal 8.200 schermen en hier in Europa nog eens 244 bioscopen en 2.200 schermen.

Geen films meer
"Per direct stopt AMC met het vertonen van films van Universal in onze bioscopen in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten. Dit beleid heeft effect op alle Universal-films, en geldt vanaf vandaag. Het is geen holle of slecht overwogen bedreiging, " schrijft Aron. Dit beleid is ook niet alleen gericht op Universal, maar geldt voor alle filmmakers die besluiten de releasevensters aan te passen.

Er woedt al langer een strijd tussen bioscoopketens en filmproductiebedrijven over releasevensters. Bioscopen willen natuurlijk zo lang mogelijk de enige plek zijn waar een film te zien is. Maar met de opkomst van streaming en de online markt, is het steeds aantrekkelijker voor filmbedrijven om hun releases online te zetten.

Direct online
Zo kunnen ze een groter deel van de omzet voor zichzelf houden, en hun streamingdiensten interessanter maken voor het publiek. Maar voor bioscopen is dat een vervelende ontwikkeling. AMC heeft nu dus een flink hard signaal afgegeven met grote gevolgen. Universal is immers de maker van franchises als Jurassic World, Fast & Furious en Despicable Me, maar ook vele andere grote releases.

Universal reageert ook al op de beslissing van AMC. "Ons doel met de directe online release van Trolls: World Tour, was om entertainment te bieden aan de mensen die thuis vastzitten, terwijl bioscopen en andere vormen van entertainment buiten niet toegankelijk zijn. Gezien de enthousiaste reactie, denken we de juiste keuze gemaakt te hebben." Natuurlijk gelooft Universal nog altijd in bioscoopreleases en "willen we ook in de toekomst films in de bioscoop blijven uitbrengen". Het bedrijf opent graag gesprekken met AMC om het conflict op te lossen.

Overigens bracht Trolls: World Tour 100 miljoen dollar op in de eerste drie weken na de release. Dat is niet eens zo heel veel minder dan de vorige film in diezelfde periode in de bioscopen ophaalde (154 miljoen dollar).

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

dit was een noodgeval / AMC is ouderwets

Master Of Films

Avatar

Universal probeert van twee walletjes te eten en met reden.

According to a new report from the Wall Street Journal, the new ‘Trolls’ film has earned almost $100 million in rental fees since its release three weeks ago. And while that number does sound impressive, what is even more noteworthy is how much of that money gets returned to the studio. Unlike box office earnings (where the studios only earn roughly 50% of the ticket sales), Universal is seeing approximately 80% of the rental fees for “Trolls World Tour.” This means that the sequel has already earned more revenue for the studio after only three weeks of release than the first film earned domestically during its entire 5+ month run in theaters.

“The results for ‘Trolls World Tour’ have exceeded our expectations and demonstrated the viability of PVOD,” Jeff Shell, head of NBCUniversal, said. “As soon as theaters reopen, we expect to release movies on both formats.”


Anyway AMC gaat niet een Jurassic World, Fast & Furious en Despicable Me film links liggen. Ten eerste komen de nieuwe delen in deze franchises pas volgend jaar uit. Ze leveren ook veel geld op, ook voor een bioscoopketen.

Marklar

Avatar

Bij verandering is er altijd ruzie. Uiteindelijk komt het vast weer goed

Xenolicker

Avatar

Meer films in je bioscopen proberen te krijgen door ze niet te vertonen?

ThysRomani

Avatar

Dit is een gevalletje "even je tanden laten zien". Werkt altijd.

PRIME

Avatar

Het is toch logisch dat mensen enthousiast reageerden. Het is trolls, mensen zitten thuis, met kinderen.
Geen goede pijler of dit écht een goeie richting is.

Timothy

Avatar

Ben benieuwd of AMC nog zulke stoere praat uitslaat als Disney eenzelfde besluit maakt. En in principe doen ze dat zelfs al door content rechtstreeks naar Disney+ te brengen.

Ik denk dat AMC met zijn tijd mee moet gaan, hoe vervelend dat ook is.

ridjieddo

Avatar

^Hoe kunnen bioscopen met de tijd meegaan? Accepteren dat mensen minder vaak naar de bios gaan vanwege streaming met als gevolg steeds meer verlies, ontslagen en bioscopen moeten sluiten?

Timothy

Avatar

Bijvoorbeeld kijken naar samenwerkingen met streamingdiensten in plaats van vol ertegenin te gaan. Ieder bedrijf moet zichzelf in zijn loopbaan blijven ontwikkelen, dus waarom bioscopen niet?

Nogmaals, ik snap dat zulke zaken niet prettig en zeker niet makkelijk zijn, maar anders zijn ze ten dode opgeschreven. En natuurlijk is het jammer dat er banen verloren gaan door vernieuwing. Maar dat hou je niet tegen. Bioscopen hebben naar mijn weten ook geen theaters boven water gehouden toen ze succesvol bleken.

Goku32

Avatar

Hahahaha kinderachtig weer

Novarellum

Avatar

2 miljard omzet laten liggen.. Sure.

Civilian Supreme

Avatar

Denk dat de bioscopen toch zullen moeten gaan zakken met hun prijzen, een filmpje pakken met het gezin kost toch al gauw rond de 50,-
Met al die snelle releases en original content op de streamingsites denk ik ook wel 2x na voor ik ga.
Stel je neemt een abonnement op 3 of zelfs 4 streamingsdiensten waar je dan een hele maand vanalles kan kijken tegenover 1x weg met het gezin.
Natuurlijk ga ik voor de echte toppers dan nog steeds maar dat is dan zonder gezin dus dan ben je voor ongeveer 30,- klaar. Nog steeds behoorlijk maar acceptabel voor een keer of 5 per jaar.

Ankhorion

Avatar

Ik vind dat films het liefst starten in de bioscoop. Maar als er teveel films uitkomen gaat dat dus niet.
Aan de andere kant, hoe lang nog voordat we bioscoop kwaliteit gewoon in huis hebben? Dan kan je net zo goed meteen op internet distribueren.

NieuwsFilm

meest populair