Ook Europese bioscopen verzetten zich fel tegen Universal Pictures

Ook Europese bioscopen verzetten zich fel tegen Universal Pictures

De ruzie loopt nu al snel hoog op.

Het verzet tegen Universal Pictures vanuit bioscopen neemt toe. In de Verenigde Staten nam AMC Theatres al een behoorlijk hard standpunt in door te weigeren toekomstige films van Universal te vertonen, tenzij het af zou zien van zijn mogelijke plannen. En nu voegt de Europese organisatie UNIC zich bij het verzet.

Universal bracht animatiefilm Trolls World Tour exclusief uit op VOD. De film bleek een succes, want alleen al in de Verenigde Staten bracht hij in drie weken tijd 100 miljoen dollar op. Een bedrag waarmee de film vermoedelijk snel richting winstgevendheid zou gaan. Het leidde ertoe dat Universal bekendmaakte films zowel op VOD als in de bioscoop uit te willen brengen in de toekomst.

Flink verzet
Daarmee zou Universal afwijken van een afspraak binnen de filmbranche, waarbij films 90 dagen in de bioscopen draaien, voordat ze digitaal beschikbaar worden gemaakt. Dat leidde ertoe dat AMC, de grootste bioscoopketen van de wereld, bekendmaakte Universal-films te zullen boycotten. Vervolgens voegde Regal Cinemas zich daarbij en nu ook de Europese UNIC.

UNIC is de overkoepelende organisatie van Europese bioscoopexploitanten. Dat is niet heel blij met de plannen van Universal. Het laat dan ook weten dat het succes van Trolls World Tour uniek is; de situatie is simpelweg anders en bioscopen zijn niet open. "Het is dus niet heel verrassend dat velen zich gewend hebben tot VOD en soortgelijke andere diensten." Maar het moet geen referentiepunt zijn om het verdienmodel te veranderen, vindt UNIC.

Weer naar de bios
Sterker nog, volgens de organisatie zal de behoefte van het publiek om naar de bioscopen te gaan groot blijven. Daarvoor verwijst het naar 2019, dat een recordbrekend jaar aan de internationale box office was. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat het publiek, zodra het weer veilig naar de lokale bioscoop kan, snel weer de onvergetelijke ervaring zal willen opdoen die je alleen kan hebben bij een groot scherm," schrijft het.

Verrassend is de reactie van al die bioscoopeigenaren natuurlijk niet. Bioscopen staan al langer onder druk door de opkomst van onder meer Netflix en Disney+, waar ook steeds meer exclusieve films op staan die niet eens in de bioscoop uitgebracht worden. Overigens liet Universal eergisteren al weten dat het nog altijd gelooft in bioscoopreleases, maar dat het alle mogelijkheden wil bekijken.

NieuwsFilm

meest populair