Algemeen

'After Earth' moest van Will Smith groter worden dan Marvel en Star Wars

De filmflop moest uitgroeien tot een enorme franchise.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
In 2013 verscheen van regisseur M. Night Shyamalan de sciencefiction-/actiefilm After Earth. De grote man voor én achter de schermen was Will Smith. Als schrijver, producent en hoofdrolspeler wilde Smith het startschot geven aan een franchise van enorme omvang.

Smith had volgens schrijver / researcher Ben Fritz het plan om een franchise te starten die groter zou worden dan Star Wars en het Marvel Cinematic Universe. In het boek The Big Picture: The Fight for the Future of Movies onthult Fritz zijn bevindingen na het lezen van de enorme lading e-mails vanuit Sony Pictures die in 2014 massaal lekten.


Grootste ambities met After Earth
In het boek staat vermeld dat Smith dacht dat de losstaande blockbusters met grote sterren zouden gaan uitsterven en dat filmliefhebbers meer dan ooit uitkeken naar franchises. Iets dat overigens redelijk klopt.

Hij startte zijn beoogde monsterfranchise onder de werktitel 1000 AE. Smith maakte met enkele schrijvers een soort bijbel van 294 pagina's over het grotere verhaal. Dit zou de pitch van Smiths productiemaatschappij Overbrook Productions zijn:


"Elke generatie ontdekt een wereld die emotioneel met hen in verbinding staat... Het verlangen om die wereld opnieuw te bezoeken is eindeloos en naarmate ze ouder worden, blijft de aantrekkingskracht sterker worden. Star Trek, Star Wars, Indiana Jones, Lord of the Rings en Harry Potter hebben allemaal zo'n status bereikt en nu worden ze vergezeld door 1000 AE."

Enorme franchise in de planning
Ook wordt duidelijk dat Smith het Marvel Cinematic Universe voorbij wilde gaan. Naast de eerste film moest er een vervolg, een live-action tv-show, een animatieserie, webisodes, mobisodes, een videogame, consumentenproducten, attractieparken, documentaires, strips, een educatief programma in samenwerking met NASA, merchandises zoals eau de cologne en parfum en zelfs een AE-sociaal netwerk komen.

Uiteindelijk moest het leven van de fans om de franchise gaan draaien. Ondanks dat dit wat hoogdravend klinkt, is het uiteraard helemaal geen gek idee. Dat het niet lukte is zeker duidelijk. After Earth flopte na een bedenkelijk ontvangst.20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Wat een draak van een film zeg. Dat zoontje is extreem ongetalenteerd en die is het grootste deel van de film als enige 'acteur' in beeld.

ThysRomani

Avatar

Groter dan Star Wars en Marvel?

Het is...bijna gelukt? ????

MovieWanker

Avatar

Ik vond de film persoonlijk niet slecht. Maar ook zeer zeker niet top. Gewoon een leuk tussendoortje meer niet. Smith kan lullen en denken wat ie wil verder maar een hele franchise hoef ik er zeker niet van te zien daar was het gewoon niet goed genoeg voor...

Warhasbegun

Avatar

Heb de film niet gezien, maar de trailert ziet er niet slecht uit

RoberPaulsen

Avatar

Was echt een slechte film, zat val met gaten ook als ik het me goed herinner

Eddie Singer

Avatar

Grootheidswaanzin.
Ik zou tegen Will Smith willen zeggen: "Welcome to Earth!"

Met een dikke knipoog naar z'n eigen quote uit 'Independence Day'.

Sunspot

Avatar

Haha, dan begrijpt Smith het niet.

Wat een boutfilm was dit, had mooi kunnen zijn, maar zo slecht uitgewerkt en dat zoontje van hem man, wat een irritatie was dat

En zeker Jada Pinkett in het vervolg dat nooit kwam en daarna de rest van zijn familie en vrienden aha

kokosnoot

Avatar

Het verhaal heeft helemaal niet de draagkracht om groter te worden dan Starwars of Marvel. Behoorlijk naief.

Goku32

Avatar

Hahahahahahahahahahahahah de film is zo slecht dat het avontuur in de wc waar me drol in de pot valt veel spannender is dan deze poep zooi. Van een film

Renegade

Avatar

Maak een film triologie van de Fresh Prince.....met zijn gehele familie.

adofmirosch

Avatar

Ik had de film destijds nog een positieve recensie gegeven. Daar schaam ik mij nu voor.

Raziel82

Avatar

@ ADOFMIROSCH

Hoezo schaam je je ervoor dat jij in het verleden deze film een positieve recensie hebt gegeven...

Omdat iedereen hier de film afzeikt? Het was jouw mening toch?

MNDII

Avatar

Sunspot en Eddie Singer, julloe reacties zijn spot on!!!

Dacht hij werkelijk dat hij zo'n grote fanbase zou creëren met die film. Hij was wel leuk voor een avondje thuis, maar zeker geen kaskraker

Frietgezicht

Avatar

Ook wordt duidelijk dat Smith het Marvel Cinematic Universe voorbij wilde gaan. Naast de eerste film moest er een vervolg, een live-action tv-show, een animatieserie, webisodes, mobisodes, een videogame, consumentenproducten, attractieparken, documentaires, strips, een educatief programma in samenwerking met NASA, merchandises zoals eau de cologne en parfum en zelfs een AE-sociaal netwerk komen.


Holy shit. Niks mis met ambities maar je moet dan een compleet nieuwe wereld/universum ontwikkelen die ook vol zit met verschillende karakters en verhaallijnen waar we meer van willen zien.
Volgens mij was dit een film met voornamelijk 1 karakter en was na afloop al vergeten waar het over ging.

Frietgezicht

Avatar

Star Trek, Star Wars, Indiana Jones, Lord of the Rings en Harry Potter hebben allemaal zo'n status bereikt en nu worden ze vergezeld door 1000 AE."

Indy is een beetje de outsider. Hoort meer in de Bond-hoek.

Artificialis

Avatar

Eerlijk gezegd vond ik After Earth een redelijk onschuldige film. Het was visueel best aardig om naar te kijken. Het concept van een toekomstige aarde waarin het leven zich verder heeft geëvolueerd was best te pruimen. Ach ja, er loopt een jongen in beeld die niet zinnigs te melden heeft. Hij houdt digitaal contact met zijn pappie. Het zal wel.

@Frietgezicht
Eau de cologne van After Earth is echt een gemiste kans geweest.

rick511

Avatar

Mooie vormgeving maar wat een slecht spel.
Ik dacht echt dat ik naar b acteurs aan het kijken was

Movieman2018

Avatar

Wahahaha de film was zuiver dog shit... De acteerprestaties van Jaden zijn slechter dan die van porno acteurs... Het verhaal en de manier waarop de film gemaakt werd, trok ook helemaal op niks. M. Night Shalamala is geen goeie keuze voor grote films (blockbusters). Jaden Smith is geen acteur... Hij is de zoon van een acteur, rijk geboren, verwend enz..meer niet. Will Smith zijn bijdrage was de enige reden dat mensen naar deze film gingen kijken, puur star power. Hij had ambities voor de film, maar zijn benadering trok op niks en was amateuristisch. Mensen als James Cameron, Georg lucas, Christopher Nolan, Mel Gibson, Guillermo del Toro enz... Zijn betere keuzes voor zulke projecten.

Oboema

Avatar

Heerlijk artikel. Werkelijk. Fantastisch als naiviteit en grootheidswaanzin wordt afgestraft.

Parisan

Avatar

Ik denk dat je meer personages nodig hebt om een franchise op te starten, maar het is toch niet erg om een poging te wagen? Groter dan Star Wars was natuurlijk een beetje te, maar ik vond After Earth juist wel een mooie film over het overwinnen van jezelf, en vertrouwen op je eigen kunnen. Ik heb wel nog steeds een trauma van dat arme vliegende beest en haar kindjes.

NieuwsFilm

meest populair