'After Earth' moest van Will Smith groter worden dan Marvel en Star Wars

'After Earth' moest van Will Smith groter worden dan Marvel en Star Wars

De filmflop moest uitgroeien tot een enorme franchise.

In 2013 verscheen van regisseur M. Night Shyamalan de sciencefiction-/actiefilm After Earth. De grote man voor én achter de schermen was Will Smith. Als schrijver, producent en hoofdrolspeler wilde Smith het startschot geven aan een franchise van enorme omvang.

Smith had volgens schrijver / researcher Ben Fritz het plan om een franchise te starten die groter zou worden dan Star Wars en het Marvel Cinematic Universe. In het boek The Big Picture: The Fight for the Future of Movies onthult Fritz zijn bevindingen na het lezen van de enorme lading e-mails vanuit Sony Pictures die in 2014 massaal lekten.


Grootste ambities met After Earth
In het boek staat vermeld dat Smith dacht dat de losstaande blockbusters met grote sterren zouden gaan uitsterven en dat filmliefhebbers meer dan ooit uitkeken naar franchises. Iets dat overigens redelijk klopt.

Hij startte zijn beoogde monsterfranchise onder de werktitel 1000 AE. Smith maakte met enkele schrijvers een soort bijbel van 294 pagina's over het grotere verhaal. Dit zou de pitch van Smiths productiemaatschappij Overbrook Productions zijn:


"Elke generatie ontdekt een wereld die emotioneel met hen in verbinding staat... Het verlangen om die wereld opnieuw te bezoeken is eindeloos en naarmate ze ouder worden, blijft de aantrekkingskracht sterker worden. Star Trek, Star Wars, Indiana Jones, Lord of the Rings en Harry Potter hebben allemaal zo'n status bereikt en nu worden ze vergezeld door 1000 AE."

Enorme franchise in de planning
Ook wordt duidelijk dat Smith het Marvel Cinematic Universe voorbij wilde gaan. Naast de eerste film moest er een vervolg, een live-action tv-show, een animatieserie, webisodes, mobisodes, een videogame, consumentenproducten, attractieparken, documentaires, strips, een educatief programma in samenwerking met NASA, merchandises zoals eau de cologne en parfum en zelfs een AE-sociaal netwerk komen.

Uiteindelijk moest het leven van de fans om de franchise gaan draaien. Ondanks dat dit wat hoogdravend klinkt, is het uiteraard helemaal geen gek idee. Dat het niet lukte is zeker duidelijk. After Earth flopte na een bedenkelijk ontvangst.



NieuwsFilm

meest populair