Featured

De jacht is geopend: 5 films waarin mensen worden opgejaagd door hun soortgenoten

Het subgenre is al bijna honderd jaar een succes in Hollywood.

door Timothy van Damme om 15:15 in Featured
Nadat The Hunt eerder werd afgelast vanwege de schokkende inhoud, verscheen de film recent op VOD. De ophef is merkwaardig, want het is zeker niet de eerste keer dat mensen als sport worden opgejaagd door hun soortgenoten. Wij verzamelden nog vijf toppers in het genre.

Hard Target
Het wordt niet veel meer nineties dan dit. In dit Hollywood debuut van John Woo zitten alle ingrediënten die je kan wensen bij een actiefilm. En als bonus krijg je dan ook nog de indrukwekkende mat van Jean-Claude Van Damme!

Hij speelt uiteraard de Hard Target uit de titel. Enkele rijke jagers hebben de ultieme prooi gevonden; dakloze oud-militairen die niemand zal missen. Ze hebben echter niet gerekend op Chance Boudreaux, die niet zomaar bij de pakken gaat neerzetten.

Punishment Park
Waar de meeste mockumentaires met een komische inslag gemaakt zijn, sloeg Punishment Park in 1971 in als een bom. We volgen een crew die een nieuw experiment volgt.

Tegenstanders van de regering (communisten, feministen en voorstanders van mensenrechten) worden door het leger in een woestijn gedropt. Als ze daar drie dagen zonder voedsel en drinken overleven, worden ze vrijgelaten. Ze worden echter wel achtervolgd door schietgrage soldaten.

Wat de film uniek maakt, is dat de acteurs volledige vrijheid kregen. Zij waren gecast vanwege gelijkenis met hun personages. Dat leverde regelmatig echte strijd op, en dan niet alleen in dialoog. Het resultaat is een aanklacht tegen politiegeweld die nog altijd als een huis staat.

Surviving the Game
Een jaartje na Hard Target verscheen het gelijksoortige Surviving the Game. Met deze keer Ice-T in de rol van opgejaagde zwerver draait het iets minder om knokpartijen. Maar de actie is er niet minder om.

Deze film gedraagt zich wat meer als een En toen waren er nog maar... verhaal, waarbij de dakloze Mason zijn achtervolgers één voor één te grazen neemt in afgelegen bos. En die tegenstanders zijn het hoogtepunt van de film, met onze eigen Rutger Hauer aan kop.

Fortress
Ook de Australische televisiefilm Fortress deed flink wat stof opwaaien. Een schoolklas wordt samen met de juffrouw ontvoerd voor losgeld. Wanneer zij ontsnappen, zetten de gemaskerde schurken de achtervolging.

Het is echter pas de derde akte die mensen echt ongemakkelijk wist te maken. Op dat moment besluiten de schoolkinderen namelijk terug te vechten. De jagers worden de prooi, met een bloedige strijd tot gevolg. Niet bepaald wat de argeloze televisiekijker verwachtte.

The Most Dangerous Game
Ere wie ere toekomt. Alle films in dit rijtje zijn schatplichtig aan The Most Dangerous Game uit 1932, de eerste film waarin een mens werd opgejaagd voor de sport. De film werd gebaseerd op een gelijknamig kortverhaal en heeft alle elementen die je later in dit genre terug zou zien.

Na een verdachte schipbreuk spoelt jager en schrijver Bob aan op een afgelegen eiland. Daar wordt hij onthaald door Zaroff, die vertelt dat hij het eiland gebruikt om op de gevaarlijkste prooi te jagen. Wanneer Bob zijn plan begrijpt en weigert mee te doen, wordt hij het volgende slachtoffer.

Bob krijgt een mes en wat proviand mee. Hij heeft een dag om zich te verstoppen en voor te bereiden op de jacht. Als hij een dag overleeft, wint hij zijn vrijheid. Dat wordt er echter niet makkelijker op als hij ook nog voor de jonge vrouw Eve moet zorgen.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sand

Avatar

Zalig toch Hard Target, 1 van men favoriete JCVD films , net als Timecop. Toevallig ook 2 films waarbij hij een heerlijke nekmat heeft ;)

ThEnd

Avatar

Vanaf maandag The Hunt ook in de bios!

Q Jones18

Avatar

Super film van Van Damme. Hik heeft een hoop bagger gemaakt maar dit is echt een toppertje. Jammer dat er nooit een tweede samenwerking met Woo is geweest. Dat terwijl Van Damme hem naar Hollywood haalden. Ik mis alleen nog The condemend ook echt een brute hunting actie film.

Pronk47

Avatar

Hard Target 2 met Scott Adkins is ook wel een redelijke film.

Novarellum

Avatar

Ik mis de film Battle Royale nog, prima lijstje verder!

RobzZ01

Avatar

Ready or Not van afgelopen jaar was ook een toppertje!

Fluffer

Avatar

Fortress vind ik zowat de beste uit dit rijtje maar die film kent wellicht niemand meer.
Surviving The game is ook de moeite en inderdaad recentelijk nog ready or not.

Frietgezicht

Avatar

Hard Target is samen met Universal Soldier wel 1 van mijn favo Van Damme films.

Timothy

Avatar

Ja, Battle Royale en Running Man stonden ook op de langere lijst, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor 'plezier'jacht. Die andere (bijvoorbeeld ook Condemned en Hunger Games) vond ik meer televisieshows waarbij mensen het tegen elkaar moeten opnemen. Misschien ooit in een ander lijstje ????

Goku32

Avatar

Ik moet zeggen de film met die zwerver is opzicht zeker een vermakelijke film

NieuwsFilm

meest populair