Blu-ray review 'Dolittle' met post-Iron Man Robert Downey Jr.

Leuk voor de kids, of toch ook voor ouderen?

Bram de Groot 22 juni 2020 19:49 in Blu-ray
Regie: Stephen Gaghan | Cast: Robert Downey Jr. (Dr. John Dolittle), Michael Sheen (Dr. Blair Müdfly), Antonio Banderas (King Rassouli), Harry Collett (Tommy Stubbins), Emma Thompson (Poly - stem), Rami Malek (Chee-Chee - stem), John Cena (Yoshi - stem), Octavia Spencer (Dab-Dab - stem), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Bioscooprelease: 16.01.2020 | FilmTotaal recensie: 3 sterren

Ondanks dat hij onder meer twee Sherlock Holmes-films tussendoor maakte, is Robert Downey Jr. uiteraard vooral bekend van zijn rol als Tony Stark / Iron Man in meerdere delen uit het Marvel Cinematic Universe. Nu dat avontuur (grotendeels) voorbij is, richt het Hollywood-icoon zich op andere projecten. Zijn eerste post-Iron Man film blijkt een grote teleurstelling voor velen.

In de States startte de $175 miljoen kostende fantasy-avonturenfilm Dolittle van Universal Pictures in het eerste weekend met slechts $21,8 miljoen, en eindigde wereldwijd op een zwakke $223,3 miljoen. En hiermee was het de eerste blockbusterflop van 2020.

Bij de critici deed de film van Stephen Gaghan (Gold, Syriana) het uiterst zwak, met 14% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling staat op 3.86/10. Het publiek op RT was duidelijk meer tevreden: 76% (3.97/5).


Groots visueel kinderavontuur

In Dolittle kan Downey Jr.'s Dolittle met de dieren praten. Na de dood van zijn geliefde vrouw trekt zijn Dolittle zich ontroostbaar terug op zijn landgoed. Maar wanneer de koningin erg ziek wordt, moet de kluizenaar noodgedwongen het avontuur aangaan. Tijdens zijn epische zoektocht naar een zeldzame remedie krijgt hij een helpende poot van zijn onstuimige dierenvrienden.

4K UHD Blu-ray: Dolittle

Discs: 1 x 4K UHD, 1 x Blu-ray | Release: mei 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos, Nederlands Dolby Digital 7.1 Plus | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083208882 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze uitgave van Dolittle zit vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant de filmposter en op de achterop een verwijzing naar mogelijk een beperkt aantal extra's. De leeftijd: 6 jaar.

Beeld & geluid

Visueel weet Dolittle zeker te verrassen, al zijn niet alle computeranimaties van hetzelfde niveau. En heel erg is dit doorgaans niet. De film richt zich duidelijk niet op de oudere vaak meer kritische kijkers en daarmee is bij uitstek een kinderfilm, met een verder prima rol van RDJ. De 4K-uitgave is verder haarscherp met veel kleur en een voldoende filmische weergave. Wat dat betreft is deze schijf helemaal in orde.

De geluidstrack, met een muzikale bijdrage van Danny Elfman (Justice League, Alice in Wonderland), is op de 4K-disc Dolby Atmos en dat zal de liefhebber tevreden stellen. Er zijn ruimschoots geluidseffecten en de dialoog is prima te volgen via de centerspeaker. En dat mag ook wel bij een productie die naar verluidt $175 miljoen kostte om te maken.

Bonusmateriaal

Op de schijf vind je zes featurettes terug en deze zijn allemaal beperkt in speelduur. De titels zijn Talk to the Animals, RDJ & Harry: Mentor and Mentee, Becoming the Good Doctor, Antonio Banderas: Pirate King, The Wicked Dr. Müdfly en A Most Unusual House en die mogen voldoende zeggen. Gemiddeld duren de video's nog geen vier minuten en ze zijn erg promotioneel van aard.

Wat vind jij van Dolittle?

Was jij onder de indruk van Dolittle? Of heb je de kinderfilm geskipt? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm