Racisme kost John Wayne zijn naam 40 jaar na zijn dood

Racisme kost John Wayne zijn naam 40 jaar na zijn dood

John Wayne zei dan ook zeer dubieuze dingen over zijn medemens.

Acteur John Wayne overleed in 1979 en heeft in heel wat bekende Amerikaanse westerns gespeeld. Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar en won er een voor zijn rol in True Grit uit 1969. Als acteur bejubeld, maar tegenwoordig wegen zijn woorden als persoon steeds zwaarder.

Ruim 40 jaar na zijn dood wil John Wayne Airport in Californië van zijn naam af. Dit komt doordat de acteur zich in het verleden vaker dan één keer racistisch uitliet over onder meer Afro-Amerikanen en LGBTQ-mensen.

Zo zei hij in 1971 in een interview met Playboy: "Ik geloof in blanke suprematie totdat de zwarten zijn opgeleid tot op een acceptabel niveau. Ik geloof niet in het geven van autoriteit, leiderschap en oordeelposities aan onverantwoordelijke mensen."

Terug naar de oude naam
Via de Los Angeles Times wordt nu duidelijk dat de Democratic Party wil de naam van John Wayne Airport weer terug gezet wordt naar de oorspronkelijke naam, Orange County Airport. Ook wordt er opgeroepen om andere zaken die een link met Wayne hebben aan te passen of te verwijderen.

NieuwsFilm

meest populair