Algemeen

Racisme kost John Wayne zijn naam 40 jaar na zijn dood

John Wayne zei dan ook zeer dubieuze dingen over zijn medemens.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Acteur John Wayne overleed in 1979 en heeft in heel wat bekende Amerikaanse westerns gespeeld. Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar en won er een voor zijn rol in True Grit uit 1969. Als acteur bejubeld, maar tegenwoordig wegen zijn woorden als persoon steeds zwaarder.

Ruim 40 jaar na zijn dood wil John Wayne Airport in Californië van zijn naam af. Dit komt doordat de acteur zich in het verleden vaker dan één keer racistisch uitliet over onder meer Afro-Amerikanen en LGBTQ-mensen.

Zo zei hij in 1971 in een interview met Playboy: "Ik geloof in blanke suprematie totdat de zwarten zijn opgeleid tot op een acceptabel niveau. Ik geloof niet in het geven van autoriteit, leiderschap en oordeelposities aan onverantwoordelijke mensen."

Terug naar de oude naam
Via de Los Angeles Times wordt nu duidelijk dat de Democratic Party wil de naam van John Wayne Airport weer terug gezet wordt naar de oorspronkelijke naam, Orange County Airport. Ook wordt er opgeroepen om andere zaken die een link met Wayne hebben aan te passen of te verwijderen.

48 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Indy5

Avatar

OK, dan kunnen we nog wel een heel rijtje mensen uit Hollywood onder de loep nemen die fout of een beetje fout zijn geweest of nog zijn.To be Continued....

Filmfan2

Avatar

precies, en als dan ook alle films worden verboden, zijn Netflix e.a. de helft van hun content kwijt...

John Wayne

Avatar

Ik ben duidelijk een fan. Ik geniet van z'n films. Er zijn weinig acteurs die zoveel klassiekers hebben gemaakt als John Wayne. Ik weet dat hij politiek gezien aan de zeer rechtse kant van het politieke spectrum stond en tijdens de periode van heksenjacht op communisten aan de kant van senator McCarthy stond. Ik deel z'n politieke visie niet.
Toch neem ik het hier voor hem op. De uitspraken van Wayne worden hier volledig uit context genomen. Ze zijn gedaan tijdens een periode dat in de VS grote onrust was (Vietnam, moordaanslagen etc.). De uitspraken in Playboy hadden te maken met de oproepen tot geweld door de Black Panther beweging.
Het is belachelijk dat iemand beoordeeld wordt op uitspraken van 50 jaar geleden zonder er rekening mee te houden dat men toen in een andere tijd leefde. Hij had groot respect voor mensen die voldeden aan zijn werkethiek, ongeacht kleur, geloof of seksuele geaardheid. Hij heeft met veel van hen samengewerkt.

Arnold_FF7

Avatar

Gaan we dan iedereen langs de meetlat legen. Dan kan je alle namen weg halen want bijna iedereen ongeacht huidskleur of geloof heeft wel dingen gedaan die niet goed zijn.

Sand

Avatar

@John Wayne, ik begrijp je reactie helemaal, zijn gewoon die moraalridders die nu bij alles iets gaan zoeken om er daarna mee te pronken dat zij weer iets goed gedaan hebben voor de community..
dit is echt te ver aant gaan..

GreenHornet

Avatar

hij heeft helemaal niks fout gedaan in die tijd was het normaal accepteerde ze het.

Ik raad iedere acteur aan om geen gebruik te maken van Social Media het maakt je leven kapot.

donniebrasco

Avatar

Zoals Carice al zei in Zwartboek: Houd 't dan nooit op!

Master Of Films

Avatar

+1 John Wayne.
Men schreeuwt weer op gevoel, maar de feiten worden gewoon naast gelegd. Gevolg, vele instanties knielen neer.

Daarbij zit het ook de timing. Als Wayne zogenaamd "racist and bigoted statements" maakte, waarom nemen ze nu pas actie?
Waarom niet vorig jaar? 10 jaar geleden? 25 jaar geleden?
Is 2020 zo anders dan in 2010? 2005? 2000?

Echter in 2020 hebben we die zogenaamde opruiende BLM beweging en de tirannie van de blauwe vinkjes. B.v. WB buigt en haalt Gone with the Wind weg van HBO max (omdat John Ridley hier aanstoot aangaf). Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van "het staat mij niet aan en het moet maar weg".

Men wordt nu pas gehoord, en men maakt misbruik van de situatie. Op alles kan je wel aanstoot en beledigingen te vinden. Bijna iedereen heeft geen ruggegraat meer en men moet maar op eischalen gaan lopen.

Gadver, wat een klote tijd leven we in.

hQuinn

Avatar

Eens met de andere reacties. Hoe overdreven. Zo kun je overal wel iets negatiefs of storends in vinden. Tjonge jonge, triest.

Rob

Avatar

Tja, als je toch met een Hollywood naam zou beginnen, begin dan met Walt Disney.

Verder begint het meer en meer op een heksenjacht te lijken dan het aangaan van een gezonde discussie.

chefry1983

Avatar

Het houd niet op, niet vanzelf. Laat de heksenjacht beginnen!
Wie is de volgende?

Bovenstaande reacties: allemaal +1 want het loopt ook uit de hand

GreenHornet

Avatar

Ieder mens is van zichzelf racistisch door slechte ervaring in het leven.

Jaws

Avatar

het blijft maar door gaan. ik denk dat dit de verkeerde manier is. Het zal het racisme alleen maar meer bodem geven. zeker de kkk en andere dubieuze groeperingen zullen dit aanhalen om hun agressie meer body te geven. Praten met elkaar zou zinvoller zijn.

leidenaar

Avatar

Laat ik even advocaat van de duivel spelen. Vroeger was een andere tijd idd en niemand zegt dat zijn films gewist moeten worden. Maar verdiend hij nog de naam van een vliegveld?
Net als de beeldenstorm in Nederland en andere landen. Ik vind het belachelijk en die mensen moeten niet gewist worden uit de geschiedenisboeken maar verdienen ze nog een standbeeld?
Daar kan best naar gekeken worden imho.

Master Of Films

Avatar

leidenaar "Maar verdiend hij nog de naam van een vliegveld?"
Als je kijkt naar zijn werk, dan heeft hij wel wat te betekenen voor de filmindustrie.
Wat hij persoonlijk heeft gezegd, zou je eigenlijk van zijn werk moeten gaan scheiden.

Anders zou ik zeggen dat b.v. John Carpenter's The Thing en The Thing from Another World (51) ook verboden moeten gaan worden. Waarom. Omdat beide gebaseerd zijn op het boek Who Goes There? van schrijver John W. Campbell Jr.
En juist Campbell Jr. is het probleem. Hij vond namelijk dat de zwarte slaven het beter hadden (a higher standard of living) dan wat ze hadden in Afrika. Om maar een voorbeeld te geven.

Nog steeds hoor muziek van Michael Jackson op de radio. Echter als we het over zijn privé leven gaan hebben, terwijl we ondertussen spontaan vergeten dat Michael Jackson als muziekartietst in de muziekwereld veel teweeg heeft gebracht.

leidenaar "Ik vind het belachelijk en die mensen moeten niet gewist worden uit de geschiedenisboeken maar verdienen ze nog een standbeeld?"
Zoals slavenhandelaar Edward Colston. Maar niemand, maar dan ook niemand is 100% slecht of goed -> mijn mening.

Want ook Colston heeft ook goede dingen gedaan. Hij ondersteunde en begiftigde scholen, armenhuizen, ziekenhuizen en kerken in Bristol, Londen e.d. Al kwam zijn rijkdom van de slavenhandel, mensen hebben kunnen profiteren c.q. overleven dankzij Colston.

Zelfs Stalin deed goede dingen voor de USSR en moeder Rusland. BTW: Stalin is nog vele malen erger dan Hitler, maar ook van hem kwamen goede dingen naar voren waar wij nog steeds van profiteren.

TheWatcher

Avatar

Nou laat Hollywood maar zichzelf gelijk opdoeken want links of recht, zwart of wit, het is een .....Berenput.
+1 aan iedereen Smiley face

Pascal08

Avatar

Who needs John Wayne als je John Wick hebt.

Laten we eerlijk zijn als een imaam dit zou zeggen over ongelovigen zou de man uitgezet worden en op de haatlijst geplaatst worden, dus ik snap de motivatie wel.
Get em outta here!!!

tariegb

Avatar

slachtoffer rol voelt heerlijk aan

Draven

Avatar

Teveel hypocrieten op de wereld. De Amerikanen mogen het daar op lossen en wij kunnen ons hier focussen op de haatimams die geld uit andere landen krijgen om hier jonge mannetjes geradicaliseerd te krijgen. Bron is zelfs van de linkse NU.nl BRON

Artificialis

Avatar

John Wayne "I believe in white supremacy until the blacks are educated to a point of responsibility. I don’t believe in giving authority and positions of leadership and judgment to irresponsible people."

Een pijnlijke quote. Pijnlijk ook omdat er een kern van waarheid in zit. Sinds de westerse wereld zich uit de koloniale gebieden hebben teruggetrokken zijn er nog maar weinig 'Wakanda's' ontstaan. Om het maar even zo te zeggen.

Judge

Avatar

Amerikanen... Wat een gezellig hypocriet volkje is het toch hè?

DrPeper

Avatar

Blijf doorgraven en je zult ontdekken dat de Founding Fathers of America slaven hadden.
"All men are created equal" schreef één van hun, terwijl ze 100n slaven hadden Smiley face

KeesjeNL

Avatar

John Wayne was een kei-harde racist, en had al véél eerder gevolgen moeten hebben voor zijn naam en nalatenschap.

Draven

Avatar

KeesjeNL "John Wayne was een kei-harde racist, en had al véél eerder gevolgen moeten hebben voor zijn naam en nalatenschap. "


Wat is je onderbouwing?

chefry1983

Avatar

Maar het meest vreemde aan dit artikel vind ik nog wel dat men het interview in de Playboy echt heeft gelezen. Ik kocht de Playboy alleen voor de plaatjes en nooit voor de interviews ????????

kokosnoot

Avatar

Onder de vlag van Amerika zijn 18 miljoen indianen afgemaakt. Bijna genocide en zeker leek het daar even op.
Persoonlijk..vind ik dat naast afschuwelijk ook heel erg rascistisch, en veel groter iets dan John Wayne.
Waar het om gaat, hoe kan het dan dat die vlag nog geaccepteerd wordt, waar zoveel bloed en lijden aan kleeft. Dan zou je toch verwachten dat mensen inleving hebben voor de indianen
dat nadat ze bijna allemaal uitgemoord zijn, hun land is afgepakt.

Dat je dan toch nog elke dag in Amerika geconfronteerd wordt met dat symbool als indiaan. Want in Amerika is die vlag alom aanwezig.Al die demonstranten, groepen, en bewegingen die anti rascistisch zijn, dragen vaak die vlag hoog in Amerika, Iets om Trots op te zijn.

Nou ja , dat vind ik dan tegenstrijdig.

Die vlag zou nergens meer vertoont mogen worden als je geloofwaardig op ethiek staat en moraal. Opnieuw vorm gegeven moeten worden.
(Vraag dan aan de oorspronkelijke bewoners, de indianen, eens wat zijn graag zouden zien als vlag)

Maar die inleving, die correctheid die ziet men niet. 18 miljoen mensen is toch niet niks, niet een kleinigheid.

Dus hoe serieus zou dan een oorspronkelijke bewoner van Amerika mensen dan nemen, die het over John wayne hebben maar vervolgens die Amerikaanse vlag wel accepteren en op 4 juli in hun tuin omhoog heisen.
Dat vraag ik me dan wel eens af.


Verder, mijn eigen mening is vrij pragmatisch, dat moet de regio van die luchthaven maar zelf uitmaken dat is hun politiek, er is daar zo iets als democratie.
Mijn mening doet er dus niet, of niet veel toe. Dat is eigenlijk wel bevrijdend, anderen mogen een mening hebben maar dat betekent niet dat ik alles even belangrijk hoef te vinden als andere mensen,
ik ben immers niet verplicht om een cloon van hen te zijn. Niet door de wet en ook niet ethisch. Heerlijk bevrijdend.

Tegenwoordig leven we echt in het identiteits tijdperk.

Alles draait om je identiteit, en hoe we deze vorm kunnen geven. Maar het is ook de reden waarom elk woordje en mening op een weegschaaltje wordt gelegd.
immers, wat we uitspreken, bv op social media of tv (of waar dan ook), is een expressie van wie wij zijn, en wie wij willen zijn, en niet zo maar alleen een mening of een waarheid.
Daarmee zijn mening en identiteit totaal met elkaar verweven geworden. Wat verklaart waarom we allemaal gelijk willen hebben en elkaar zo weinig ruimte geven.
Want onze identiteit is ons heilig. Er is geen of weinig ruimte voor de mening van een anders denkende. Die persoon ontkent immers door een andere mening te hebben jouw identiteit. En niets is ons momenteel zo heilig als onze eigen identiteit. Vooral bij jongeren zie je dat wat sterker, omdat die over het algemeen nog op zoek zijn naar hun identiteit.


Vroeger was het..ik denk dus ik besta...nu is het...ik draag mijn mening uit dus ik besta.

Benieuwd wat voor generatie er opstaat over tien jaar, die zullen ongetwijfeld hun eigen programmapunten hebben.

centr1no

Avatar

@Kokosnoot
'Identiteit' is een lekker populair woordje, maar dat zegt alleen maar dat sommige mensen zich als individu belangrijker vinden of zich willen onderscheiden van de massa.
Er zijn altijd al mensen geweest die anders dachten dan de heersende opinie. Maar het bereik van die mensen was beperkt. Enkel degenen die invloed wisten op te bouwen werden gehoord. Enkel degenen die gehoord werden konden momentum opbouwen en een beweging starten.
Tegenwoordig kan iedere anonieme trol die op het juiste moment op de juiste plaats iets roept de halve wereld bereiken en daarmee genoeg simpele zielen overtuigen om wereldwijd zelfs politieke debatten te starten.
Het is enorm frustrerend dat de meest achterlijke ideeën en meningen verspreid worden door 'sociale' media die niets anders zijn dan uitingen van haat en intolerantie, verstopt in een 'liberaal' of 'links' jasje.
De 'vrijheid van meningsuiting' wordt misbruikt als schild.
Mensen begrijpen nog steeds niet dat je wel vrij bent om je mening te uiten, maar dat dat niet automatisch in houdt dat je mening dan ook door iedereen gehoord, laat staan geaccepteerd moet worden. Helaas zijn er veel te veel makkelijk beïnvloedbare mensen die mee waaien met de krachtigste wind.
Alle radicale ideeën onderdrukken en de 'slechte westerse invloeden' weren zoals China het doet is misschien niet de beste oplossing maar wat censuur op uitlatingen die alleen maar bedoelt zijn om haat en verdeeldheid te zaaien zou op dit moment helemaal niet zo verkeerd zijn.

Master Of Films

Avatar

kokosnoot "Dus hoe serieus zou dan een oorspronkelijke bewoner van Amerika mensen dan nemen, die het over John wayne hebben maar vervolgens die Amerikaanse vlag wel accepteren en op 4 juli in hun tuin omhoog heisen.
Dat vraag ik me dan wel eens af."

Ik denk dat Thanksgiving nog veel pijnlijker is voor de native Americans.

Het was dankzij de indianen van de Wampanoag-stam (en een goeie Indian summer), dat de Pilgrim Fathers (van Europa) niet omkwamen van de honger. Als dank hebben de nazaten van Pilgrim Fathers zo'n 18 miljoen indianen afgeslacht en hun land afgepakt. Ik had begrepen dat
native Americans op Thanksgiving naar Plymouth in Massachusetts gaan voor hun dodenherdenking.

bestmovieman86

Avatar

Wat een belachelijke heksenjachten zijn dit zeg.
uitspraken uit 1971 kun je niet plaatsen in deze tijd

dan is de halve wereld wel iets aan te rekenen met terugwerkende kracht.

Laat de doden met rust

kokosnoot

Avatar

@Centr1no Je zegt "Alle radicale ideeën onderdrukken en de 'slechte westerse invloeden' weren zoals China het doet is misschien niet de beste oplossing maar wat censuur op uitlatingen die alleen maar bedoelt zijn om haat en verdeeldheid te zaaien zou op dit moment helemaal niet zo verkeerd zijn."

Kun je van die radicale ideeën en slechte westerse invloeden een voorbeeld of voorbeelden geven van uit jouw visie?

kokosnoot

Avatar

@ Master Of Films Ja, dat is zo! Thanksgiving is nog erger voor indianen. Apart dat de mensen die John Wayne niet meer accepteren wel die zelfde vlag accepteren en omhoog hijsen en daar geen enkele moeite mee hebben. De nationale trots. Als ik me dan om John Wayne druk zou maken dan om die vlag duizend keer meer.

themovieman

Avatar

Wat een heisa over uitspraken van iemand die allang niet meer onder ons is. Ik ben wel eens benieuwd wat er nu zou gebeuren als de film "White Dog" uit 1982 nu zou zijn uitgebracht. Als er 1 film verboden moet worden is het die wel.

John Wayne

Avatar

^ Als je White Dog wil gaan verbieden heb je er weinig van begrepen.

Maac

Avatar

^Inderdaad.

Sunspot

Avatar

Was een totaal andere tijd! Mensen lijken te denken dat het vroeger net als nu was, maar dan ook weer niet als het uitkomt.

centr1no

Avatar

@kokosnoot
Vanuit de Chinese overheid gezien is vrijheid van meningsuiting en demonstreren niet wenselijk.
Kijk/lees jij geen nieuws?

KeesjeNL

Avatar

Draven "Wat is je onderbouwing? "


Algemene kennis? Soms komt het voor dat iemand een enorme griezel bleek te zijn voordat dat in het nieuws kwam. Ik doe niet mee met hypes, John Wayne was (ook in die tijd dat al al die dingen zij) een enorme racist.

John Wayne

Avatar

^ Rechts ja...fout tijdens de communistenjacht ja...racist nee.
De man is 3x getrouwd met een Latijns-Amerikaanse vrouw, na z'n interview met Playboy ging hij aan de slag met de film The Cowboys. Zowel regisseur Mark Rydell en acteur Roscoe Lee Browne kenden Wayne niet en zagen er een beetje tegen op met deze rechtse man te moeten werken. Browne sprak met Wayne af om niet over politiek te praten en ze bleken uitstekend met elkaar op te kunnen schieten. Ze zijn tot aan de dood van Wayne bevriend gebleven. Ook regisseur Rydell heeft altijd alleen maar lofuitingen gedaan over de samenwerking met John Wayne. Een deel van de erfenis van de Duke ging naar de Indiaanse gemeenschap. Een racist was hij niet.

Darthmar

Avatar

Als we iedereen de maat gaan nemen wordt niks meer vernoemd naar personen. "Hij/zij die zonder zonde is werpe de eerste steen"

KeesjeNL

Avatar

^ Nee, een racist, supremacist en nationalist.

Wat zegt het dat hij, volgens jou, meermaals getrouwd is met een Latijns-Amerikaanse vrouw? Werkelijk niets. De nazi's zagen Nederlanders ook niet als untermenschen, betekend dat dat zij ook geen racisten waren tegenover joden/russen?

kokosnoot

Avatar

@centr1no Ik begreep je even verkeerd. Maar zou je dat dan echt een goede zaak vinden als we in onze maatschappij zo sterk beknot zouden worden in onze vrijheid. Dus je kan dan nooit over politiek of moraal praten. Geen protesten, helemaal niets. Is dat niet een beetje teveel van het goede. Wij slaan hier wel weer door naar de andere kant, dat is zo.

centr1no

Avatar

@kokosnoot
Volgens mij zeg ik vrij duidelijk dat wat China doet niet de beste oplossing is.
Ik heb het over haatzaaiende troll posts en artikelen die als enige doel het denigreren van de persoon of het creëren van aandacht voor een vaag doel of de poster/journalist zelf.

kokosnoot

Avatar

@centr1no aan de ene kant zou dat wel een stuk rustiger zijn en vredelievender. Maar ook beetje een slippery slope. Ik kan me het wel voorstellen hoor, soms denk ik ook wel pffffff.
Maar vind vrijheid van meningsuiting toch wel een belangrijke. Ook daar je iemand kan ignoren of een artikel simpelweg kan overslaan.

marcjeb

Avatar

Racisme is van elke tijd en elke kleur, de een komt er voor uit en de ander houdt het binnen 4 muren. En de ene persoon gaat huilen, zeuren en zet ze leven op pauze. En de andere persoon gaat door en wordt er beter van.

centr1no

Avatar

@ Kokosnoot
Er zijn talloze hetzes en discussies ontstaan na één enkele haatreactie op een onschuldige post op een sociale mediasite (voornamelijk Twitter).
Je kunt persoonlijk uiteraard bepalen wat je met reacties doet maar het wordt een stuk lastiger als clickbait media er mee aan de haal gaat.
Vrijheid van meningsuiting wordt belangrijk gevonden zolang het een intelligente, gegronde mening is die op een normale manier geuit wordt en aanleiding geeft tot intelligente discussie.
Veel websites maken er ook geen geheim van dat de vrijheid van meningsuiting onderhevig is aan hun eigen beleid.
Sommigen filteren keihard op berichten waar een enkel 'verkeerd' woord in staat. Het hypocriete is dat vele andere berichten niet verwijdert worden simpelweg omdat het reacties oplevert. En clicks = $$$.
Omdat dit tegenwoordig ook geldt voor de websites van 'gerenommeerde' nieuwsbronnen wordt het probleem alleen maar erger.
Op dit moment lijkt er geen filter te zijn voor alle opmerkingen van mensen die ergens iets slechts in zien of zich gekrenkt voelen.
Zelfs als je een realistische uitspraak doet die niet perse positief is over de minderheid die op dit moment in de mode is dan krijg je al kritiek.
Zoals al zo vaak gezegd; je bent vrij om je mening te uiten, maar dat wil niet daarmee automatisch zeggen dat die mening geaccepteerd moet worden en dat die uiting moet blijven bestaan, laat staan verspreid.

Innocent

Avatar

Mijn god, wat een onzin allemaal

GreenHornet

Avatar

Racisme moet ook kunnen het is een vorm van vrijheid van meningsuiting.

Vroeger maakte men er geen probleem van

kokosnoot

Avatar

@ centr1no Daar zeg je iets heel interessants. Maar denk dat het heel moeilijk zo te krijgen is dat iedereen er mee tevreden is. Dat gaat gewoon niet lukken. Wat je zegt merk ik ook op inderdaad. Ook bv nieuwssites zijn niet echt helemaal neutraal. Soms wordt je mening terwijl je toch echt netjes bent en respectvol eruit gecensureerd. Tis een vreemde, intense tijd tegenwoordig. Maar persoonlijk ben ik een beetje bang voor een slippery slope als je vrijheid van meningsuiting gaat insluiten en beperken. Je doet dan eigenlijk wat sommige sites nu ook al subtiel doen of proberen, alleen vanuit een andere richting. (Ik zit zelf niet op twitter omdat ik het te weinig vind toevoegen). Het is wel vrij frustrerend tegenwoordig om aan discussies mee te doen als het over verhitte onderwerpen gaat. Vraag me ook wel af of men dan nog echt luistert en open staat voor elkaar, of of het niet meer een loopgraven oorlog is. Voegt vaak helemaal weinig tot niks toe. Alleen al het feit dat je of de ander, er een andere visie op na houdt wordt tegenwoordig niet meer altijd getolereerd. Het schijnt tegenwoordig voor grote groepen mensen niet meer te lukken een persoon in zijn waarde te laten als diegene anders denkt. Vage shit.

NieuwsFilm