Featured

'De Piraten van Hiernaast' en 5 andere memorabele filmpiraten

Zeerovers, boekaniers en andere piraten blijven tot de verbeelding spreken.

door Timothy van Damme om 11:42 in Featured
Piraterij en films gaan niet altijd goed samen. Toch blijven deze zeerovers een geliefd onderwerp voor filmmakers. Deze week verschijnt de avontuurlijke jeugdfilm De Piraten van Hiernaast. De ideale gelegenheid om 5 andere - misschien wel kneitergoede - filmpiraten in het zonnetje te zetten.

Captain James Hook
Sinds hij voor het eerst verscheen in het toneelstuk is Captain James Hook talloze malen opgedoken in andere producties. Zo werd hij bijvoorbeeld vertolkt door Dustin Hoffman in Hook en door Jason Isaacs in Peter Pan.

Toch is de Hook uit de Disney Classic Peter Pan de bekendste incarnatie van het personage. De ijdele, lafhartige piraat raakte zijn hand kwijt aan een krokodil. Die teistert hem met het geluid van de klok die hij ook ooit ingeslikt heeft.

Maar hij is niet de enige. Ook Peter Pan blijft hem dwarszitten. Telkens als Hook het goed voor elkaar heeft, komt de vervelende schelm het verpesten. Het drijft de arme zeerover tot waanzin.

Long John Silver
Weinig verhalen werden zo vaak verfilmd als Treasure Island. En hoewel daar een hoop memorabele versies bijzaten (denk bijvoorbeeld aan de ondergewaardeerde Treasure Planet) is Muppet Treasure Island toch wel de leukste.

De grote troef - naast de vrolijke bende Muppets - is vooral Tim Curry, die heerlijk kan schmieren als piraat Long John Silver. Deze oplichter is vastbesloten de schat van Captain Flint in handen te krijgen.

Daarnaast is hij ook op romantisch vlak een grote tegenstander voor Kermit de Kikker. Er gaat namelijk een hardnekkig gerucht dat Silver een stormachtige relatie met Miss Piggy heeft gehad.

Abduwali Muse
Wie dacht dat piraten in het verleden thuishoren, heeft het helaas mis. Ze zijn gemoderniseerd, maar nog altijd actief. Abduwali Muse is dan ook de enige piraat uit dit lijstje die echt bestaan heeft.

De Somalische zeerover kruist het pad van Captain Phillips als hij diens vrachtschip overneemt. De kapitein laat zijn personeel onderduiken en biedt zichzelf als gijzelaar aan.

De rol van Muse wordt gespeeld door de intense debutant Barkhad Abdi, die een meer dan terechte Oscarnominatie kreeg. Zijn legendarische "I'm the captain now" duikt nog regelmatig op.

Jack Sparrow
Natuurlijk mag Jack Sparrow niet ontbreken in dit lijstje. Na decennia van matig presterende piratenfilms was daar in 2003 opeens dé avonturenfilm van de laatste jaren.

Het was vooral Johnny Depp die hoge ogen gooide als de eigenzinnige Jack Sparrow. Dit was uiteraard nog vóór hij in bijna álle films bizarre typetjes ging vertolken.

Hoewel Sparrow in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl alles is kwijtgeraakt, gedraagt hij zich als een echte piraat. Door goedgelovige zeelieden om de tuin te leiden, heeft hij al snel een crew gevonden die hem moet helpen zijn geliefde schip terug te vinden.

Captain Blood
Errol Flynn is de belichaming van het archetype piraat zoals Hollywood die graag ziet. Goedlachs en charmant gebruikt hij zijn zwaard alleen in als het nodig is.

Hoewel hij later met The Sea Hawk wederom een fantastische piratenfilm maakte, vernoemen we hier Captain Blood. Deze film betekende namelijk zijn grote doorbraak. Daarnaast was dit het begin van zijn samenwerking met regisseur Michael Curtiz, met wie later bijvoorbeeld nog het meesterwerk The Adventures of Robin Hood zou maken.

In Captain Blood speelt hij een arts die onterecht wordt veroordeeld als verrader van de kroon. De rebelse Blood ontsnapt samen met andere gevangen en kaapt een Spaans schip. Een leven als piraat begint, waarmee hij zijn naam probeert te zuiveren. Een classic in het swashbuckler-genre.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Even een leuk feitje over Captain Blood. Het was ook de eerste film waarin Flynn gekoppeld werd aan Olivia Dehavilland. Ze zouden in nog 8 films aan elkaar gekoppeld worden. Olivia Dehavilland leeft nog steeds...ze werd gisteren 104 jaar.

Timothy

Avatar

Ja, daar was zeker sprake van chemie!

NieuwsFilm

meest populair