Captain Phillips (2013)

Out here survival is everything

Greengrass en Hanks zijn in topvorm in deze intense navertelling van de kaping van het Amerikaanse vrachtschip Maersk Alabama.
play

8,1 details

  • 134 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
134 Min Verenigde Staten

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het cargoschip Maersk Alabama. In 2009 werd dit schip door Somalische piraten gekaapt en Phillips gaf zichzelf op als gijzelaar om zijn crew te redden.

Regie
Paul Greengrass
Cast
Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini, Corey Johnson, Barkhad Abdi, Chris Mulkey, David Warshofsky, Yul Vazquez, Michael Chernus, Barkhad Abdirahman, Omar Berdouni, Faysal Ahmed, Mahat M. Ali, Mohamed Ali, Issak Farah Samatar.
Budget
$ 55.000.000
Opbrengst
$ 95.000.000
Release
11.10.2013
Release NL
21.11.2013
Release DVD
25.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Greengrass | Cast: Tom Hanks (Captain Richard Phillips), Barkhad Abdi (Muse), Barkhad Abdirahman (Bilal), Faysal Ahmed (Najee), Mahat M. Ali (Elmi), Michael Chernus (Shane Murphy), Catherine Keener (Andrea Phillips), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2013

Als iemand in staat is om een waargebeurde ramp op een indrukwekkende manier na te vertellen, is het Paul Greengrass wel. De regisseur deed het eerder met Bloody Sunday in 2002, en vier jaar later met United 93, waarin op huiveringwekkend realistische wijze een van de vliegtuigkapingen op 9/11 werd gereconstrueerd, hetgeen hem zijn eerste Oscarnominatie opleverde. Met Greengrass aan het roer lijkt Captain Phillips dan ook op voorhand al een garantie voor succes. Verruil het luchtruim voor een locatie op zee en de vergelijking is al snel gemaakt. Dat de aan de kaping van de Maersk Alabama echter een compleet andere problematiek ten grondslag ligt, wordt meteen onderstreept door piratenleider Muse: “No Al-Qaeda here. Just business.”

Wanneer het piepkleine vissersbootje met de vier Somalische belagers voor het eerst het kolossale vrachtschip bestormt, doemt de associatie met David en Goliath al snel op. Met gigantische waterkannonen weet de bemanning het bootje lange tijd te weren en lijkt het haast alsof het juist de piraten zijn die voor hun leven moeten vrezen. De minutenlange bestorming vormt een hectisch en zenuwslopend schouwspel, waarin Greengrass met zijn kenmerkende documentaireachtige handheld stijl van filmen de kijker middenin de actie weet te betrekken. Als de piraten eenmaal hun ladder aan de reling weten te hangen en met geladen machinegeweren het dek op klimmen, slaat de machtsverhouding volledig om. Wat volgt is een nagelbijtend spannend kat-en-muisspel tussen de gijzelaars en de bemanning.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Captain Phillips Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Uitstekende film die van vanaf het begin boeit en werkelijk tot het allerlaatste moment spannend bli......"

Screambird

"...Boeiende, aangrijpende film met Tom Hanks op zijn best! Ook geweldige acteerprestaties van de overig......"

Frisian

"...Fantastische film dit. Toevallig vorig jaar nog de documentaire gezien op Discovery, en alles klopte......"

Captain Phillips

acties