Recensie

Captain Phillips (2013)

Greengrass en Hanks zijn in topvorm in deze intense navertelling van de kaping van het Amerikaanse vrachtschip Maersk Alabama.

door Jelle Fastenau om 21:27 in RECENSIES
Captain Phillips poster
Regie: Paul Greengrass | Cast: Tom Hanks (Captain Richard Phillips), Barkhad Abdi (Muse), Barkhad Abdirahman (Bilal), Faysal Ahmed (Najee), Mahat M. Ali (Elmi), Michael Chernus (Shane Murphy), Catherine Keener (Andrea Phillips), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2013

Als iemand in staat is om een waargebeurde ramp op een indrukwekkende manier na te vertellen, is het Paul Greengrass wel. De regisseur deed het eerder met Bloody Sunday in 2002, en vier jaar later met United 93, waarin op huiveringwekkend realistische wijze een van de vliegtuigkapingen op 9/11 werd gereconstrueerd, hetgeen hem zijn eerste Oscarnominatie opleverde. Met Greengrass aan het roer lijkt Captain Phillips dan ook op voorhand al een garantie voor succes. Verruil het luchtruim voor een locatie op zee en de vergelijking is al snel gemaakt. Dat de aan de kaping van de Maersk Alabama echter een compleet andere problematiek ten grondslag ligt, wordt meteen onderstreept door piratenleider Muse: “No Al-Qaeda here. Just business.”

Wanneer het piepkleine vissersbootje met de vier Somalische belagers voor het eerst het kolossale vrachtschip bestormt, doemt de associatie met David en Goliath al snel op. Met gigantische waterkannonen weet de bemanning het bootje lange tijd te weren en lijkt het haast alsof het juist de piraten zijn die voor hun leven moeten vrezen. De minutenlange bestorming vormt een hectisch en zenuwslopend schouwspel, waarin Greengrass met zijn kenmerkende documentaireachtige handheld stijl van filmen de kijker middenin de actie weet te betrekken. Als de piraten eenmaal hun ladder aan de reling weten te hangen en met geladen machinegeweren het dek op klimmen, slaat de machtsverhouding volledig om. Wat volgt is een nagelbijtend spannend kat-en-muisspel tussen de gijzelaars en de bemanning.

De keuze voor Hanks als titelheld is enigszins opvallend te noemen, gezien het feit dat er in de twee eerdergenoemde films van Greengrass juist bewust voor gekozen werd om met onbekende acteurs te werken. Verwacht echter geen geromantiseerde Hollywoodvertelling vanwege deze switch in casting. Captain Phillips mag dan op het eerste oog een enerverende gijzelingsthriller zijn, achter de gebeurtenissen schuilt een complexere politieke en economische gelaagdheid. Tussen de regels door schijnt Greengrass zijn licht op de impact van de globaliserende westerse economie op de rest van de wereld. Hoewel de daden van de piraten nergens worden goedgepraat, blijkt de verhouding tussen goed en slecht toch een stuk minder zwart-wit te zijn dan men in eerste instantie verwacht.

Voor wie zich liever minder bezig wil houden met dergelijke politieke kanttekeningen, blijft er echter genoeg over om van te genieten. Captain Phillips is bovenal een menselijk verhaal over de moed van een alledaags persoon in een extreme situatie. Hanks is fenomenaal als Richard Phillips en speelt misschien wel een van zijn beste rollen sinds jaren. Hij vindt echter een meer dan waardige tegenspeler in piratenleider Muse (een debuutrol van Barkhad Abdi, een voormalig Somalische vluchteling), die van zijn rol een menselijk personage met hoop en dromen maakt in plaats van slechts een gezichtsloze entiteit achter een machinegeweer. Beide mannen zitten simpelweg vast in een uitzichtloze situatie, en onderling komen zelfs enige gevoelens van wederzijds medeleven naar boven – al worden deze er nergens te dik of geforceerd bovenop gelegd.

Captain Phillips heeft een redelijk stevige speelduur van twee uur en kwartier, maar deze vliegt in no time voorbij. Greengrass houdt je voortdurend op het puntje van je stoel, terwijl er toegewerkt wordt naar een slopende climax. Het is echter de heftige emotionele ontlading in de nasleep, wanneer Phillips eindelijk lijkt te beseffen wat hem zojuist is overkomen, die er het meest inhakt. Een prestatie van formaat.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Deze positieve recensie verbaast me eerlijk gezegd totaal niet. Ik had hier al hele hoge verwachtingen van. Ook zeer knap de alle Somalische acteurs daadwerkelijk van de straat geplukt zijn. Als ik alleen al de trailer bekijk vind ik al dat die heren er zo dreigend en tegelijk echt uitzien. Alsof het daadwerkelijk Piraten zijn.

johanmeesters

Avatar

Heb de film afgelopen zondag al mogen bewonderen. Tom Hanks is geniaal als Phillips. Daarnaast kent de film een sterk acteerdebuut. Enorm zenuwslopende film,die je na afloop niet meer loslaat. Zowel Greengrass als de bovengenoemde heren verdienen meer dan lof. Ben benieuwd hoe deze het in het prijzencicuit gaat doen...

Frietgezicht

Avatar

Uit de laatste 2 zinnen kan ik dus opmaken dat Philips het overleeft.. Heb rest niet gelezen,alleen laatste stukje maar is dat handig om te weten?

Banned

Avatar

Qua spanning zal deze wel goed zitten al weet ik niet of ie Kapringen zal overtreffen. Maar zijn dan ook 2 totaal andere films.

chrissie107

Avatar

Frietgezicht "Uit de laatste 2 zinnen kan ik dus opmaken dat Philips het overleeft.. Heb rest niet gelezen,alleen laatste stukje maar is dat handig om te weten?"


Is geen spoiler hoor, deze informatie vind je gewoon op het internet

jaime91

Avatar

Frietgezicht "Uit de laatste 2 zinnen kan ik dus opmaken dat Philips het overleeft.. Heb rest niet gelezen,alleen laatste stukje maar is dat handig om te weten?"

Ja maar dat is niet meer dan logisch toch? Het is gebaseerd op zijn verhaal/boek en dat kan alleen als hij het daadwerkelijk kan navertellen.

Maar dat wil niet zeggen dat het geen spannende film kan zijn. Kijk naar Argo. Ook een onwijs spannende film, ook waargebeurd.

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Ja maar dat is niet meer dan logisch toch? Het is gebaseerd op zijn verhaal/boek en dat kan alleen als hij het daadwerkelijk kan navertellen.

Maar dat wil niet zeggen dat het geen spannende film kan zijn. Kijk naar Argo. Ook een onwijs spannende film, ook waargebeurd."


Ja klopt. Zeg ook niet dat het dikke spoiler is,vraag t meer. Ik ken het echte verhaal niet dus ik had het niet geweten.

YOLO

Avatar

Zo zie je Tom Hanks voor een tijdje niet en zo zie je Tom Hanks binnen enkele maanden met 2 bio epic films.

rick512

Avatar

Ik kan niet wachten om hem te zien. Tom Hanks is en blijft mijn meest favoriete acteur

Myridonen

Avatar

Heb de film maandag al mogen kijken van UniversalSmiley face

Ontzettend goed verhaal en zeer goed geacteerd, Tom Hanks heeft het weer gepresteerd!

Door oa de muziek blijft het spannend, ook als het qua verhaal wat minder spannend is, zo blijf je wel op je puntje van je stoel zitten. erg knap gedaan. Laatste film van Paul Greengrass was Green Zone, maar als het zo lang duurt om een film te maken als Captain Phillips maakt mij dat niet uit!

Wel had ik graag flashbacks gezien over zijn gezinsleven, aangezien hier wel paar keer naar genoemd wordt, maar dat maakt verder ook niet uit.

Van te voren dacht ik: oké 2 uur en 14 minuten is best lang, maar voor je het weet loop je de zaal alweer uit.

Het eind maakt het verhaal toch wat beter af. Zoiets zie je zelden in een film. Daar raak je wel een gevoelige snaar mee Smiley face

Zeker de moeite waard. 4,5 meer dan verdiend!

Remco

Avatar

jaime91 ".Ook zeer knap de alle Somalische acteurs daadwerkelijk van de straat geplukt zijn. Als ik alleen al de trailer bekijk vind ik al dat die heren er zo dreigend en tegelijk echt uitzien. Alsof het daadwerkelijk Piraten zijn."


Niet zo moeilijk de meeste Somaliërs zien er dreigend uit

tk1989

Avatar

Meer dan prima film, maar pas in de laatste twee scenes werd ik in het verhaal getrokken, volledig te maken met de acteerprestatie van Hanks. Dit is misschien wel de beste rol die hij ooit heeft gespeeld en dat komt allemaal uit in die scenes. De rest van de film vind ik sterk, maar niet exceptioneel. De piraten zijn van karton (de jongeling, de stoere vent, de doorzetter en de leider) en ik werd simpelweg gestoord van de overdreven "shaky-cam". Logisch, want de golven van de zee zorgt hiervoor, maar ik vond het op sommige punten simpelweg enorm afleidend. Overall werd er echter prima geacteerd, er zit goede spanning in en eigenlijk is alleen Hanks al reden genoeg om de film te kijken. Gezien alle enorm goede recensies had ik er echter toch wat meer van verwacht.

Spijker2

Avatar

Nee, ik vond het camrawerk niet overdreven ofzo. Juist perfect eigenlijk, als zo ook het acteerwerk.

TOPFILM DIT, BESTE VAN DE LAATSTE JAREN 9/10 STERREN!!

chuz

Avatar

Wat een film.....als een film me zo heeft geboeid als deze geef ik hem een dikke tien. De gebeurtenis is hier zo goed neergezet dat je ogenblikkelijk geloofd dat het idd echt gebeurd is en dat maakt het bijna akelig spannend. Bijna alsof je er zelf bij bent. Ondanks je eigenlijk wel kunt voorspellen hoe het verder zal gaan. Een film die nog dagen na klinkt in je geest.

Captain Phillips

acties