Algemeen

Filmlegende John Wayne valt verder van zijn voetstuk

Een oud interview achtervolgt de westernacteur.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Even geleden werd al duidelijk dat het John Wayne Airport mogelijk weer Orange County Airport gaat heten doordat filmlegende John Wayne, overleden in 1979, nogal rasistische uitlatingen heeft gedaan.

Alweer een tijdje geleden doken er oude interviews van Wayne op uit de Playboy waarin de western-acteur uit films als True Grit uit 1969 en The Alamo uit 1960 als volgt werd gequoot: "Ik geloof in blanke suprematie totdat de zwarten zijn opgeleid tot op een acceptabel niveau. Ik geloof niet in het geven van autoriteit, leiderschap en oordeelposities aan onverantwoordelijke mensen."

Expositie geruimd
Nu blijkt dat er een John Wayne-expositie van het USC School of Cinematic Arts, waaraan Wayne in zijn jongere jaren studeerde, een expositie over de acteur gaat verwijderen.

Er waren al eerder protesten tegen de tentoonstelling en klaarblijkelijk hebben de recente BLM-protesten het laatste duwtje gegeven. Hieronder de complete reactie van de school:30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Dat... Of je kiest ervoor om de expositie om te bouwen en de jeugd inzicht te geven tot racisme in het verleden. Maar das natuurlijk weer de moeilijke weg...

dave74

Avatar

Wat een onzin alemaal

Maac

Avatar

Evan Hughes, "Assistant Dean of Diversity & Inclusion"

The Maya were right.

ThysRomani

Avatar

Ben het met je eens, Rich Art. Het gaat niet om de pijnlijke woorden, het gaat om de tijdsgeest. Waar komt iedereen vandaan en hoe dacht iedereen over elkaar. Hoe zaten de verhoudingen? Als je alles weg gaat halen "is het er niet?".

Educate.

chefry1983

Avatar

De heksenjacht gaat verder.
Kan men echt niet politieke gedachten en acteerwerk gescheiden houden?

Master Of Films

Avatar

Goed zo. Bend the knee, voor een kleine minderheid van sneeuwvlokje dat zo getraumatiseerd is geworden door de woorden van John Wayne.

Deze safespace protesters zouden ook met professor Spike Lee moeten gaan praten. Hij laat gewoon The Birth of a Nation (1915) zien aan zijn studenten. Hoe durft hij?

xarkov

Avatar

O noes, mensen in de jaren 50\60 waren anders dan nu. CANCELL!!!!!

Jeroen Pasman

Avatar

De Cancel-Cultuur.... Doen alsof iets nooit bestaan heeft

Artificialis

Avatar

Deze mensen willen blijkbaar dat dhr. Trump weer wordt herkozen? Als je de tradities, iconen en identiteit van mensen probeert af te pakken moet er niet gek worden opgekeken als zij weer achter de persoon gaan staan die deze zaken blijft verdedigen.

Civilian Supreme

Avatar

In die tijd was het vrij normaal en niks bijzonders om zo te praten, nu zou dat natuurlijk niet meer kunnen. Beoordeel dit soort dingen op de tijd waarin het gezegd werd. Dit is appels met peren...

centr1no

Avatar

Maac "Evan Hughes, "Assistant Dean of Diversity & Inclusion""
Scherp.
Precies daar gaat het fout.
De indoctrinatie die op vele scholen plaats vind door figuren als hem begint zulke groteske vormen aan te nemen dat er in Amerika en ondertussen ook in andere landen als het Verenigd Koninkrijk en Australië zelfs in de politiek alarmbellen gaan rinkelen.
Links extremisme heeft net zo min iets op scholen te zoeken als rechts extremisme maar toch worden dit soort idioten omarmd door universiteiten, bedrijven en andere (overheids)instellingen.

kokosnoot

Avatar

Zijn uitspraken uit 1960.

Maar Amerikanen met een Afrikaanse achtergrond mochten toen nog niet eens samen in de bus met witte Amerikanen.
Dus als dat nog normaal was in die tijd. Maarten luther King heeft daar met vele anderen voor moeten strijden en in 1964 was het pas zo ver.

1965! Indianen krijgen eindelijk stemrecht!
Hun hele maatschappij was nog super rascistisch.

Dan moet je als Afriko Amerikaanse student of blm activisten ook geen onderzoeksgeld voor een onderzoek aannemen van grote bedrijven die in die tijd nooit King en al die anderen gesteund hebben. Of voor zo een bedrijf gaan werken. Dan ben je consequent. En dat zijn heel wat bedrijven in Amerika.

Maar in het kort...die hele tijdgeest was in Amerika nog zo racistisch als de pest, officieel ook! Waarom dan Wayne meten naar de maat van nu. Dan zou je de hele Amerikaanse maatschappij van toen die maat moeten meten. Excuses moeten vragen aan de overheid en de meeste grote bedrijven in Amerika.

Lijkt me veel beter om Wayne wel te presenteren en gewoon uitleg te geven over die hele periode. Hoe het Amerika van toen uberhaubt officieel nog rascistisch was. Met voorbeelden. Dan doe je er nog iets mee.

Dat vliegveld kan ik me voorstellen maar dat is simpel een ding van de locale bewoners en gebruikers van het vliegveld. Houdt er een referendum over.

Darthmar

Avatar

@kokosnoot dat klopt. Gebeurtenissen uit het verleden worden onder hedendaagse normen en waarden beoordeeld. I.p.v. het in een tijdsbeeld te zetten. Vergeet niet dat normen en waarden door de maatschappij worden gedefinieerd.

Zortmania

Avatar

Het is niet goed. Ik en vele mensen met mij zouden deze uitspraken zelf ook nooit doen. Maar het is ook de tijdgeest. In die tijd was het vrij algemeen in Amerika (en andere landen) om ze te praten. Kijk bijvoorbeeld maar naar Kuifje in Afrika. De eerste druk is bizar rascistisch. Maar in de tijd waarin het geschreven is, vond met dat toen normaal.

KingCreole81

Avatar

F*ck de hele BLM beweging.
Als ze zo staan te trappelen om het verleden zwem dan terug naar land van herkomst en ga met kraaltjes spelen

Judge

Avatar

Boeien.

centr1no

Avatar

kokosnoot "Dan zou je de hele Amerikaanse maatschappij van toen die maat moeten meten"
Dat is toch wat er min of meer gebeurt.
Het is bijvoorbeeld de reden dat scholen, bedrijven en instanties quota's hebben voor het aantal niet blanke mensen. De reden voor positieve discriminatie.
Het is overdreven excuusgedrag en compensatie voor iets waar geen mens in deze tijd schuld aan heeft.

Sunspot

Avatar

BLM is de kanker van de samenleving, totaal niks aan, veroorzaken alleen maar tweespalt!

Gelukkig komt dit de laatste tijd meer in het nieuws ook.

Geschiedenis willen uitwissen, wat zo FOUT is, stempels drukken op iedereen, voor of tegen, neutraal (over denken etc.) mag niet van ze. Van alles eisen, korte teentjes, totaal niet gezond voor de samenleving.

Walgelijke beweging gewoon, heb je niks aan dat soort mensen wat mij betreft, verlengen alleen maar de problemen die er zijn.

En waarom blijven zwarten doen alsof ze zo heilig zijn, verbaasd me nog steeds.

Zo schijnheilig allemaal en hypocriet en bedrijven/staatsmedia doen gezellig mee, zeer kwalijk.

Praat gewoon met elkaar, weet dat we mensen zijn, veranderingen tijd nodig heeft, kom op, wat is dit voor achterlijk gedoe allemaal, insane!

KeesjeNL

Avatar

Mooi zo. Als je nu nóg niet snapt dat John Wayne een misselijkmakende racist was dan moet je aan je voorhoofd voelen en afvragen of je er wel thuis hoort in de westerse wereld.

Hierboven staat KingCreole81 dingen in te tikken die volledig op hem zelf slaan. Als jij je zó verheven voelt boven anderen mensen dan is er juist voor jou geen plaats in Nederland en dien je zelf op te donderen naar een ver en onderontwikkeld land dat jou normen en waarden deelt.

Draven

Avatar

Evan Hughes is in ieder geval fan van 'Demolition Man'.....Be Well!

John Wayne

Avatar

Ik heb het al eerder gezegd en herhaal het nogmaals John Wayne was geen racist. De uitspraken die hij deed in Playboy waren destijds ook niet onomstreden, maar hij refereerde hier aan de oproepen tot geweld door de Black Panther beweging. John Wayne was niet feilloos. Hij heeft beslist fouten gemaakt, maar op gebied van film is hij zelfs 40 jaar na z'n dood nog steeds mateloos populair. Er is nu een kleine groep die eist dat iedereen in heden of verleden die een uitspraak heeft gedaan die niet in het gekleurde straatje van die groep past aan het kruis wordt genageld. Kijk wat je kunt leren van het verleden en hoe je het beter kunt doen in de toekomst. Dode acteurs om uitspraken van 50 jaar geleden veroordelen heeft weinig zin.

Ik vind het overigens wel erg pijnlijk om bepaalde ongenuanceerde en sommige ronduit racistische uitlatingen hierboven te lezen.

PRIME

Avatar

Het was in de jaren 60 ook niet normaal. Het is nooit normaal geweest om zo te denken over je medemens.
En om BLM een ''kanker'' te noemen, vind ik wel heel zorgwekkend, ongeacht of je het eens bent met waar ze voor strijden.

bagheera1801

Avatar

Weet je wie er pas racistische (met een c, FilmTotaal...) uitspraken deed? Ene Adolf H, in de jaren '30 al! Laten we die ook maar uitpoetsen uit de geschiedenis, what could go wrong?

centr1no

Avatar

John Wayne "Ik heb het al eerder gezegd en herhaal het nogmaals John Wayne was geen racist."
Racisme gaat over het onderscheid tussen rassen gebaseerd op vermogen, eigenschappen en capaciteiten. Wayne heeft het echter in dat specifieke interview in Playboy alleen over de sociale situatie waar bepaalde bevolkingsgroepen zich in bevinden.
Voor alle BLM schapen onder de lezers hier: het simpelweg onderkennen dat bepaalde bevolkingsgroepen op bepaalde gebieden een achterstand hebben in een samenleving is niet racistisch. Het wordt racistisch als erachteraan bijvoorbeeld gezegd wordt dat ze die achterstand nooit zullen inhalen omdat ze daar het geestelijk vermogen niet voor hebben.

chefry1983

Avatar

Ik vind dat racisme hard moet worden aangepakt. Maar een heksenjacht beginnen om een interview van 50 jaar geleden!!!! Nee dat is fout want het verleden kan niet gewijzigd worden.

Maar als je het heel zwart wit bekijkt is iedereen in zijn of haar leven wel racistisch geweest naar iemand toe.

BLM begon goed met vreedzame protesten maar nu loopt het uit de hand en beginnen ze steeds meer krediet te verliezen. Vernielingen aanrichten hebben totaal geen nut. En dus ook niet ouwe koeien uit de sloot trekken

Jaws

Avatar

dat heel BLM gebeuren kan van mijn part door de toilet gespoeld worden. John Wayne een racist noemen is echt belachelijk. blanken worden nu gediscrimineerd door deze beweging.

Sunspot

Avatar

@Prime

Ik vind het een soort van 'kanker', totaal niet luisteren naar anderen, alleen maar lopen pushen, niet de geschiedenis zien, heilige boontjes.

Ik ben juist voor divers, iedereen samen, maar zie dan ook dat je totaal jackshit hebt aan dat BLM gedoe, alleen maar meer tweespalt.

Je gaat niet forceren, stempels drukken, zonder discussie, elkaar leren kennen, zo gaat het nooit werken gewoon.

Common sense

Eddie Singer

Avatar

John Wayne +1.
Niet zozeer de acteur....maar de FilmTotaal-deelnemer John Wayne.
Bepaalde quotes zijn gebonden aan de tijd. Sommige zijn tijd-overstijgend.
Black Panther- de beweging - én BLM waren en zijn marxisten en communisten. Alsof dat lekkere lui zijn. Stalin, Pol-Pot, Mao, to name a few, zijn samen goed voor zeker 100 miljoen doden...in de moderne geschiedenis. Executies/dwangarbeid waren geoorloofde middelen voor deze dictators.
Het oliestaatje Oman schafte (zwarte)slavernij! pas af in 1970.
Daar ligt pas wat recenter leed. Maar ja...je gooit een steenrijke Arabier geen Westers/blank schuldgevoel voor de voeten. Dat werkt niet bij hen. Selectieve verontwaardiging is dus de jas die BP en BLM prima past.Swampman

Avatar

Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap..........

NieuwsFilm

meest populair