Algemeen

Regisseur Alan Parker (o.a. bekend van Mississippi Burning) overleden

De beroemde filmmaker werd 76.

door Wouter Drummen om 17:27 in Algemeen
De Britse regisseur Alan Parker is op 76-jarige leeftijd overleden na een langdurig ziekbed. Parker was voornamelijk bekend van Midnight Express en Mississippi Burning. Beide films leverden hem dan ook een Oscarnominatie voor Beste Regisseur op.

Parker stond ook bekend om zijn muzikale films, zoals Bugsy Malone, Fame, Pink Floyd: The Wall en Evita, maar hij waagde zich eveneens aan andere genres. Zo maakte hij ook de psychologische horrorfilm Angel Heart en het drama Angela's Ashes. Zijn laatste film, The Life of David Gale, stamt alweer uit 2003. In 2015 liet Parker weten genoeg te hebben van de filmwereld en zich te willen focussen op andere dingen.

Glansrijke carriere
Naast zijn twee Oscarnominaties wist Parker in zijn decennia lange carrière de nodige prijzen te winnen, waaronder ook de BAFTA Fellowship, wat de grootste onderscheiding van de British Academy of Film and Television is. Zijn films wonnen in totaal 19 BAFTA's, 10 Golden Globes en 10 Oscars.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Gut, Filmtotaal is ontwaakt en weet ook een artikel aan Alan Parker te wijden.
Parker was een regisseur die steeds iets bijzonders van z'n films wist te maken. Mijn favoriet is Mississippi Burning, nog steeds een ijzersterke en actuele film. Midnight Express en Angel Heart waren ook heel bijzonder. Ook uitstekend was de film Birdy met bijzondere acteerprestaties van Matthew Modine en Nicolas Cage.

Mav Damian

Avatar

Aantal titels van hem zeggen me wat, maar nog niks van hem gezien.
R.I.P!
Binnenkort maar eens paar van zijn films eens checken.

Artificialis

Avatar

John Wayne "Gut, Filmtotaal is ontwaakt en weet ook een artikel aan Alan Parker te wijden."

Zeg, hij is toch pas gister overleden? Filmtotaal wordt niet gerund door een NOS-redactie waarbij het publiceren van artikelen fungeert als primaire inkomstenbron. Hier zijn gewoon mensen met een baan ernaast.

Draven

Avatar

76 vind ik te jong om te gaan. Dealniettemin heeft hij een stempel kunnen drukken. Met name Fame was superlevendig in die tijd. De muziek die continue op de radio en MTV kwam. Pink Floyd: The Wall was erg geliefd bij de fans. RIP.

David Mills

Avatar

@john wayne, een beetje meer respect voor de redactie van Filmtotaal, wees blij dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor deze site. Het is geen CNN of NOS

Spider-fan

Avatar

Vergeleken met andere regisseurs heeft hij eigenlijk niet zo gek veel gemaakt. Zo'n veertien bioscoopfilms, wat videoclips en twee tv-films. De meeste succescvolle regisseurs maken meer. Hij ging echt voor kwaliteit, denk ik, want het meeste is erg goed.
Mijn favorieten zijn Fame (vreemd ondergewaardeerd, ik dacht die film geliefder was), Pink Floyd: The Wall (visueel ijzersterk), en Angel Heart (zag de twist aan het einde echt totaal niet aankomen).

RIP

Spider-fan

Avatar

(die oude dubbelpost bug slaat weer toe)

Lewis

Avatar

Mississippi Burning goed, Midnight express vond ik erg sterk. Life of David gale ook.

ThysRomani

Avatar

RIP Alan Parker. Ook geen goed inzicht in zijn oevre, maar de prijzenkast geeft een goede reflectie.

John Wayne is trouwens gewoon boos op FilmTotaal sinds het artikel over John Wayne. Kan niet missen.

donniebrasco

Avatar

Maker van de meest indrukwekkende films!

NieuwsFilm

meest populair