Algemeen

Disney gaat minder films op Blu-ray uitgeven

De fysieke schijf verdwijnt langzaam maar zeker.

door Bram de Groot om 10:34 in Algemeen
De 4K Blu-ray schijf is al een luxe product met een prijs van vaak ruim boven de twintig euro. Het is ook duidelijk dat de Ultra High Definition-uitgaven niet het succes zijn dat werd behaald met de gewone Blu-ray schijven.

Volgens The Digital Bits gaat Walt Disney Studios Home Entertainment komende periode geen titels uit de rijke catalogus uitgeven. Voorlopig staan er enkel 4K-uitgaven gepland van nieuwe films die uit de bioscoop komen.

4K alleen op streaming
Volgens het bericht gaat Disney+ de 4K-edities van catalogusfilms van onder meer de eigen studio, maar ook van 20th Century Fox Studios, enkel uitbrengen op de verschillende platformen, zoals Disney+, Hulu en het in 2021 te verschijnen Star.

Fans van UHD wachten nog altijd op de 4K-edities van The Sound of Music, Fight Club, Pirates of the Caribbean en Pretty Woman. Deze lijken dus niet te gaan verschijnen. Ben jij een fan van fysieke uitgaven? En zo ja, hoe denk jij over de toekomst van de (4K) Blu-ray uitgaven?

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Niet geheel onbelangrijk.

The exception seems to be James Cameron’s Avatar, which Disney is banking on heavily. To keep Cameron happy, there might be a chance that the studio will release the likes of Aliens, the original Avatar, True Lies, and The Abyss on physical 4K at some point in the future. But they seem to be in no rush to do so, nor—as fans have become painfully aware in recent years—does Cameron himself seem to be promoting it.

RobzZ01

Avatar

Met andere woorden: ze willen dat zo min mogelijk mensen het product bezitten en enkel het product op eigen platform kunnen aanbieden (die ze na verloop van tijd weer kunnen weghalen om de vraag te vergroten) zodat ze volledig vrij spel krijgen in eventuele aanpassingen in de toekomst... want stel je voor als volgend jaar iemand aanstoot vind tegenover een scéne van Pirates of the Caribbean... dan moet die er natuurlijk uitgeknipt kunnen worden!

Heel eng wat Disney hier aan het doen is. En een ware klap in het gezicht voor iedereen die nog steeds een verzamelaar is van fysieke media. De kwaliteit van fysieke media zal zich nooit en te nimmer meten met de kwaliteit van streaming. Dus het is ze ook niet eens te doen om de kwaliteit en de kunst van het medium 'film'.

baron nostalgia

Avatar

Ik verzamel ook nog steeds blu ray en dvd schijven maar koop alleen de juweeltjes zo als joker 1917 films van Tarantino sommige mcu films en Disney live action remakes of inderdaad de klassiekers zo als the green Mile the good the bad and the ugly the dark knight en de oude James bond films

John Wayne

Avatar

Ik ben een verzamelaar van films op fysieke media. Ik heb een groter aanbod van films en series dan Disney op dit moment op haar streamingkanaal aanbiedt. Mijn interesse ligt niet zo zeer bij de hedendaagse blockbusters, waarvan ik de goede wel koop, maar meer bij de klassiekers. De meeste films worden nl. niet meer uitgezonden of gestreamd. Afgelopen weekend heb ik bijvoorbeeld nog een oude Tarzan-film met Johnny Weismuller gekeken, onlangs nog Le Samourai met Alain Delon. Dit zijn films die zeer de moeite waard zijn en die alleen nog maar te zien zijn op Blu-ray of DVD. Het besluit om films niet meer op fysieke media uit te brengen beperkt de toegang tot het bekijken van vooral oudere films en zie ik als een verlies van een enorme schat aan historische waarde. Ik hoop dat andere maatschappijen dit domme besluit niet volgen.

Dukat

Avatar

@John Wayne: yep, die films van Johnny Weismuller zijn goud, vind ik. Ik heb de eerste 6 films op DVD (nog met Maureen O'Sullivan als Jane). Heerlijk die oude films. Een van mijn favoriete films is dan ook een klassieker ("To kill a mockingbird")

Master Of Films

Avatar

John Wayne "Ik hoop dat andere maatschappijen dit domme besluit niet volgen."
Tja wat is een domme besluit voor een bedrijf dat geld wilt gaan verdienen. Er valt niet veel te verdienen met DVD's/BR's/UHD's.

Om maar eens een bericht van cnbc (2019) te quoten.

DVD sales have been on the decline for over a decade, but a slew of new streaming services and a shift in how consumers are watching movies and TV shows could be the final death knell for the technology.

The same can be said for Blu-Ray discs.

And that decline could get worse as more streaming services enter the market. Disney+, Peacock and HBO Max are all arriving within the next year. Apple TV+ rolled out on Nov. 1, and Disney+ arrives Tuesday.


Supply and demand, de grote massa gaat voor streaming ipv schijfjes verzamelen. Komt meteen een voordeel voor Disney, wat RobzZ01 al benoemde. Meer controle/macht over hun producten via D+. O.a. Daryl Hannah en haar zeer aanstotende blote billen.

Maac

Avatar

Mijn enorme collectie van fysieke uitgaven is compleet waardeloos. Kost alleen maar ruimte en de geldwaarde is 0,0. Was even leuk in de periode dat ik er nog hard van kon worden als iemands mond openviel van de hoeveelheid DVD's die ik had gespaard, maar het was de stomste investering die ik ooit had kunnen doen.

Ik heb alles gedigitaliseerd en er hangt een loei van een NAS in mijn meterkast waarmee ik meer content kan afspelen dan alle streamingsdiensten bij elkaar. Tevens al mijn persoonlijke administratie en foto's en video's van de kids.
En dat alles vanuit een gepersonaliseerd mediacenter (PLEX).

Je kan Disney en andere streamingsdiensten de schuld geven dat ze geen rekening houden met obsessieve verzamelaarstrekjes of ouderwets gedachtengoed, maar misschien is het geen slecht idee een beetje met de tijd mee te gaan. Deze ontwikkelingen zijn er niet om je te pesten, ze zijn er om je leven gemakkelijker te maken en bovendien is het gebaseerd op de behoeften van de consument.

Dominar Rygel XVI

Avatar

Ik heb liever de uhd en gewone bluray schijven. Beeld en geluid is zoveel better Dan de streaming services.

John Wayne

Avatar

@ Maac, ik heb ongeveer 7.000 films en series op blu-ray of dvd. Ik heb die dingen nooit gekocht met de gedachte dat dit een goede of slimme investering is, maar omdat ik er plezier aan beleef. Ik heb ook nog een aardige verzameling lp's en comics. Ik hoop dat men toch op kleinere schaal bepaalde films op fysieke schijf blijft aanbieden, net zoals muziek ook op lp nog steeds wordt aangeboden.

@ Dukat: To Kill a Mockingbird is een briljante film. Bij dit soort films vind ik ook de bijgeleverde extra's zeer interessant. Nog zoiets wat ik op een steamingskanaal mis.

RobzZ01

Avatar

@Maac,

Ben ik niet met je eens. De échte filmliefhebber zal altijd voor fysieke media blijven gaan, net als de échte muziekliefhebber toch altijd wel voor fysiek blijft gaan. Kijk maar naar de terugkomst van Vinyl.

Fysieke media brengt gewoon stappen meer kwaliteit met zich mee, daar kan je niet omheen. Fysieke media zorgt ervoor dat mensen altijd hun gewilde film kunnen opzoeken en in de best mogelijke kwaliteit kunnen bekijken. Niet een streamingdienst die een monopolie beheert en bepaalt wat je wel en niet kan kijken en wanneer.

Je zal maar trots zijn op je film als regisseur om er vervolgens achter te komen dat mensen je film niet meer kunnen bekijken tenzij het op de termen van een Disney+ is.

Stel je toch eens voor dat je echt graag weer eens Alien wilt kijken maar die houdt Disney in de kluis om de vraag te vergroten en een fysiek schijfje biedt geen alternatief meer. Denk je dat het fair is dat Disney zoveel macht heeft?

Dat de huidige generatie meer streamt kom je niet omheen maar dat heeft meer met gemakzucht en kostenbesparing te maken. Niet dat het nou zo'n goed alternatief bied op het fysieke schijfje. Om elke liefhebber van fysieke media hiermee weg te zetten als onderdeel van "ouderwets gedachtengoed" is flinke onzin.

Niemands leven wordt ermee gemakkelijker gemaakt als bewust de best mogelijke filmkwaliteit gedwongen wordt achter gehouden omdat ze maar willen dat je gaat streamen op hún platform.

En het is al jaren niet meer gebaseerd op de behoeften van de consument. Het is gebaseerd op zo veel mogelijk geld binnenharken. De prijs van een (4K) Blu-ray schijfje zijn soms nog steeds belachelijk hoog. Die kunnen makkelijk omlaag. Dan niet achteraf klagen dat de markt is ingestort want die maatschappij heb je ook zelf in stand gehouden door zoveel mogelijk geld te willen persen uit een enkel product. En ze doen hetzelfde liedje nu weer met Mulan.

David Mills

Avatar

Eens met Maac! Het is niet verkeerd om met de tijd mee te gaan, tijden veranderen nu eenmaal. Mijn collectie staat ook te verstoffen op zolder: dvd’s, blu-ray’s CD’s , boeken. Sommige nog in de verpakken, hoe triest is dat Smiley face . Verkopen heeft geen zin, er is nauwelijks vraag naar. Nu doe ik alles via Itunes. @Robzz01 ..waarom kun je geen echte filmliefhebber zijn zonder fysieke media??

Maac

Avatar

@John Wayne
Ik snap dat je je aanschaffen niet hebt gedaan om er financieel rijker van te worden. Mijn punt is dat het vastklampen aan fysiek media een gevolg is van emotionele waarde en niets meer.

Rob "Ben ik niet met je eens. De échte filmliefhebber zal altijd voor fysieke media blijven gaan, net als de échte muziekliefhebber toch altijd wel voor fysiek blijft gaan. Kijk maar naar de terugkomst van Vinyl."
Aha, dus alleen van films houden is niet genoeg om een échte filmliefhebber te zijn. Ik wist niet dat er meer bij kwam kijken. Ik zal in overweging nemen of ik in de toekomst mezelf belangrijk genoeg kan vinden om bij dat snobistische, zelfingenomen groepje wil horen.
Overigens is de terugkomst van vinyl een slecht voorbeeld. Het geluid van vinyl brengt een ervaring met zich mee die zich onderscheidt van de digitale tegenhanger.

Rob "Fysieke media brengt gewoon stappen meer kwaliteit met zich mee, daar kan je niet omheen. Fysieke media zorgt ervoor dat mensen altijd hun gewilde film kunnen opzoeken en in de best mogelijke kwaliteit kunnen bekijken. Niet een streamingdienst die een monopolie beheert en bepaalt wat je wel en niet kan kijken en wanneer."
Je weet dat je in 4K kan streamen toch? Wie hou je voor de gek? Die oude schijfjes zijn echt van mindere kwaliteit.
Ook zijn er manieren om digitale content te kijken op eigen voorwaarden, zoals ik dat doe.

Rob "Je zal maar trots zijn op je film als regisseur om er vervolgens achter te komen dat mensen je film niet meer kunnen bekijken tenzij het op de termen van een Disney+ is."
Dan moet je je content niet verkopen aan een aanbieder waarvan je de voorwaarden onacceptabel vindt. Niemand dwingt je om lekker onafhankelijk een film te produceren en op schijfjes te zetten.

Rob "Stel je toch eens voor dat je echt graag weer eens Alien wilt kijken maar die houdt Disney in de kluis om de vraag te vergroten en een fysiek schijfje biedt geen alternatief meer. Denk je dat het fair is dat Disney zoveel macht heeft?"
Ja. Ik ga je niet kwalijk nemen dat je geen verstand hebt van hoe een onderneming werkt, of hoe contracten in elkaar zitten, maar niemand wordt met een pistool op het hoofd gedwongen om iets te doen wat hij of zij niet wilt.

Rob "Dat de huidige generatie meer streamt kom je niet omheen maar dat heeft meer met gemakzucht en kostenbesparing te maken."
En dus is er sprake van een verschuiving. Je begrijpt het dus wel.
Rob "Niet dat het nou zo'n goed alternatief bied op het fysieke schijfje."
Oh nee, toch niet.
Rob "Om elke liefhebber van fysieke media hiermee weg te zetten als onderdeel van "ouderwets gedachtengoed" is flinke onzin."
Maar het is ouderwets. Het aanbod van fysieke media wordt minder en je hebt zelf gezegd dat er meer gestreamd wordt.

Rob "Niemands leven wordt ermee gemakkelijker gemaakt als bewust de best mogelijke filmkwaliteit gedwongen wordt achter gehouden omdat ze maar willen dat je gaat streamen op hún platform."
Nee, JOUW leven wordt er niet gemakkelijker mee gemaakt. Maar JIJ bepaalt de markt niet.

Rob "En het is al jaren niet meer gebaseerd op de behoeften van de consument. Het is gebaseerd op zo veel mogelijk geld binnenharken."
Nogmaals, geen verwijt, maar jij weet dus duidelijk niet hoe het werkt. Wiens geld denk je dat ze binnenharken?

@Mills
Hallelujah brother.

RobzZ01

Avatar

@Maac,

Jeetje je hoeft het écht niet zo persoonlijke op te vatten hoor. Ik heb nergens gezegd dat je geen filmliefhebber kan zijn als je geen fan bent van fysieke media. Ik schetste alleen dat er altijd een markt voor zal zijn. Want ondanks jouw beweringen, ja het maakt alsnog een enorm kwaliteitsverschil zeker met de 4K discs. Jij vind het niet te vergelijken met Vinyl. Maakt het ook niet direct zo. Er zijn er nog genoeg die vinden dat in fysieke media een ervaring zit die zich onderscheidt van de digitale tegenhanger. Maar wel fijn dat je die mensen nu allemaal schaart onder een snobistisch zelfingenomen groepje. Waar haal je dat in godsnaam vandaan? Zit er iets opgekropt?

Je weet zelf ook dat 4K streamen niet dezelfde kwaliteit oplevert als een 4K schijfje toch? Of moet je ik dat ook nog haarfijn uitleggen?

En mbt Disney+ is het ook flinke onzin wat je zegt. Je denk serieus dat een filmmaker die z'n film zo'n 10 jaar of langer terug maakte rekening hield met het feit dat Disney wel eens even lekker gaat bepalen hoe beschikbaar de film zal zijn?

Maar gelukkig praat ik met iemand die heel veel verstand hiervan heeft. Je hebt de makers zelf gesproken denk ik? Feit is dat films toegankelijk horen te zijn voor iedereen en niet voor een Disney die besluit alles op te kopen en dan de toegankelijkheid van het medium wilt gaan beperken tot enkel zij nog bepalen wat je te zien krijgt.

Voer anders even een normale discussie in plaats van zo'n denigrerend toontje aan te slaan. Slaat echt helemaal nergens op.

JIJ vind fysieke media achterhaald. Het is je goed recht. Maar zo lang de kwaliteit van streaming nog niet in de buurt komt met wat een schijfje kan produceren is fysieke media verre van ouderwets. Ongeacht waar de markt zit. Als bioscopen besluiten geen iMax meer te gaan vertonen omdat minder mensen daar geld voor zullen uitgeven is dat concept dan ook meteen ouderwets? Nee, het blijft een ervaring die vele malen beter is dan de reguliere.

Soundbars zijn tegenwoordig ook veel populairder dan een Hi-Fi surround set. Maakt dat de Hi-Fi surround set ouderwets? Nee, de kwaliteit ervan overschaduwd vaak nog altijd de soundbars. En dan mag jij nog altijd vinden dat de kwaliteit van een fysiek schijfje minder is dan het streamen of gelijkwaardig. Feit is dat dit niet zo is. Lees je anders even in over wat de verschillende mediums aankunnen.

Als over enige tijd verschillende uitgeverijen besluiten om hun boeken enkel te publiceren in de vorm van e-books, zijn de mensen die dan het fysieke boek te kopen ook ouderwets, snobistisch en achterhaald? Omdat ze niet meegaan met de tijd? Zolang het medium nog waarde blijft behouden, in welke vorm dan ook, is er niemand die hoort te bepalen voor de rest hoe jij je producten gaat consumeren. Dat is aan de gebruiker.

Als Disney nou gezegd had: de catalogus gaan we niet meer printen op Blu-Ray enkel op 4K afijn. Maar dat is dus niet het geval. Je zal maar een 4K TV thuis hebben maar wat trager internet. Dan bepaalt Disney dus even mooi dat je je content nooit echt in 4K kunt bekijken.

Maac

Avatar

Rob "Jeetje je hoeft het écht niet zo persoonlijke op te vatten hoor. Ik heb nergens gezegd dat je geen filmliefhebber kan zijn als je geen fan bent van fysieke media. Ik schetste alleen dat er altijd een markt voor zal zijn."
Ik vat niets persoonlijk op. Ik heb juist geprobeerd te reageren vanuit het oogpunt van de marktontwikkelingen, niet mijn persoonlijke voorkeur.
Rob "Er zijn er nog genoeg die vinden dat in fysieke media een ervaring zit die zich onderscheidt van de digitale tegenhanger. Maar wel fijn dat je die mensen nu allemaal schaart onder een snobistisch zelfingenomen groepje. Waar haal je dat in godsnaam vandaan? Zit er iets opgekropt?"
Ik zou mensen die een voorkeur hebben voor fysieke media nooit veroordelen. De woorden snobistisch en zelfingenomen waren gericht aan iedereen die vindt dat je alleen dan een échte filmliefhebber bent. Dat waren jouw woorden, niet de mijne.

Rob "Je weet zelf ook dat 4K streamen niet dezelfde kwaliteit oplevert als een 4K schijfje toch? Of moet je ik dat ook nog haarfijn uitleggen?"
Dus jouw collectie bestaat uitsluitend uit 4K versies? Als het je om kwaliteit te doen is heb jij dus ook afscheid genomen van je oude schijfjes. Maar dat denk ik niet. Die paar pixels zijn echt de reden niet waarom jij een kast in je kamer wilt.

Rob "En mbt Disney+ is het ook flinke onzin dat je zegt. Je denk serieus dat een filmmaker die z'n film zo'n 10 jaar of langer terug maakte rekening hield met het feit dat Disney wel eens even lekker gaat bepalen hoe beschikbaar de film zal zijn?"
Ook al niet gezegd. Dit heeft alles met rechten te maken en als je die zelf niet hebt, heb je er dus voor getekend dat een ander er tot op zekere hoogte mee kan doen wat ze willen.

Rob "Maar gelukkig praat ik met iemand die heel veel verstand hiervan heeft. Je hebt de makers zelf gesproken denk ik? Feit is dat films toegankelijk horen te zijn voor iedereen en niet voor een Disney die besluit alles op te kopen en dan de toegankelijkheid van het medium wilt gaan beperken tot enkel zij nog bepalen wat je te zien krijgt."
Ik ben het met je eens dat het fijner is als iedereen toegang heeft tot alle content, maar wat je zegt klopt gewoon feitelijk niet. Als contractueel staat vastgelegd dat je kan doen wat je wilt met wat je gekocht hebt, mag je dat ook. Disney is de eigenaar, of je dat nu leuk vindt of niet.

Rob "Voer anders even een normale discussie in plaats van zo'n denigrerend toontje aan te slaan. Slaat echt helemaal nergens op."
Waar ben ik denigrerend? We zijn het gewoon niet eens en ik leg je uit waarom. Dat ik argumenten gebruik in plaats van woorden als 'dikke onzin' zou je juist moeten toejuichen, want daar kan je tenminste iets mee.

Rob "JIJ vind fysieke media achterhaald. Het is je goed recht."
Bedankt, maar dat is mijn punt niet. Ik probeer juist duidelijk te maken dat wat ik ervan vind er helemaal niet toe doet, omdat de markt zich toch blijft ontwikkelen op basis van de doelgroep. Ik probeer me af te vragen waarom er een verschuiving plaatsvindt en niet mezelf als referentiekader gebruiken voor deze ontwikkelingen.

RobzZ01

Avatar

@Maac,

Mijn collectie bestaat voor het gros uit reguliere Blu-rays, maar die zijn te vergelijken met de kwaliteit van streaming mits je internet meewerkt, dus ik zie ook geen argument hiervoor om waarom ik per se zou moeten streamen als het me niks extra's biedt. Ik ben bereid meer geld neer te leggen voor een schijfje. Niet alleen de kwaliteit maar ook de extra's die je bij de film krijgt, of de look van zo'n schijfje. Ik zou m'n huis niet zonder een fysieke disc kast willen hebben.

Maar het gaat ook om rechten waar waarschijnlijk nooit expliciet voor getekend is. Niemand hield rekening met streaming. Dat is de laatste jaren komen aanzetten. Een compleet ander medium waar niemand rekening mee hield in zijn/haar contract.

En mijn punt is is dat Disney meer voor zijn eigen gewin uit is dan dat voor de filmmaker of de consument. En dat is hetgene wat stoort in dit verhaal. Want een James Cameron durven ze niet tegen de schenen aan te trappen en die hebben ze beloofd de rechten te geven mocht Cameron 4K releases willen uitbrengen. Waarom zou alleen Cameron dit recht mogen hebben?

Een 4K restauratie van een oude film kan echt zoveel doen met de ervaring, gezien het feit dat vroeger alles op film geschoten werd. Kijk bijv. maar naar een Blade Runner op 4K. Dat Disney nu zegt: ja jongens 4K gaan we niet meer doen op catalogus beperkt gewoon het medium enorm. Zoveel catalogustitels die het verdienen een mooie upgrade te krijgen waar Disney zich niet aan wilt wagen. Zo verdwijnen heel veel klassieke films in de vergetelheid en blijft de nieuwe generatie enkel bij moderne films hangen. Zonde voor zoveel moois wat er gemaakt is.

Een Disney+ kijker zal het niet veel boeien in wat voor kwaliteit de film komt. Fysieke kopers willen graag dat beetje extra en daar wilt Disney waarschijnlijk nu geen tijd meer in steken. Ik zie ze geen catalogus films in 4K restauratie op Disney+ gooien.

Hoe je het went of keert streamen blijft een "simplistische" vorm van het medium film en als filmmaatschappij is het gewoon een klap in het gezicht van het medium om maar alle zeilen richting streaming te gooien enkel omdat er meer geld te behalen valt. Film is meer dan enkel een inkomstenvorm. Maar voor Disney schijnbaar niet... ook gezien hun eigen filmprojecten de laatste paar jaren.

Goku32

Avatar

Ben ik effe blij dat ik alles voor 2000 duizend heb kunnen verkopen. Maar ik ben er wel klaar mee om dingen te sparen. Ik check gewoon nedflix of andere dingen

jwk

Avatar

Heb inmiddels al een behoorlijke collectie films, begonnen met VHS, laserdisc, dvd, blu Ray. Bij blu-ray het besluit genomen om ook niet nog eens de 4k versies te kopen, die veel te duur zijn, maar meer omdat geluid bij de meeste blu-rays zwaar tegenvallen. Durf gewoon niet meer te investeren in de apparatuur en media. Erg jammer, want ik hou van fysieke platforms. Helaas is het zo dat 95% van wat ik download, wel een fenomenale soundtrack hebben vergelijkbaar met laserdisc. Als ze de originele studio sporen nou eens op een blu-ray zetten...... Weet overigens niet wat voor tracks er op een 4k versie staan, want nogmaals, ik durf de stap niet te nemen. Helemaal niet meer na bovenstaand bericht..

Maac

Avatar


Rob "Mijn collectie bestaat voor het gros uit reguliere Blu-rays, maar die zijn te vergelijken met de kwaliteit van streaming mits je internet meewerkt, dus ik zie ook geen argument hiervoor om waarom ik per se zou moeten streamen als het me niks extra's biedt."
Maar dat moet je ook helemaal niet. Ik zeg ook niet dat het één beter is dan het ander, maar ik zeg dat als fysieke media langzaam verdwijnt er verklaarbare redenen voor zijn. Dat het niets extra's biedt voor jou is duidelijk, maar de massa vindt het prettiger om vanuit een app/mediacenter hun content te kiezen en suggesties te krijgen. Niet iedereen die graag films en series kijkt (de gemiddelde Netflix-abonnee) is een verzamelaar.

Als iedereen vandaag stopt met streamen en weer schijfjes gaat kopen, gaan streamingsdiensten failliet en worden schijfjes weer meer geproduceerd. Dat staat los van jouw of mijn persoonlijke voorkeur of wat jij en ik beschouwen als kwaliteit. Beter kan ik het niet uitleggen.

Rob "Maar het gaat ook om rechten waar waarschijnlijk nooit expliciet voor getekend is. Niemand hield rekening met streaming. Dat is de laatste jaren komen aanzetten. Een compleet ander medium waar niemand rekening mee hield in zijn/haar contract."
Maar als je geen rechten meer hebt maakt het vrij weinig uit hoe de markt zich ontwikkelt toch? Je bent tenslotte geen eigenaar van het product.

Rob "En mijn punt is is dat Disney meer voor zijn eigen gewin uit is dan dat voor de filmmaker of de consument. En dat is hetgene wat stoort in dit verhaal. Want een James Cameron durven ze niet tegen de schenen aan te trappen en die hebben ze beloofd de rechten te geven mocht Cameron 4K releases willen uitbrengen. Waarom zou alleen Cameron dit recht mogen hebben?"
Dat het je stoort snap ik, maar zolang wij Disney massaal blijven sponsoren met abonnementen etc. gaan zij hun beleid echt niet aanpassen.
En wat betreft Cameron, die heeft natuurlijk iets in handen waarmee Disney ontzettend veel geld gaat verdienen en daardoor is zijn onderhandelingspositie anders. Hij kan wat meer eisen stellen, zolang Disney de schaalbaarheid er maar van inziet.

Rob "Hoe je het went of keert streamen blijft een "simplistische" vorm van het medium film en als filmmaatschappij is het gewoon een klap in het gezicht van het medium om maar alle zeilen richting streaming te gooien enkel omdat er meer geld te behalen valt. Film is meer dan enkel een inkomstenvorm. Maar voor Disney schijnbaar niet... ook gezien hun eigen filmprojecten de laatste paar jaren."
Ik waardeer je passie en voor jou (en voor gelukkig veel filmmakers) is cinema inderdaad meer dan alleen een bron van inkomsten, maar om films te maken is geld nodig en films produceren is nou eenmaal een commerciële business.
Schrale troost misschien, maar feitelijk is er dankzij streaming nog nooit zoveel content toegankelijk geweest voor iedereen. Wellicht niet in de vorm van jouw voorkeur, maar als straks alles is gedigitaliseerd zit je met een collectie die je niet meer, of beperkt kan uitbreiden.

RockyD12

Avatar

Wat een k**zooi
Vreselijk dat we in de toekomst misschien alleen maar van die streaming diensten hebben ????

draganta

Avatar

Ik blijf men schijfjes verzamelen zolang ik kan.

Fluffer

Avatar

Iedereen doet wat hij wil maar je hoeft niet direct weggezet te worden als ouderwets of voorbijgestreefd omdat je blu Rays of dvd’s koopt, dan kunnen we boeken , magazines en de bioscoop ook maar meteen opgeven.
Je hoeft niet in alles mee te gaan, er zal altijd wel een markt zijn voor fysieke media , gelukkig maar.
En inderdaad veel jaren 80 en 90 films vind je nooit terug op streaming , dat vreselijk overroepen medium dat meestal minderwaardige en door iedereen moegekeken films aanbied .

Maac

Avatar

Fluffer "Iedereen doet wat hij wil maar je hoeft niet direct weggezet te worden als ouderwets of voorbijgestreefd omdat je blu Rays of dvd’s koopt, dan kunnen we boeken , magazines en de bioscoop ook maar meteen opgeven."
Waarom spaar jij geen videobanden?

Fluffer

Avatar

Streaming is geen verbetering van kwaliteit , enkel een ander medium.

Maac

Avatar

^Mag ik dan aannemen dat je ook afscheid van DVD's hebt genomen?

Sunspot

Avatar

Willen gewoon dat mensen Streamingdiensten gaan afnemen vooral lijkt mij.

Baslag

Avatar

Steve Jobs voorspelde al dat alle dragers verdwijnen. Cd, dvd, blu ray, disks, sticks etc. In nabije toekomst stream je alles. Sowieso zijn verkopen van Dvd en bluray ingestort.

centr1no

Avatar

Ieder z'n ding natuurlijk.
Ik heb honderden boeken en ik zal een e-reader en e-books (hoezeer me die ook aangeraden worden door mensen) echt alleen aanschaffen als er geen papieren versies meer verschijnen.
Alle fysieke films die ik had heb ik echter weg gedaan en alles staat digitaal op m'n netwerk.
Waarom? Omdat die boeken na al die jaren nog steeds dezelfde ervaring geven en de films in diezelfde tijd qua format al 3 keer verouderd zijn geraakt.
Ja ik stel wel prijs op beeld- en geluidskwaliteit maar tijdens het kijken van een film zit ik niet te letten op of ik alle pixels wel zie of de volledige kleurdiepte wel wordt gehaald.
De kwaliteit van streams is dusdanig goed dat het maar zeer zelden voor komt dat ik iets in beeld zie dat me er aan herinnert dat de bitrate niet gelijkwaardig is aan die van een 'echte' Blu-ray.
Goed is goed. Het overdreven perfectionisme van audio- en in dit geval videofielen is wat het is; overdreven. Net als de tests voor tv's e.d. van websites die alles spiegelen aan het perfecte apparaat, en pagina's vol kunnen schrijven over backlight bleeding e.d. terwijl de gemiddelde consument dat niet eens ziet en als je er op gaat zitten letten als je een film kijkt heb je gewoon een afwijking.

Deze stap was echter te verwachten van Disney. Dat was ook al duidelijk gemaakt in de artikelen over Mulan. De studio wil van de oude afspraken met distributeurs en bioscopen af omdat het niet goed uit komt voor hun balans.
Als ze dat rond hebben kun je er van uit gaan dat ze gaan lobbyen voor mogelijkheden om illegaal downloaden tegen te gaan. Want je kunt er de klok op gelijk zetten dat zodra een titel tegen extra betaling online komt, deze onmiddellijk massaal gedeeld wordt.
Disney laat met dit soort ongein keer op keer zien dat ze geen drol geven om de rest van de markt of hun klanten en met hun kwalitatief steeds magerder content een almachtig mediamonopoly willen creëren.
@RobzZ01
Waarom klaag je hier, terwijl je duidelijk bij Disney moet zijn.

NieuwsFilm

meest populair