'Misbehaviour' in de bioscoop: 5 films over een missverkiezing

'Misbehaviour' in de bioscoop: 5 films over een missverkiezing

Het fenomeen dook al in veel films op, vaak met een flinke dosis sociaal commentaar.

In Misbehaviour gaat een groep feministen op pad om de vleeskeuring van Miss World te saboteren. Missverkiezingen speelden vaker in rol in films. Wij verzamelden er 5.




Bekijk de afbeelding
Miss Congeniality
Wanneer een onbekende terrorist de Miss United States bedreigt, moet de onbehouwen FBI-agente Grace Hart undercover gaan. Daar heeft ze weinig zin in, maar eenmaal aanwezig begint ze zich steeds beter thuis te voelen.

Hoewel veel films missverkiezingen gebruiken om commentaar te leveren, zijn er ook exemplaren die het wat positiever bekijken. De dames in Miss Congeniality zijn eerder vriendinnen dan concurrenten. Daarbij hoort natuurlijk ook een lelijk eendje dat uiteindelijk een prachtige zwaan wordt.




Bekijk de afbeelding
Drop Dead Gorgeous
Amber is een positieve meid die altijd eens mee wilde doen aan een missverkiezing. Haar grote concurrente Becky is het tegenovergestelde. Zij komt uit een rijk gezin en is gebrand op de winst. Wanneer er vreemde ongelukken gebeuren - soms met dodelijk gevolg - begint Amber te twijfelen of ze nog wel door wil gaan met deze wedstrijd.

De zwarte comedy Drop Dead Gorgeous geeft een cynische blik op de wereld van verkiezingen. Dit is geen wedstrijd, maar een oorlog met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Maar wie ooit een documentaire over Amerikaanse beauty pageants zag, weet dat de makers niet ver van de waarheid zitten.




Bekijk de afbeelding
Dumplin'
Hoewel haar moeder een beauty queen was, voelt Willowdean zich uitstekend met haar maatje meer. Ze is zelfverzekerd en heeft totaal geen behoefte om mee te doen aan de vele missverkiezingen in haar stad. Maar wanneer ze steeds meer tegenstand krijgt, besluit ze zich als tegenreactie toch in te schrijven.

Netflix-film Dumplin' neemt het op voor de buitenbeentjes. Men gebruikt het concept van een missverkiezing om te tonen dat iedereen speciaal kan zijn. Een mooie boodschap, al toont de realiteit helaas aan dat het voorlopig fictie blijft.




Bekijk de afbeelding
Smile
Autohandelaar Big Bob is het hoofdjurylid van de Young American Miss Pageant. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Zeker niet als de halve stad op één of andere manier betrokken is bij de show. Aan de achterbakse dames zal het in ieder geval niet liggen.

Smile geeft een satirische blik op de hypocrisie van missverkiezingen en de onderlinge verhoudingen in een kleine stad. Het zorgt voor een leuke blik achter de schermen en op het podium.




Bekijk de afbeelding
Little Miss Sunshine
De familie van Olive is niet bepaald alledaags. Gestresste ouders, een suïcidale oom, een drugsverslaafde opa en een broer die weigert te spreken. Maar niettemin ondernemen ze een road trip om de jongste telg in te schrijven voor de Little Miss Sunshine wedstrijd.

Het onschuldige meisje treft daar - na een wonderlijke reis - een ervaren competitie die niet van plan is de buitenstaander te laten winnen. Maar dan hebben ze niet gerekend op de bijzondere dans die opa zijn kleindochter geleerd heeft.

Little Miss Sunshine is in de eerste plaats een hartverwarmende dramedy over een disfunctionele familie. De reis is hier belangrijker dan het doel. Dat neemt niet weg dat de film de ziekelijke obsessie met uiterlijk vertoon van kinderen blootlegt.

NieuwsFilm

meest populair