Recensie

Little Miss Sunshine (2006)

Originele, hartverwarmende en tragikomische feelgood film.

door Kaj van Zoelen om 23:58 in RECENSIES
Little Miss Sunshine poster
Regie: Jonathan Dayton & Valerie Faris | Cast: Greg Kinnear (Richard Hoover), Toni Colette (Sheryl Hoover), Alan Arkin (Edwin Hoover), Paul Dano (Dwayne Hoover), Abigail Breslin (Olive Hoover) e.a. | Speelduur: 101 minuten

Als je maar hard genoeg je best doet, dan zul je succesvol zijn. Je zult de competitie van het leven winnen en zeker geen loser zijn. Dit zijn beweringen waar in ieder geval veel Amerikanen in (willen) geloven. Maar wat als je er alles aan doet om te slagen en het toch niet lukt? Ben je dan toch die loser geworden? Of draait het leven eigenlijk toch niet om die competitie? Filmmakers en echtgenoten Dayton en Faris, gerenommeerd in de videoclipwereld, laten dergelijke vragen op subtiele wijze in hun debuutfilm de revue passeren. Ze maakten Little Miss Sunshine, een hartverwarmende tragikomedie over een disfunctionele familie.

Die familie bestaat uit een vader, een moeder, haar broer, een tienerzoon, een kleinere dochter en een opa. Vader Richard is een hopeloos optimistische motivatiespreker die een negenstappenprogramma voor succes heeft ontworpen. Er komen echter maar weinig mensen naar zijn lezingen en zijn boek wacht nog op uitgave. Zijn gestresste vrouw Sheryl moet daardoor met twee baantjes al het geld voor de familie verdienen. Ze probeert tegelijkertijd wanhopig de familievrede te bewaren, wat nogal bemoeilijkt wordt door haar suïcidale broer Frank die na een zelfmoordpoging ontslagen wordt uit het ziekenhuis omdat zijn verzekeringspolis is afgelopen.

De depressieve Frank moet na zijn ontslag een kamer delen met zijn neef Dwayne die zichzelf een gelofte van stilte heeft opgelegd tot hij luchtmachtpiloot is geworden. Zijn kleinere zusje Olive is een opgewekt, mollig en bebrild jong meisje, dat een regionale schoonheidswedstrijd won omdat alle andere kandidaten werden gediskwalificeerd. Hun opa woont ook bij hen in omdat hij recentelijk uit het bejaardentehuis is ontslagen vanwege heroïnegebruik. Deze mentaal misschien niet helemaal gezonde familie moet samen in een busje een honderden kilometers lange reis afleggen om Olive naar een nationale schoonheidswedstrijd te brengen: de Little Miss Sunshine.

Op deze reis komen de meeste familieleden tot bepaalde, eventueel nieuwe inzichten over hun leven. Deze personageontwikkelingen worden gelukkig niet op een clichématige en sentimentele manier gebracht. De makers ontwijken die valkuil op knappe wijze en doen dat voornamelijk met een flinke dosis zwarte humor. Dit maakt het drama niet alleen origineler van vorm, maar vooral erg grappig. Steve Carell is voortdurend komisch zonder daartoe enige poging te doen of überhaupt een spier te vertrekken. Alan Arkin heeft als vuilgebekte oude man de leukste teksten en steelt de show.

Gelukkig valt er dankzij hen en enkele zeer humoristische situaties veel te lachen, want uiteindelijk gaat het drama niet erg diep en zijn de nieuw verworven inzichten ook niet bepaald diepzinnig. Doordat de film duidelijk een kloppend hart heeft en de personages aangenaam zijn, is dat echter niet zo’n probleem. Ook de redelijk voorspelbare emotionele hereniging is daardoor acceptabel.

Het einde zorgt daarentegen voor dubbelzinnige gevoelens. Aan de ene kant legt het de belachelijkheid en exploitatieve karakter van een schoonheidswedstrijd voor zevenjarigen op een hilarische manier bloot, aan de andere kant maakt deze scène zichzelf ook schuldig aan exploitatie. Desondanks is Little Miss Sunshine een fijne, geestige en hartveroverende film die gelukkig stemt.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gods Lonely Man

Avatar

Best. Dance. Scene. Ever! :E

Hoewel die schoonheidswedstrijd idd te ziek is voor woorden... :N

Sassefras

Avatar

Heerlijke film!

Ik was al verkocht toen ik de trailer zag en ben er gisteravond dus ook meteen heen geweest.

Genieten!

Ben je een fan van de Toni Colette films dan kun je er zeker met een gerust hart heen gaan...
Het acteerwerk is trouwens stuk voor stuk geweldig! :W

renzo

Avatar

Ben het grotendeels wel met je eens Kaj. Film is eigenlijk een drama maar door de vele humor die erin zit uiteindelijk toch een feel good movie. Ik vond het wel jammer dat het uiteindelijk redelijk cliché toch helemaal goedkwam, maar dat hoort nu eenmaal bij zo'n film.
Ik vond Paul Dano als Dwayne erg goed en vooral vaak heel grappig. Al vond ik dat zijn ontwikkeling net iets te snel en daardoor ongeloofwaardig verloopt. Maar ook dit maakt niet zoveel uit en uiteindelijk loop je de zaal met een heel goed gevoel weer uit.

Zeker een aanrader!

michelin

Avatar

Sassefras volgensmij kennen wij mekaar. Dexia?

Westlander

Avatar

Grappig en ontroerend tegelijk.
Bij vlagen kwam ik nauwelijks bij van het lachen, maar ook waren er echt tranentrekkende momenten. Wat een evenwichtige combinatie in deze tragikomedie en inderdaad dus hartverwarmend.
Alan Arkin (ging natuurlijk veel te vroeg dood ....) en Paul Dano (had nog wel wat langer mogen zwijgen ....) zijn voor mij de toppers uit de film! Misschien iets voor tenminste een Oscarnominatie?

Little Miss Sunshine

acties