Featured

'Dune': Dit moet je allemaal weten over de epische film

Denis Villeneuve verfilmt het boek van Frank Herbert.

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
Dune van regisseur Denis Villeneuve is in december dan eindelijk in de bioscoop te zien. En de marketing komt heel rustig op gang, met deze maand een eerste trailer en wat beelden die zijn vrijgegeven.

Maar de film, die gebaseerd wordt op het gelijknamige boek van Frank Herbert uit 1965, is nog behoorlijk complex. De wereld van Dune is er namelijk een met heel wat verschillende facetten. Om het allemaal wat makkelijker te maken, vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten.

Arrakis en Spice
Het verhaal van Dune speelt zich over verschillende millennia af. Maar het boek Dune, waarmee de franchise gelanceerd werd, is gelukkig iets behapbaarder. Dune speelt zich in de verre toekomst af, in een wereld waarin verschillende planeten overheerst worden door een feudale maatschappij. Er is een almachtige keizer, en er zijn verschillende belangrijke families.

Duke Leto Atreides, de heerser van oceaanplaneet Caladan, accepteert dat hij en zijn familie verplaatst worden naar de woestijnplaneet Arrakis, die wij ook wel kennen als Dune. Daar moet Leto Atreides leiding geven aan de mijnoperaties waarbij men de belangrijke grondstof Melange, ofwel Spice, uit de grond haalt.

Spice is een krachtige grondstof, die het mogelijk maakt om door de ruimte te reizen. Het is dus van groot belang om de grondstof uit de grond te halen, maar het is gevaarlijk, omdat Arrakis ook bevolkt wordt door gigantische zandwormen.

Een valstrik
De zoon van Leto is Paul. Diens moeder is Lady Jessica, een concubine van Leto. Zij is lid van de mysterieuze Bene Gesserit, een zusterschap. Paul heeft verder profetische dromen en lijkt mogelijk wel een superwezen te gaan worden, dat ook wel bekend staat als de Kwisatz Haderach. Dat is iets waar de Bene Gesserit al eeuwen naartoe gewerkt hebben.

Maar het werk op de planeet Arrakis blijkt een valstrik te zijn, waarbij de paranoïde keizer Shaddam IV samenwerkte met de corrupte Harkonnen-familie. Paul en Jessica vluchten de woestijn in, waar ze samen met de oorspronkelijke bewoners van Arrakis, de Fremen, proberen te overleven. Paul wordt daar de Messias van de Fremen, de Muad'Dib en leidt hen in een strijd tegen de heersers van Arrakis.

Wie spelen de hoofdrollen?
Natuurlijk weten we al wie allemaal de hoofdrollen hebben:
Timothée Chamalet is Paul Atreides, de zoon van Duke Leto en Lady Jessica en de Messias in dit verhaal.
Oscar Isaac is Duke Leto Atreides, voormalig heerser over de planeet Caladan en toegewezen aan Arrakis
Rebecca Fergusson is Lady Jessica, de moeder van Paul en concubine van Leto. Zij is lid van het zusterschap de Bene Gesserit.
Josh Brolin is Gurney Halleck, de wapenmeester van Huis Atreides en de mentor van Paul.
Javier Bardem is Stilgar, leider van de Fremen-stam die Paul en Jessica onderdak verleent.
Zendaya is Chani, de mogelijke geliefde van Paul en dochter van planetoloog Liet-Kynes.
Sharon Duncan-Brewster is Liet-Kynes, ecoloog op Arakis en een liaison van de familie Atreides met de Fremen.
Jason Momoa is Duncan Idaho, zwaardmeester van Huis Atreides en een belangrijke speler in de franchise.
Charlotte Rampling is Reverend Mother Gaius Helen Mohiam, waarzegster van de Keizer en de Bene Gesserit-mentor van Lady Jessica.
Stellan Skarsgård is Baron Vladimir Harkonnen, de aartsvijand van Leto.


Een vervolg
Regisseur Villeneuve zei al eens dat het doel is om twee films te maken gebaseerd op het werk van Frank Herbert. Brian Herbert bevestigde al dat het huidige scenario ongeveer de helft van het boek beslaat. Wanneer de film precies eindigt is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal dit ergens tijdens de ontsnapping van Paul Atreides in de woestijn zijn.

Spin-off televisieserie
Er wordt ook een serie gemaakt door Villeneuve, voor streamingdienst HBO Max. Dune: The Motherhood focust zich op de Bene Gesserit en hun geheime plannen die hen naar de planeet Arrakis brengt. Zodra de film af is en in de bioscopen draait, verlegt Villeneuve zijn aandacht hier naartoe.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Leuke weetjes, en wat is het budget?

milo007

Avatar

$378.500.000
Zoveel kostte de duurste film aller tijden (POTC 4) ik vermoed dat het minder zal zijn.

Spider-fan

Avatar

Jammer dat Empire maar een bladzijde of 12 eraan wijdt. Wanneer ze zo goed als het hele nummer aan een film wijden, zoals ze in het verleden wel hebben gedaan met Spectre, The Force Awakens of The Hobbit films, vind ik het wel de moeite om te kopen, maar anders koop ik liever een officieel Making of boek.

Bijna een uur interview met Villeneuve over Dune:

https://www.youtube.com/watch?v=JIdV7AWd3ns

NieuwsFilm

meest populair