Universal en Gary Oldman in de problemen i.v.m. 'Darkest Hour'?

De studio en de acteur zijn voor het gerecht gedaagd in plagiaatzaak.

Wouter Drummen 22 september 2020 13:11 in Algemeen
Studio Universal wist hoge ogen te gooien met hun Winston Churchill-biopic Darkest Hour. De film werd sterk onthaald en ook won hoofdrolspeler Gary Oldman een Oscar. Toch zijn de acteur en de studio nu voor het gerecht gedaagd.

Leraar Ben Kaplan beweert namelijk dat de film zonder toestemming zou zijn gebaseerd op zijn script. Hij zegt dat Oldman oorspronkelijk zijn overeengekomen om in een verfilming van zijn script mee te spelen maar hier op het laatste moment vanaf zag. Kort hierna zou de acteur voor Darkest Hour gekozen hebben.

Gelijkenissen
Vervolgens zou Universal zelfs verschillende historisch incorrecte elementen uit Kaplan's script hebben overgenomen, zoals o.a. het idee dat Churchill achter de oprichting van van de Britse burgerlijke armada die hielp met de evacuatie van Dunkirk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hier blijft het echter niet bij. Volgens Kaplan heeft de Darkest Hour ook een gelijkaardige verhaallijn als zijn script. Zo zou Kaplan's script, net zoals Darkest Hour, ook eindigen met Churchill's beroemde 'We shall fight on the beaches'-speech.

NieuwsFilm