Bioscopen bang voor 'groot en acuut probleem' [UPDATE]

Bioscopen bang voor 'groot en acuut probleem' [UPDATE]

Onduidelijke coronamaatregelen zorgen voor ergernis in cultuursector.

Gisteren werd duidelijk dat er maar 30 mensen aanwezig mogen zijn bij bijeekomsten die binnen plaatsvinden. Het lijkt aan de veiligheidsregio's om hier invulling aan te geven. Dit baart bioscopen, filmtheaters en ook schouwburgen en concertzalen flinke zorgen.


UPDATE: In Amsterdam mogen onder meer bioscopen en filmtheaters niet meer dan 30 personen per voorstelling ontvangen. Er worden geen ontheffingen verleend voor de culturele sector, meldde een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan De Telegraaf eerder vandaag. Morgen zou er voor andere regio's meer duidelijkheid komen.

Vanmorgen heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een brief gestuurd naar de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Er wordt dringend om een vrijstelling gevraagd voor alle zalen die een goed coronaprotocol hebben. Dit wordt duidelijk via AD.nl.


Bioscopen op randje van nieuwe lockdown

Veiligheidsregio's bepalen wat van (groot) cultureel belang is?
De grootste zorg is dat het erop lijkt dat de veiligheidsregio's bepalen welke panden van (groot) cultureel belang zijn om hen ontheffing te kunnen verlenen. "Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet," aldus de VSCD.

Volgens de VSCD hebben schouwburgen, concertzalen, bioscopen en filmtheaters al goedgekeurde protocollen doorgevoerd die een veilig bezoek garanderen. "Zalen hebben daarmee slechts 20 procent capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is."


Coronacrisis zorgt voor een bizar volle bioscoopkalender in 2021

Dringend verzoek om duidelijkheid
"We hopen dat u gehoor geeft aan onze oproep, aangezien we anders genoodzaakt zijn om de zalen van cultureel belang te informeren dat zij zich heden aan de 30 mensenbeperking moeten houden. Dat zal in de meeste gevallen volledige sluiting betekenen, zo leert de ervaring in juni toen dezelfde beperking gold," luidt de terechte noodkreet van de VSCD.

NieuwsFilm

meest populair