Algemeen

Hoe je een succesvolle gameverfilming moet maken en de vloek kan doorbreken

Paul W.S. Anderson heeft er wel wat over te zeggen.

door Jim Pedd om 06:00 in Algemeen
Paul W.S. Anderson is er als een van de weinige regisseurs in geslaagd om succesvolle gameverfilmingen te maken. Die blijken voor Hollywood steevast moeilijk om te maken. Vermoedelijk vooral door het continue schipperen tussen de nieuwkomers en de fans van de games, die natuurlijk veel verwachten.

Gelukkig heeft Anderson heel wat ervaring opgedaan met onder meer Mortal Kombat uit de jaren negentig en de hele Resident Evil-filmreeks. En nu brengt hij ons Monster Hunter, de volgende gameverfilming. In een interview met Screen Rant legt hij uit wat volgens hem de sleutel tot een succesvolle gameverfilming is.

Hoe dan?
Anderson legt de vinger precies op de juiste plek: er moet een balans gevonden worden tussen het publiek bereiken dat van de game houdt, en een volledig nieuw publiek. "Ik denk dat je trouw moet blijven aan de grondvesten van het spel. Maar ik geloof ook dat je je bewust moet zijn van het dunne koord waar je op moet balanceren, want je maakt een film zowel voor fans die het bronmateriaal kennen, als voor mensen die er niets van af weten. Mortal Kombat werkt voor beide publieken, en ik ben mij altijd bewust van dat koord. En dat is waarom sommige hardcore fans niet blij zijn met dingen die we veranderen."

"Maar eerlijk gezegd doen we echt ons best om een verhaal te vertellen dat niemand uitsluit. Ik denk dat je dat niet wil doen. Je wil niet dat mensen zeggen: 'Ik heb de game niet gespeeld, dus die film is niet voor mij gemaakt'. Je wil dat zowel de mensen die de game spelen, als de mensen die hem niet spelen, denken: 'Dat is echt heel gaaf'."

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goku32

Avatar

Mortal kombat was een leuke film dat heel dicht bij de game komt. Maar resident evil totaal niet, dat was echt poep van een film het sloeg helemaal nergens op

Q Jones18

Avatar

Vond resident evil 2,3 en 4 juist echte parels.

Gyros regime

Avatar

Is toch al aardig gelukt met Sonic en Pokémon, vooral die laatste is een geheel eigen verhaal gestart.

Robbepost

Avatar

Ik vind dat Anderson een beetje hoog van de toren blaast als hij meent de sleutel tot een succesvolle gameverfilming te kennen.

Mortal Kombat was aardig, maar zijn Resident Evil films niet vind ik.
Laat nou Monster Hunter eerst maar een financieel en kritisch succes zijn en dan kunnen we eens kijken of zijn sleutel werkt.

Gigan72

Avatar

De eerste Resident Evil is echt wel goed
De rest er na is minder tot slecht

Wat ook een goede gameverfilmingen is Silent Hill

Spider-fan

Avatar

Je kunt toch dicht bij de game blijven en toch begrijpelijk zijn voor wie die niet gespeeld heeft? Komt alleen neer op het verhaal van de game duidelijk vertellen in filmische termen.

Het probleem is meer dat veel games niet zo heel veel verhaal in zich hebben. Er zijn natuurlijk verhaalmomenten in de game (de tussenfilmpjes/cutscenes), maar het grootste deel van een game is verkenning/schieten/puzzelen - daar zit niet zoveel verhaal voor een film in.

En gamepersonages zijn vaak ook redelijk oppervlakkig (er zijn nu wel meer games met meer diepgang zoals Last of Us) en daar moet je dan ineens echte menselijke personages van maken - hoewel als je het goed schrijft en de juiste elementen toevoegt dat natuurlijk wel kan.

Een ander groot probleem is natuurlijk dat de betere regisseurs niet zo snel aangetrokken zullen worden tot een game. Die nemen liever een origineel scenario, roman of toneelstuk.

BillySavastano

Avatar

Eens met Gigan72, Silent Hill was een prima game verfilming ook.

OT: moet zeggen ik heb de game Monster Hunter 3 maanden terug ofzo gespeeld en eerlijk is eerlijk: ik zag in de trailer best veel elementen uit de game, sowieso de 2 monsters die ze lieten zien zijn identiek aan hoe ze eruit zien in de game dus dat vind ik wel netjes gedaan.

Verder qua wapens: die kleine dual blades en dat hele grote zwaard uit de trailer zijn ook bijna een 1 op 1 kopie van hoe ze er ingame uitzien, so for now ben ik best benieuwd naar het eindresultaat van deze film maar dat zal met corona nog wel even gaan duren ben ik bang.

meanrat

Avatar

Paul WS Anderson heeft goede game verfilmingen gemaakt? Laat me niet lachen.

Master Of Films

Avatar

^
Mortal Kombat is een goede game verfilming.
En dat zeg ik als niet fan van Paul W.S. Anderson. De meeste films van hem zijn bagger.

NieuwsFilm