Algemeen

David Fincher levert forse kritiek op zijn 'Alien 3'

Hij vindt het achteraf eigenlijk maar niets.

door Jim Pedd om 06:56 in Algemeen
Alien 3 is nou niet echt de beste film in de franchise, ook al werd deze geregisseerd door David Fincher. Dat komt deels door de vele ontwikkelingen achter de schermen, maar volgens Fincher speelde er meer. Hij heeft in een nieuw interview forse kritiek op de film.

Alien 3 had achter de schermen te maken met heel wat warrigheid. De castleden veranderden, het verhaal werd telkens gewijzigd en dat leidde tot problemen. Voor Fincher was het bovendien extra moeilijk, want het was zijn eerste feature film.

Geen goede film
Fincher sprak met Vulture over Alien 3. "Zodra ik twee jaar in Pinewood zat, en door een situatie gegaan was waarin ik een standaardtitel voor een multinationaal, verticaal geïntegreerd mediaconglomeraat moest maken, keek ik anders naar de manier waarop schrijvers en regisseurs moeten werken," begon Fincher zijn kritiek.

Hij ziet dan ook graag een samenwerking tussen alle partijen die verbonden zijn aan een project. "Als je dat niet erkent, dan zit je aan de verkeerde kant van de medaille te kijken. Een script is een eitje en het heeft een donor nodig om te zorgen voor celsplitsing die het van iets speelbaars tot iets dat uit drie dimensies bestaat, transformeert."

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

5ieb

Avatar

De extended version was al een stuk beter dan de bioscoopversie. Smiley face

David Mills

Avatar

Ik heb het altijd een prima film gevonden... maar als Alien liefhebber ben ik niet geheel objectief

Mav Damian

Avatar

Alien blijft een meesterwerk! Daarna zijn ze naar goed naar bagger gegaan! Natuurlijk geef ik Fincher de schuld niet bij deel 3, hoewel ik vond dat ze nog prima mee geëindigd zijn met de trilogie. Voor filmliefhebbers bestaat het 4de deel niet van Indiana Jones, maar ook deel 4 in de Alien reeks bestaat voor mij niet.

Master Of Films

Avatar

Mav Damian "Alien blijft een meesterwerk! Daarna zijn ze naar goed naar bagger gegaan!"
Imho vind ik Aliens van JC ook een meesterwerk.

Crush

Avatar

Terecht dat hij daar kritiek op heeft. Grootste fout gebeurt eigenlijk voor de film zelf, het sterven van Newt en Hicks. Dat is eigenlijk een klomp goud in de vuilbak gooien.

RoberPaulsen

Avatar

@David Mills ik dus ook , Alien 3 was prima.
Deel 1 en 2 waren uiteindelijk de beste, maar alle overige Alien-films, ja ook Covenant en Prometheus, waren interessant genoeg.
De minste was duidelijk Resurrection voor mij.waarvan

Pascal08

Avatar

En nog altijd lachwekkend hoe de “nerds” dit soort films de hemel in prijzen.
Net als nu met de SW prequels gebeurt, Alien 3 was enorm ruk vooral als je ziet wat de 2 voorgangers waren en zijn en wat dit had kunnen zijn zou het inderdaad met passie gemaakt zijn.

centr1no

Avatar

Pascal08 "Net als nu met de SW prequels gebeurt, Alien 3 was enorm ruk vooral als je ziet wat de 2 voorgangers waren"
Die vergelijking slaat nergens op.
Alien 3 was in de verste verte niet de zooi die de laatste 2 SW-films waren.
En ja, de eerste 2 films waren het beste en 3 en zeker 4 waren anders maar zeker niet zo slecht dat ze afgedaan kunnen worden als 'ruk'.

Mav Damian

Avatar

MOF "Imho vind ik Aliens van JC ook een meesterwerk."
Ik kan me 100% in vinden dat er veel zijn die Aliens een meesterwerk en klassieker vinden. Voor mij haalt het gewoon niet hetzelfde niveau als zijn voorganger.

Master Of Films

Avatar

Mav Damian "Voor mij haalt het gewoon niet hetzelfde niveau als zijn voorganger."
Dat kan. Smiley face
Wat is je reden hiervoor?

Pascal08

Avatar

@Centrino, Alien 3 voegt helemaal niks toe, als ze het deel met Newt en Hicks eruit hadden gehaald had het netzo goed een deel 2 kunnen zijn. Geen mysterie zoals met de crashed derelict ship of Hadley’s Hope, gewoon een boel bs en rennen. Deeltje 4 was ietsje meer entertaining maar ook gewoon koek voor een Alien film.
SW stierf toen the Phantom Menace uitkwam.

meanrat

Avatar

Alien3 had wel wat sfeer, maar goed kun je de film niet noemen. Naast alle kritiek hierboven, vond ik ook de special effects af en toe lachwekkend. Alien1 en 2 wisten om te gaan met mooie closeups, maar waarom ze bij Alien3 moesten gaan voor lelijke stop motion beelden; ik heb geen idee.

Je ziet het wel eens gebeuren. Door problemen moeten makers noodgedwongen hun monster wat langer uit beeld houden of met closeups werken. Resultaat is vaak een veel engere en betere film. Achteraf ben je dan maar blij dat bijvoorbeeld de haai Bruce tijdens de Jaws opnames niet werkte.

Bij Alien1 en 2 wisten ze dat ze niet voldoende overtuiging konden brengen met full shots, jammer dat ze dat bij Alien3 dus soms niet hebben gedaan.

Mav Damian

Avatar

MOF "Wat is je reden hiervoor?"
Het is al lang geleden dat ik Aliens nog eens gezien heb, dus ik kan niet volledig zeggen waarom. Maar een van de redenen was dat ik mysterieuze sfeer en wat spanning miste. Maar ik zegt het! Ik kan nu geen deftige uitleg geven waarom ik deel twee wat minder vind dan de eerste.

donniebrasco

Avatar

Gelul in de ruimte. Prima film en ja je kon zien dat ie uit de reclamewereld vandaan kwam. Niks mis mee, 'n mooi regiedebuut ....

TearsinRain

Avatar

Niet zo goed als latere meesterwerken zoals Seven of The Game maar nog steeds een fantastische film in zijn genre. Ook al is de film minder dan de eerste twee uit de reeks. Maar laten we eerlijk zijn, dat zijn maar een handjevol sci-fi films ooit gemaakt, dus niks om voor te schamen. Ik vond het moment van Newt keihard, sfeer fantastisch, karakters verassend, effecten gaaf, met de climax, de trilogie goed afgerond.

Civilian Supreme

Avatar

De grootste fout van Alien 3 is dat het met terugwerkende kracht het kijkplezier van Aliens naar beneden haalt.
Een hele film lang zijn 2 van de hoofdpersonen door een hel gegaan om het nauwelijks te overleven. Om vervolgens binnen 5 minuten doodverklaard te worden.
De film op zich is aardig maar eigenlijk gewoon een reboot van deel 1. Alleen dan met meer mensen.
Ik kan nog steeds erg genieten van Aliens maar dat is vooral omdat ik net als bij Terminator net doe alsof er maar 2 zijn gemaakt.

KeesjeNL

Avatar

@ 5ieb

Die vond ik juist enorm tegenvallen, misschien wel de enige film waarvan ik de extended version zo slecht vond. De snelheid van de bioscoopversie kwam de film ten goede.

Thiver

Avatar

En hier zie je het verschil tussen een David Ayer, die alle kritiek wegwuift en zijn film zonder enige relativering de hemel in prijst, en een David Fincher, die uiteindelijk toch de grootste criticus van zijn eigen werk blijkt.

ridjieddo

Avatar

^ Het kan aan mij liggen maar zegt Fincher hier niet ongeveer hetzelfde als Ayer, alleen iets genuanceerder? Is een "multinationaal, verticaal geïntegreerd mediaconglomeraat" niet hetzelfde als een studio met te veel invloed en zeggenschap op het eindproduct?

NieuwsFilm

meest populair