'Fantastic Beasts 3' moet de Wizarding World-franchise redden maar kan hem ook verpesten

'Fantastic Beasts 3' moet de Wizarding World-franchise redden maar kan hem ook verpesten

Alle druk staat op deze film.

Na The Crimes of Grindelwald moge duidelijk zijn dat alle druk op Fantastic Beasts 3 staat. Die film zal de Wizarding World-franchise maken of breken.

Warner Bros. zet flink in op een aantal van zijn franchises. Een daarvan is natuurlijk die van DC Comics, maar een ander is de Wizarding World van J.K. Rowling. Onderdeel van die franchise is een vijfdelige filmreeks rond de toveroorlog, die culmineerde in een episch gevecht tussen Albus Dumbledore en Gellert Grindelwald.

Matige ontvangst
Waar de eerste film in de Fantastic Beasts-franchise nog goed werd ontvangen, gold dat niet voor het tweede deel. Die liet een handvol bekende personages zien, waaronder Dumbledore. Maar het vervolg liet het publiek ook met grote vraagtekens achter, mede door wijzigingen aan het canon.

En dus was de druk op het aankomende derde deel al groter. De release van de film werd flink uitgesteld, zodat schrijfster J.K. Rowling flink wat extra tijd had om aan het script te werken. Bovendien kreeg ze hulp van Steve Kloves, die bijna alle Harry Potter-films hielp te schrijven. Wellicht dat hij orde op zaken kon stellen.

Kleiner dan verwacht
Hoewel Fantastic Beasts and Where to Find Them gezien werd als een bevredigend begin voor een nieuwe filmreeks, werd het vervolg minder goed ontvangen. Het vervolg scoorde slechts 37 procent op Rotten Tomatoes, een stuk lager dan alle eerdere films die verschenen.

Ook als je kijkt naar de box office, valt het tegen. De eerste film bracht zo'n 814 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office. Maar The Crimes of Grindelwald strandde al op 655 miljoen dollar. Daarmee werd het de slechtst verdienende film in de franchise tot dan toe.

De druk is groot
De druk op Fantastic Beasts 3 is dan ook groot. De film moet sowieso plotgaten uit The Crimes of Grindelwald oplossen. Zo had Grindelwald al de Elder Wand in handen moeten hebben en moet nog uitgelegd worden hoe het kan dat Credence stiekem een Dumbledore is.

Bovendien speelt er achter de schermen nogal wat. Acteur Johnny Depp is ontslagen nadat hij een smaadzaak tegen The Sun verloor (dat noemde hem een 'vrouwenmepper' en dat mocht van de rechter), en Ezra Miller kwam in opspraak toen een video van hem online verscheen waarin hij een fan leek te verstikken. Ook schrijfster J.K. Rowling kan op de nodige kritiek rekenen, als gevolg van transfobe opmerkingen.

Dat betekent dat alle druk op deze derde film in de Fantastic Beasts-franchise staat om het schip weer op de juiste koers te brengen.

NieuwsFilm

meest populair