Algemeen

'Star Wars'-schrijver zegt dat Disney hem onterecht niet meer betaalt

Disney zou hem geld verschuldigd zijn.

door Jim Pedd om 10:42 in Algemeen
Alan Dean Foster claimt dat, sinds Disney de overname van Lucasfilm en 20th Century Fox afgerond heeft, hij geen royalties meer betaald heeft gekregen voor zijn bijzonder goed verkopende boekversies van films als Star Wars en Alien.

Foster werd benaderd door George Lucas om een boekversie van A New Hope te schrijven. Dat boek werd in 1976, vlak voordat de film uitkwam, uitgebracht.

Royalties betalen
Volgens Foster heeft Disney in 2012 niet alleen Lucasfilm uitgebracht, maar ook de rechten op de Star Wars-boeken die hij schreef. Daar hoort ook het eerste vervolgboek, Splinter of the Mind's Eye (1978) bij.

Dat Disney ook 20th Century Fox overnam in 2019, betekent dat het ook de rechten op de boeken die Foster rond de Alien-films schreef, kocht. Maar sinds Disney eigenaar is van Fox en Lucasfilm, krijgt hij geen royalties meer betaald. Dat terwijl de boeken nog wel in de winkel liggen en geld opbrengen.

Foster zegt dat hij vaker met Disney contact opgenomen heeft, maar dat hij helemaal genegeerd is. Maar hij heeft het geld nu nodig. Zijn vrouw heeft "serieuze medische problemen" en hij bleek vergevorderde kanker te hebben. "We zouden het geld kunnen gebruiken. Niet als liefdadigheid, ik wil gewoon krijgen wat mij verschuldigd is."

Gevraagd wordt nu van Disney om de royalties terug te betalen, evenals toekomstige royalties te betalen op de boeken die het uitgeeft. Bovendien zou Disney tijdelijk geen nieuwe boeken moeten laten drukken, totdat nieuwe contracten getekend zijn.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThEnd

Avatar

Treurig van Di$ney Smiley face

Jens-Friso

Avatar

Ik wist dat dat bedrijf gierig kon zijn maar dit is wel heel triest????????

centr1no

Avatar

^^
Uiteraard is het het leukst ervan uit te gaan dat ze het expres doen. #Disneyisevil haat haat.
Of het is gewoon een obscuur contract van meer dan 40(!!!) jaar oud en er is met de overname van Fox door Disney iets administratiefs achter de kast gevallen.
Als je de 'Disney ik wil geld van jullie' telefoonlijn belt kom je in een wachtrij van 8 maanden.

Parisan

Avatar

Dit lijkt mij een administratieve fout. Er is toch geen reden te bedenken waarom hij als enige geen royalties meer zou krijgen. Iemand moet het gewoon ff uitzoeken en fixen, bestaande contract opduikelen moet voldoende zijn. Wel belachelijk dat je in Amerika door dit soort dingen in de knel komt met je zorgkosten...

NieuwsFilm

meest populair