'Star Wars'-schrijver zegt dat Disney hem onterecht niet meer betaalt

'Star Wars'-schrijver zegt dat Disney hem onterecht niet meer betaalt

Disney zou hem geld verschuldigd zijn.

Alan Dean Foster claimt dat, sinds Disney de overname van Lucasfilm en 20th Century Fox afgerond heeft, hij geen royalties meer betaald heeft gekregen voor zijn bijzonder goed verkopende boekversies van films als Star Wars en Alien.

Foster werd benaderd door George Lucas om een boekversie van A New Hope te schrijven. Dat boek werd in 1976, vlak voordat de film uitkwam, uitgebracht.

Royalties betalen
Volgens Foster heeft Disney in 2012 niet alleen Lucasfilm uitgebracht, maar ook de rechten op de Star Wars-boeken die hij schreef. Daar hoort ook het eerste vervolgboek, Splinter of the Mind's Eye (1978) bij.

Dat Disney ook 20th Century Fox overnam in 2019, betekent dat het ook de rechten op de boeken die Foster rond de Alien-films schreef, kocht. Maar sinds Disney eigenaar is van Fox en Lucasfilm, krijgt hij geen royalties meer betaald. Dat terwijl de boeken nog wel in de winkel liggen en geld opbrengen.

Foster zegt dat hij vaker met Disney contact opgenomen heeft, maar dat hij helemaal genegeerd is. Maar hij heeft het geld nu nodig. Zijn vrouw heeft "serieuze medische problemen" en hij bleek vergevorderde kanker te hebben. "We zouden het geld kunnen gebruiken. Niet als liefdadigheid, ik wil gewoon krijgen wat mij verschuldigd is."

Gevraagd wordt nu van Disney om de royalties terug te betalen, evenals toekomstige royalties te betalen op de boeken die het uitgeeft. Bovendien zou Disney tijdelijk geen nieuwe boeken moeten laten drukken, totdat nieuwe contracten getekend zijn.

NieuwsFilm

meest populair