Algemeen

Ode aan Darth Vader in 'The Mandalorian'

Ook in The Mandalorian wordt teruggegrepen op Darth Vader.

door Bram de Groot om 08:58 in Algemeen
In de Star Wars-vervolgfilms werd er vaak verwezen naar Darth Vader, een van de bekendste filmschurken ooit. Ook in de Disney+ serie The Mandalorian zit een mooie ode aan Darth Vader verwerkt en die valt je waarschijnlijk niet eens zo snel op. Let op: SPOILERS!!!

Mocht je "Chapter 12: The Siege" nog niet hebben gezien, dan kun je dit berichtje beter skippen. Aan het einde van de aflevering duikt Giancarlo Esposito op als Moff Gideon en hij heeft in de scène een nieuw pak aan. Dit pakt wordt nu al het Vader-pak genoemd.

Moff Gideon met Darth Vader-pak
In de aflevering wordt duidelijk dat Moff Gideon de kleine Baby Yoda nodig heeft om een nieuw soort Stormtrooper te maken die met een bepaalde mate de Force hebben en kunnen inzetten. Dit zouden de Dark Troopers kunnen zijn.

Moff Gideon draagt in het shot een Darth Vader-achtig harnas, compleet met een uitgebreide borstplaat en een cape. De aflevering lijkt ook licht te hinten naar de opbouw van de First Order. Meer details lezen over de nieuwe The Mandalorian-afleveringen? Check SerieTotaal.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Ze zijn toffe dingen aan het doen in The Mandalorian!

Gimli II

Avatar

Rey hoorde de reincarntie van Anakin te wezen, want dan had de voorspelling tenminste wat betekend!

SteefL

Avatar

Prachtig seizoen weer, elke week puntje van mijn stoel. The Child tijdens dat luchtgevecht met de armpjes in de lucht zoals in een achtbaan in De Efteling hahahaaaaa schitterend. En zooooveel gave herkenbare en nieuwe dingen in de mix, geweldig!

Mav Damian

Avatar

Rich Art "Ze zijn toffe dingen aan het doen in The Mandalorian!"
Vind ik ook! Hoewel ik de eerste seizoen niet zo geweldig als men beweren. Vind ik tot nu toe seizoen twee een verbetering dan zijn voorganger.

Gimli II

Avatar

@SteefNL
Dank u wel!

Innocent

Avatar

Is het jullie ook opgevallen dat elke aflevering het zelfde is? Mandelorian heeft problemen, zoekt oplossing, land op planeet, moet eerst probleem van ander oplossen om dan zijn weg weer te vervolgen naar een andere planeet??, lazy writing heet dat, desondanks vind ik de serie wel goed, alleen het schrijven mag wel iets beter

Rich Art

Avatar

@Innocent: Klopt, was mij ook al opgevallen inderdaad. Ga er wel vanuit dat dit nu even de laatste keer is.. Gezien het einde ook van de laatste aflevering en het feit dat we er nog maar vier hebben gaan.

thealexander

Avatar

@Innocent: Aja, de term Lazy Writing, vooral gebruikt op internet door mensen die vinden dat ze alles weten van hoe een film/serie/game/boek whatever gemaakt moet worden, terwijl ze er eigenlijk geen kaas van gegeten hebben, maar ze vinden het nou eenmaal.

Dit heeft niks met Lazy Writing te maken maar heeft gewoon te maken met het genre: episodic content met het verhaal van een "quest". Mando moet Jedi's vinden of de planeet waar die baby vandaan komt.... maarja niemand weet waar Yoda's vandaan komen en de Jedi's zijn praktisch uitgestorven... Dus wat krijg je dan? Ze sturen hem van hot naar her "misschien kan je daar vragen of ze iets hebben gezien"... maar in deze tijden is niemand je vriend en Mando heeft geen geld in overvloed dus overal moet hij telkens een wederdienst verrichten.

Dat kan je stom vinden, maar het past bij het genre punt uit.

Anders kan je zoveel dingen als lazy writing bestempelen:
Detectives: elke ep hetzelfde -> er is iemand dood -> 3x de verkeerde dader aanwijzen en 5 min voor het einde lossen ze het op. LUI!
Star trek: Elke ep bezoeken ze een andere planeet, elke keer weer een andere alien of een probleem, 5 min voor het einde opgelost en door naar de volgende planeet. LUI!
Ziekenhuisseries: Elke ep komen er nieuwe zieken binnen, veel drama, lang onduidelijk hoe het afloopt, en 5 min voor het einde een happy end! LUI!
Heel Holland Bakt: Elke week komen ze weer naar de tent om weer andere dingen te bakken. LUI!
Sitcoms: Elke week weer gekibbel in dezelfde woonkamer! LUI!
Game Of Thrones: Telkens weer die eindeloze tochten/afstanden afleggen met eindeloos geouwehoer tussendoor. LUI!

Kortom: als iets je niet bevalt of ligt dan is het niet meteen lui schrijfwerk, het genre is bepalender dan men denkt.
Ik zou eerder zeggen dat Mandalorian vrij sterk geschreven is: geen nutteloze dialogen, veel spreken met beelden ipv alles bewoorden, en als ze dan toch spreken zijn het geen lege woorden. Telkens kleine verwijzingen naar eerdere afleveringen (geeft aan dat niks vergeten is en alles er toe doet. Bijv een goed geslaagde overval geeft later alsnog gezeik).

Is alles goed aan Mandalorian? Hmm nee ook weer niet. Ik vond de 3e ep van dit seizoen nogal... saai. Of beter gezegd: tikkeltje voorspelbaar en daardoor niet zo spannend. Zodra de 3 andere Mando's verschijnen is alle spanning weg, nog geen 5 min later komen ze hem al de 2e keer redden, en de aanval op de cruiser was ook een "piece of cake": 1 Mando kan makkelijk een dozijn stormtroopers aan, met 4 Mando's is het een lachertje.

Ep 4 leek ook die kant op te gaan, de shootouts met stormtroopers op Imperiale schepen of basissen kan me echt niet boeien. Als een mes door boter, telkens weer.
De achtervolging daarna echter maakte een hoop goed -> bracht weer wat onvoorspelbaarheid terug in het verhaal.

movicol

Avatar

Lazy Writing? This is called the Hero's Journey. De blauwdruk van hoe een verhaal in elkaar steekt, al sinds de eerste vormselen van mythologie. Luke en 'Artoo' deden niets anders, dan genieten van de reis ipv de bestemming. Lees anders het boek van Joseph Campbell, tenzij je bent van het Lazy Reading ;)

Chris23

Avatar

Deus ex machina is een voorbeeld van lazy writing.
die 80`s stijl serie a la A-Team (elke afl een andere vijand/monster en af en toe weer een stukje doorlopend verhaal) enz bevalt me prima.
Kgeniet met volle teugen van de mandelorian, maar idd niet perfect: stormtroopers blijven maar mis schieten (geen dreiging...net als de zombies in de walking dead); laat ze nou s n x iemand raken, dat is bevordelijk voor de spanning.
In de laatste afl hadden ze die blauwe gast kenne raken.
Of ze hadden wat extra`s op de heist mee kunnen laten gaan die gekilled hadden kunnen worden.
En al die aardse dingen halen me er uit. (school (met alleen mensen kinderen?) , Marshall, het woord frog, een (xwingpiloot) rechercheur compleet met (de starwars versie van een) pen en notitieboekje, havenstadje, vissersnetten enz enz.)
ik zie graag raardere (meer fantasy) dingen, termen en gewoontes.
Het moet toch een totaal andere cultuur voorstellen.

reporterdavid91

Avatar

Geweldig inderdaad, ben benieuwd of Jar Jar Binks of iemand anders ook zou verschijnen (R2D2?)

NieuwsFilm

meest populair