Featured

'Star Wars': Dit zijn de nieuwe Force-krachten uit de vervolgtrilogie

Elke film introduceert wel nieuwe manieren om de Force te gebruiken.

door Jim Pedd om 06:27 in Featured
Disney's Star Wars-trilogie introduceerde nieuwe personages, planeten, verhalen en natuurlijk ook nieuwe Force-krachten. Welke krachten waren dat allemaal? Vandaag zetten we dat allemaal voor je op een rij.

De Force is een alomtegenwoordige aanwezigheid in de Star Wars-franchise. Het is een soort krachtveld dat ontstaat door al het leven, en een donkere en lichte kant heeft. Krachten die hierbij komen kijken zijn zo'n beetje superkrachten en die lopen heel erg uiteen.

FORCE STASIS: Kylo Ren weet Poe Dameron te bevriezen in The Force Awakens, en bevriest meteen een schot van een blaster. Later in doet hij dat ook met Rey, als ze duelleren op de planeet Kef Bir.

FORCE SLEEP: Op de planeet Takodana gebruikt Kylo Ren de Force om Rey in slaap te laten vallen. Dat doet hij door haar aan te raken, waarop ze dus meteen bewusteloos raakt. Voor hem een manier om haar mee te kunnen nemen naar Starkiller Base.

FORCE SEVER: Luke Skywalker bleek in The Last Jedi dit gebruikt te hebben om zich helemaal af te snijden van de Force. Daardoor voelde hij ook geen grote verstoringen meer, zoals de vele doden in het Hosnian-stelsel, of toen zijn goede vriend Han Solo om het leven kwam.

FORCE PROTECTION: We zagen het ruimteschip van Leia deels ontploffen in The Last Jedi. Ze leek verdoemd te zijn, maar overleefde het vacuüm van de ruimte door zichzelf met de Force te beschermen en vervolgens terug te zweven richting de veiligheid.

FORCE PROJECTION: Een van de laatste dingen die Luke Skywalker doet voordat hij overlijdt, is een beeld van zichzelf projecteren aan de andere kant van het universum. Daarop duelleert hij met Kylo Ren, de nieuwe Supreme Leader van de First Order.

FORCE MEDITATION: Rey doet dit in The Rise of SKywalker: mediteren terwijl ze zweeft. Het is een slimme manier om te laten zien hoe sterk ze was in die film, en het zag er eigenlijk ook gewoon heel sereen uit.

FORCE HEALING: Nieuw in de films was het gebruiken van de Force om mensen te laten genezen van vreselijke verwondingen. Precies dat deed Rey om een Vexis die gewond was te laten genezen en later deed ze hetzelfde bij Kylo Ren.

FORCE BOND: Met behulp van de Force is het ook mogelijk om een koppeling tussen twee mensen aan te leggen. Dat is wat niemand minder dan Palpatine deed om Kylo Ren en Rey aan elkaar te koppelen.

FORCE ESSENCE TRANSFER: Hoe het werkt wordt in de film niet echt uitgelegd. Maar Palpatine gebruikte het om zijn 'ziel' te verplaatsen van de tweede Death Star naar het gekloonde lichaam dat op hem lag te wachten op de Sith-planeet Exegol.

FORCE DRAIN: De laatste die we nieuw zagen, werd door Darth Sidious gebruikt om zijn lichaam meer energie te geven. Dat deed hij door Rey en Kylo Ren als het ware leeg te zuigen, waarmee hij zichzelf weer tot leven wekte.

FORCE GHOST: We wisten al dat er een Force Ghost was. Maar in deze film bleek dat Yoda en Luke op de planeet Ahch-To ook het vermogen hadden om interactie met fysieke objecten te hebben als Force Ghost. Dat is nieuw!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Overlord

Avatar

Ik mis de Jedi mind trick

Hiss

Avatar

Na dit gelezen te hebben pas ik mijn unieke force power op mezelf toe: Force Forget.

Artificialis

Avatar

Er was veel commentaar over de 'nieuwe' force-krachten die in de Retro trilogie werden geïntroduceerd. Maar in feite zijn alle krachten afkomstig uit het Expanded Universe. Dus op dit vlak hebben Abrams en Johnson wel degelijk geprobeerd om de Star Wars filmwereld uit te breiden.

Het gaat eigenlijk mis zodra er grenzenloosheid begint te ontstaan. Luke die zichzelf nauwkeurig projecteert op een totaal andere plek in het heelal. Palpatine die met force lightning even een hele vloot aanvalt. Als je alle restricties overboord gooit begint het een inconsistente bende te worden.

centr1no

Avatar

Artificialis "Maar in feite zijn alle krachten afkomstig uit het Expanded Universe. Het gaat eigenlijk mis zodra er grenzenloosheid begint te ontstaan. "
Het Expanded Universe dat door Kennedy als non-canon bestempeld was en waar niet-fans ook niet mee bekend zijn.
En daar is een reden voor. Die grenzeloosheid wil je niet in films omdat het gaat leiden tot de idiote 'climaxen' zoals we die gekregen hebben waarin personages opeens iets kunnen waardoor alles opeens erger wordt of plotsklaps opgelost kan worden.
Het is net zo fout als terug in de tijd reizen om alles op te lossen.

Monojaxx

Avatar

@Overlord

This is not the answer your looking for.

Janoniempje

Avatar

Eens met Artificials en Centr1no
Ik vind sommige niewe krachten wel leuk (bijv. Force Stasis).
Maar anderen zijn wel erg suf en overpowered. (De ergste: Force Protection).
Vooral VIII (The Last Jedi) had dit soort problemen waar ze nieuwe veel te sterke dingen bedachte. (Holdo opoverings scene: Waarom zijn er niet duizenden raketten die gewoon door ruimteschepen heen gaan in lichtsnelheid?)

NieuwsFilm

meest populair