Algemeen

Legendarische filmopeningen: Saving Private Ryan (1998)

Misschien wel de beste oorlogsfilm aller tijden?

door Wouter Drummen om 19:35 in Algemeen
Welkom bij het eerste 'legendarische filmopeningen'-artikel. Hierin zullen de beste filmopeningen aller tijden onder de loep worden genomen. In dat rijtje hoort zeker de zeer intense oorlogsfilm Saving Private Ryan thuis. Mocht je deze film nog niet gezien hebben (als dat het geval is wordt het wel tijd), attentie! Spoilers aanwezig!

Saving Private Ryan is een film van Steven Spielberg, die in 1998 uitkwam. Ondanks het feit dat Spielberg de nodige iconische films heeft gemaakt, wordt Saving Private Ryan gezien als een van zijn allerbeste films en een van de beste oorlogsfilms aller tijden.

De film, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Hanks en Matt Damon, is dan ook maar liefst met vijf Oscars bekroond. Saving Private Ryan werd ijzersterk ontvangen en staat hoog in meerdere filmtoplijsten. Zo staat hij in de IMDb-top 1000 lijst bijvoorbeeld op plek 25. Maar misschien is de openingsscène van de bijna 3 uur durende film wel het hoogtepunt.De Omaha Beach scène
Saving Private Ryan opent met het extreem bloederige en gewelddadige gevecht dat in Normandië op D-Day in 1944 plaatsvond. Spielberg wilde deze gruwelijke invasie zo realistisch mogelijk weergeven. De regisseur heeft veel tijd gestoken in het vinden van de beste locatie.

Hij dacht deze uiteindelijk gevonden te hebben in Groot-Brittannië, maar moest hier toch vanaf zien. De Britse Ministerie van Defensie kon of wilde de enorme hoeveel aan soldaten die Spielberg nodig had voor de scène niet leveren. De scène werd vervolgens opgenomen op het Ballinesker Beach in Curracloe, Ierland, waar Spielberg wel zijn gang kon gaan.

Perfectie
Spielberg nam alles in overweging, of het nu ging om de vormen van de klippen of zelfs de kleur van het zand, alles werd tot in de puntjes gepland. Productie-assistent Mark Huffam liet dan ook in 2006 weten dat ze maar liefst 15 dagen nodig hadden voor de openingscène. De voorbereiding duurde zelfs nog langer. 11 weken waren nodig om het strand om te toveren tot de perfecte locatie.

De scène was peperduur om te maken. Vandaag de dag mogen de bedragen voor films dan heel wat hoger liggen, de eerste 23 minuten van de film kostten maar liefst 12 miljoen dollar om te realiseren, terwijl Spielberg 'maar' over zo'n 65 miljoen dollar beschikte. Dat betekent dus dat 20 procent van het bedrag werd besteed aan de openingsscène. Het resultaat mocht er echter zeker zijn.

Het is niet voor niks dat meerdere oorlogsveteranen Spielberg feliciteerden met de uiterst realistische weergave. In de Duitse nagesynchroniseerde versie besloot een van de stemacteurs (een Duitse veteraan die betrokken was bij de invasie van Normandië), overmand door emoties, zelfs te stoppen met het inspreken. Hij was echter niet de enige veteraan die moeite had met de scène. Het Department of Veteran Affairs zette zelfs een hotline op voor getraumatiseerde soldaten die na het zien van de film gebruik konden maken van het meldpunt.
Ongekend
Huffman liet ook weten dat 20 à 30 oorlogsveteranen, die in oorlogen lichaamsdelen verloren waren, meespeelden in de scène, om voor zo'n realistisch mogelijk effect te gaan: ''Sommige mensen hadden hier kritiek op en vonden het gevoelloos, maar deze veteranen deden het allemaal met veel enthousiasme. Deze mannen weten hoe ze een wapen moeten vasthouden, hoe te rennen wanneer je beschoten wordt en hoe je je moet gedragen in zulke situaties. Dankzij hen ziet het er zo goed uit''.

Dit is dan ook een van de weinige scènes waarvoor Spielberg geen gebruik maakte van een storyboard, aangezien hij wilde dat de acteurs zich lieten meeslepen door de inspiratie van het moment en de cameraman (vaak Spielberg zelf) hen zou volgen. Wel maakte de regisseur gebruik van 40 grote vatten nepbloed, 10 LCVP's en 2 LCM's (allebei landingsvaartuigen) en meerdere onderwatercamera's.

Aantallen
De verliezen aan beide kanten waren enorm. 2000 à 5000 Amerikaanse soldaten lieten het leven op het strand. Ook kwamen er ongeveer 1200 Duitsers om in de strijd. In Saving Private Ryan worden er in totaal 206 personen doodgeschoten, waarvan de meeste als sneuvelen in de eerste 20 minuten.
Als jullie nog ideeën voor legendarische filmopeningen hebben, laat dat dan hieronder weten en misschien dat we deze dan ook binnenkort onder de loep kunnen nemen!

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Inderdaad erg indrukwekkende opening.
Toch liet de opening van Dark Fate mijn mond verder open vallen Smiley face

Master Of Films

Avatar

Saving Private Ryan. Daarin speelde my boi Vin Diesel nog als een echte held Smiley face

Crush

Avatar

Leuk artikel, schitterende manier om een film mee te starten natuurlijk. SPR was de eerste film die ik in Rotterdam Imax mocht aanschouwen, onvergetelijke ervaring.

Indy5

Avatar

Geweldige opening die een verpletterende indruk achterlaat.Als je dan in het echt op Omaha beach staat dan lopen je de rillingen over het lijf wetende dat het in het echt nog vele malen erger was dan in SVP.Bezoek eens als je in de buurt bent Colleville-sur-Mer met het Amerikaanse kerkhof ( hier is ook gefilmd ).Prachtig gelegen met uitkijk over Omaha beach.

Frankenculaman

Avatar

Helemaal mee eens. Legendarische opening.
De eerste 20 minuten ofzo van 28 days later vind ik ook geweldig.

Nature

Avatar

De opening was goed, maar de rest vond ik best langdradig.

wolllie

Avatar

UP. Ja ik word oud.

TwinsA

Avatar

Openingsscène van The Dark Knight is knap.

Sunspot

Avatar

Top film!

Maar laatste keer dat ik het zag, leek het kleinschaliger dan toen ik het voor het eerst zag, veel kleiner die aanval.

Decepticon

Avatar

Dit is eindelijk weer eens een hartstikke mooi klasse artikel Wouter, chapeau!

Dit is inderdaad een legendarische openingsscène.

Andere legendarische openingsscènes die besproken mogen worden zijn die van:
-Scream
-X-Men 2
-The Dark Knight
-The Dark Knight Rises
-Tenet

Onomatope

Avatar

Hereditary
Overlord
Speed
La la land

LesserMagic

Avatar

De bestorming van Normandie in Saving Private Ryan was waarmee je toendertijd je 5.1 set up aan vrienden en familie liet zien/horen.

Artificialis

Avatar

Steven Spielberg kan gerust de meest veelzijdige en beste regisseur van onze tijd worden genoemd. Deze man kan echt alles naar een hoger niveau tillen.

KeesjeNL

Avatar

Openingsscene van Transformers Dark of the Moon vond ik ook erg sterk:

Q Jones18

Avatar

Inderdaad geweldige opening

Q Jones18

Avatar

Voor mij persoonlijk is de beste film opening nog altijd die van Blade 1. Alles klopt aan die scène in de discotheek. Je wordt meteen in het verhaal gezogen. Met het bloed wat uit de sprinklers komt, de gave muziek en de super introductie van Snipes

Chris23

Avatar

Starwars openingshot destijds. (Mensch, gebruik ik nu al het woord destijds? ...pff)

Goku32

Avatar

Met vin diesel

NieuwsFilm

meest populair