'The Mist' - de film vs. het boek

'The Mist' - de film vs. het boek

Hoe nauwkeurig volgt deze film het originele verhaal van Stephen King?

In deze nieuwe rubriek vergelijken we films met het bronmateriaal. Wat heeft men overgenomen en wat is er juist compleet anders? In deze eerste editie leggen we The Mist langs de meetlat.

Welke film zou jij eens langs de meetlat willen zien? Laat een berichtje achter en wie weet zie je binnenkort jouw keuze terug.

Het boek
Reeds in 1980 schreef horrorlegende Stephen King de oerversie van The Mist, in Nederland bekend als Dichte Mist. Dit verhaal verscheen in voor een bundel met diverse korte, spannend verhalen. Over het eindresultaat was hij echter nog niet helemaal tevreden, dus pastte hij het voor zijn eigen Skeleton Crew (in Nederland uitgegeven als Duistere Krachten) nog aan.

Dit verhaal draait om kunstenaar David Drayton die met zijn zoontje Billy vast komt te zitten in een supermarkt. Buiten nadert een duistere mist, waarin angstaanjagende wezens op de loer liggen. Maar deze bloeddorstige beesten blijken niet het grootste gevaar. De echte monsters bevinden zich onder de overlevenden.

King blinkt uit in verhalen waarin bovennatuurlijke zaken slechts een kapstok zijn om te bekijken hoe de mensheid reageert in extreme tijden. De ware tegenstander van David is dan ook een doorgeslagen, religieuze vrouw die de ramp aangrijpt om Gods toorn te prediken.

Bekijk hier een korte biografie van Stephen King.



De film
Toen regisseur Frank Darabont aankondigde dat hij [i]The Mist[i] ging verfilmen, waren de verwachtingen hooggespannen. Hij was eerder namelijk verantwoordelijk voor de gewaardeerde King-verfilmingen The Shawshank Redemption en The Green Mile.

Een spannende horrorfilm is echter wat anders dan een gevangenisfilm. Gelukkig hield dit Darabont niet tegen, want The Mist kreeg voornamelijk goede kritieken. De belangrijkste rollen zijn voor Thomas Jane als David en de intense Marcia Gay Harden als mevrouw Carmody.



Overeenkomsten
De verfilming van The Mist volgt vrij nauwkeurig het originele verhaal. De belangrijkste personages vind je allemaal terug in de film. Hier en daar sterft iemand wat eerder, of overleeft hij wat langer, maar de verhaallijnen lopen grotendeels gelijk met het boek. Ook de bizarre wezens die de supermarkt (en ver daarbuiten) belagen, doen denken aan de beschrijvingen die Stephen King gaf.

Verschillen
In het originele verhaal lijkt de tijd in de supermarkt veel langer te duren. Daarom is het niet vreemd dat men er voor heeft gekozen om de seksuele escapades tussen (de getrouwde) David en kassameisje Amanda achterwege te laten voor het witte doek. In de verfilming zou zijn beslissing om vreemd te gaan anders wel heel makkelijk overkomen. Daarnaast zou het hem een stuk minder held-waardig maken.

Regisseur Darabont vertelde de studio dat hij de film alleen wilde maken als hij geen concessies moest doen en als hij zelf mocht beslissen hoe het verhaal eindigde. En dat is een uitstekende keuze geweest, want juist die finale, die behoorlijk afwijkt van het boek, maakt de impact van de film zo groot.

Stephen King vond deze duistere aanpassing zo goed, dat hij openlijk heeft gezegd dat hij wilde dat hij het zelf verzonnen had. Dan had hij hem zonder twijfel gebruikt voor zijn roman.

Bekijk hier een interessant gesprek tussen Stephen King en Frank Darabont.



Geschikt voor liefhebbers?
Ondanks het afwijkende einde zijn de meeste Stephen King-fans het er wel over eens dat The Mist een getrouwe verfilming van het bronmateriaal is. De spanning wordt net als in het boek vooral uit de geloofswaanzinnige Carmody gehaald. Zij weet (dankzij de voortreffelijke vertolking van Marcia Gay Harden) werkelijk het bloed vanonder de nagels te halen.

Vanwege het beperkte budget zijn de effecten niet overal 'top notch', maar dat mag geen spelbreker zijn. The Mist is een heerlijk spannende film met een daverende ontknoping.

NieuwsFilm

meest populair