Featured

'The Mist' - de film vs. het boek

Hoe nauwkeurig volgt deze film het originele verhaal van Stephen King?

door Timothy van Damme om 21:27 in Featured
In deze nieuwe rubriek vergelijken we films met het bronmateriaal. Wat heeft men overgenomen en wat is er juist compleet anders? In deze eerste editie leggen we The Mist langs de meetlat.

Welke film zou jij eens langs de meetlat willen zien? Laat een berichtje achter en wie weet zie je binnenkort jouw keuze terug.

Het boek
Reeds in 1980 schreef horrorlegende Stephen King de oerversie van The Mist, in Nederland bekend als Dichte Mist. Dit verhaal verscheen in voor een bundel met diverse korte, spannend verhalen. Over het eindresultaat was hij echter nog niet helemaal tevreden, dus pastte hij het voor zijn eigen Skeleton Crew (in Nederland uitgegeven als Duistere Krachten) nog aan.

Dit verhaal draait om kunstenaar David Drayton die met zijn zoontje Billy vast komt te zitten in een supermarkt. Buiten nadert een duistere mist, waarin angstaanjagende wezens op de loer liggen. Maar deze bloeddorstige beesten blijken niet het grootste gevaar. De echte monsters bevinden zich onder de overlevenden.

King blinkt uit in verhalen waarin bovennatuurlijke zaken slechts een kapstok zijn om te bekijken hoe de mensheid reageert in extreme tijden. De ware tegenstander van David is dan ook een doorgeslagen, religieuze vrouw die de ramp aangrijpt om Gods toorn te prediken.

Bekijk hier een korte biografie van Stephen King.De film
Toen regisseur Frank Darabont aankondigde dat hij [i]The Mist[i] ging verfilmen, waren de verwachtingen hooggespannen. Hij was eerder namelijk verantwoordelijk voor de gewaardeerde King-verfilmingen The Shawshank Redemption en The Green Mile.

Een spannende horrorfilm is echter wat anders dan een gevangenisfilm. Gelukkig hield dit Darabont niet tegen, want The Mist kreeg voornamelijk goede kritieken. De belangrijkste rollen zijn voor Thomas Jane als David en de intense Marcia Gay Harden als mevrouw Carmody.Overeenkomsten
De verfilming van The Mist volgt vrij nauwkeurig het originele verhaal. De belangrijkste personages vind je allemaal terug in de film. Hier en daar sterft iemand wat eerder, of overleeft hij wat langer, maar de verhaallijnen lopen grotendeels gelijk met het boek. Ook de bizarre wezens die de supermarkt (en ver daarbuiten) belagen, doen denken aan de beschrijvingen die Stephen King gaf.

Verschillen
In het originele verhaal lijkt de tijd in de supermarkt veel langer te duren. Daarom is het niet vreemd dat men er voor heeft gekozen om de seksuele escapades tussen (de getrouwde) David en kassameisje Amanda achterwege te laten voor het witte doek. In de verfilming zou zijn beslissing om vreemd te gaan anders wel heel makkelijk overkomen. Daarnaast zou het hem een stuk minder held-waardig maken.

Regisseur Darabont vertelde de studio dat hij de film alleen wilde maken als hij geen concessies moest doen en als hij zelf mocht beslissen hoe het verhaal eindigde. En dat is een uitstekende keuze geweest, want juist die finale, die behoorlijk afwijkt van het boek, maakt de impact van de film zo groot.

Stephen King vond deze duistere aanpassing zo goed, dat hij openlijk heeft gezegd dat hij wilde dat hij het zelf verzonnen had. Dan had hij hem zonder twijfel gebruikt voor zijn roman.

Bekijk hier een interessant gesprek tussen Stephen King en Frank Darabont.Geschikt voor liefhebbers?
Ondanks het afwijkende einde zijn de meeste Stephen King-fans het er wel over eens dat The Mist een getrouwe verfilming van het bronmateriaal is. De spanning wordt net als in het boek vooral uit de geloofswaanzinnige Carmody gehaald. Zij weet (dankzij de voortreffelijke vertolking van Marcia Gay Harden) werkelijk het bloed vanonder de nagels te halen.

Vanwege het beperkte budget zijn de effecten niet overal 'top notch', maar dat mag geen spelbreker zijn. The Mist is een heerlijk spannende film met een daverende ontknoping.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Draven

Avatar

Het einde van het boek vond ik beter dan het einde in de film.

horizon

Avatar

Vond de film echt zwak. Spanningsloos, niet eng, matige creature-design, slecht acteren.

Alleen het eind was goed uitgevoerd.

Chris23

Avatar

vette film. (had van mij een klein beetje drama mogen ruilen voor nog meer monsters, maar verder zalig lovecraftachtig creature featuretje)

eltorro

Avatar

Ik vond de film erg goed, het einde was denk ik het allerbeste aan de film. Er zijn maar weinig films met een beter eind dan The Mist.

Master Of Films

Avatar

Vette film, maar boek niet gelezen. Het einde is echt hilarisch. Smiley face

AlanSmithee

Avatar

Foutje in het artikel: het was wel degelijk King die het einde heeft verzonnen, want in het boek suggereert hij het als een mogelijke uitkomst van het open einde. Darabont nam slechts die suggestie als zijn persoonlijke uitkomst. Op het moment dat ze uit de supermarkt ontsnappen (spoiler):

"I checked the gun and then put it into the glove compartment. Ollie had reloaded it after the expedition to the drugstore. The rest of the shells had disappeared with him, but that was all right. He had fired at Mrs. Carmody, he had fired once at the clawed thing, and the gun had discharged once when it hit the ground. There were four of us in the Scout, but if push came right down to shove, I'd find some other way out for myself."

don lukas

Avatar

IK vond het een zeer vermakelijke film.

dave74

Avatar

Goede film!!!

Timothy

Avatar

Alan, het is juist de combinatie van het effectief doen én dat hij seconden later gevonden wordt die het zo krachtig maakt. Naar mijn idee.

AlanSmithee

Avatar

@Timothy Persoonlijk ging voor mijn gevoel alles op het einde een tikkie te snel, ook om echt het totale gevoel van wanhoop te creëren, maar dat hij dit einde durfde te kiezen is inderdaad geweldig

Fluffer

Avatar

Het einde van de film is afhankelijk hoe je het bekijkt tragisch of lachwekkend te noemen , ze hadden beter het einde van het boek behouden , soms mag er ook een beetje hoop zijn .

Sunspot

Avatar

Vette film!!! Heb het boek nooit gelezen, maar Stehpen King vond dit toen de beste verfilming van zijn boeken.

Geen dure film, maar gewoon zo een vette sfeer, het verhaal, de acteurs.

Zit in mijn top 10

Sunspot

Avatar

En die scene met die vrouw van The Walking Dead, die vraagt aan adneren in supermarkt om te helpen en alleen naar buiten gaat, was zo goed gedaan, dat Darabont haar heeft aangenomen voor The Walking Dead.

Sowieso is de serie TWD zwaar achteruit gegaan nadat Darabont weg moest.

Frank DArabont is een sfeermaker van wat ik heb gezien, zo belangrijk in films!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunspot

Avatar

Einde vond ik wel matig, waarom zelfmoord plegen, zo kort nadat ze wegreden, alleen omdat auto niet meer verder kon, gelijk maar zelfmoord, niet eens proberen om te overleven.

Dat vond ik wel minder van de film, maar verder was het ubervet

Dawgruule

Avatar

Ik vind dit echt een fantastisch leuke nieuwe rubriek! Ik mag soms wat kritisch zijn, maar ik wil jullie mijn enthousiasme ook niet onthouden

Dawgruule

Avatar

Boekenreeksen zoals mazerunner, divergent of hunger games zijn misschien ook wel leuk om een keer mee te nemen!

NieuwsFilm

meest populair